Nincs engedélyezve a javascript.

Kötelező olvasmányok

A kötelező olvasmányok végigkísérnek minden diákot iskolás évei alatt. Ezek a könyvek segítenek abban, hogy megismerjük az adott kor irodalmát és kontextusát, az írók életét és gondolkodását. A kötelező olvasmányok mellett számos ellenérvet is felsorakoztatnak. Sokak szerint nehezen olvashatók és nem járulnak hozzá az olvasási élményhez. Habár a kortárs regények közül nem mindegyik vetekszik a kötelező irodalmak nyelvezetével és stílusával, segítségükkel könnyebben megszerettethető az olvasás. Több helyről halljuk, hogy a kötelező helyett ajánlott irodalomnak kellene szerepelnie a tanrendben, valamint az ifjúsági regényeknek is helyet kellene kapniuk a listán. Mindezek ellenére szeretnénk bemutatni, hogy melyek azok a kötelező művek, amelyet mindenkinek érdemes legalább egyszer elolvasni. Ezeket a könyveket beszerezhetik a BOOK24 webáruházban is.

A legnépszerűbb kötelező olvasmányok

Jókai Mór: Az arany ember

Jókai Mór 1872-ben megjelent társadalmi regénye a romantika és realizmus világát állítja egymással szembe. Az arany ember a boldogságkeresésről szól a modern világban, a szerelmi élet és ösztönvilág felnagyított, kisarkított alaplehetőségeit tárja fel. A mű elején szinte azonnal megismerjük a főhőst, Tímár Mihályt, aki minden erejével azon van, hogy jóvátegye korábbi hibáját. Tímár Mihály a Szent Borbála nevű teherbárka kormányosa, aki egy gazdag török lányát, Tímeát szállítja a Brazovics családhoz. Hogyan alakul a főhős története és mi történik Tímeával? Tímár Mihály sorsát elsősorban szerelmei határozzák meg, állandóan tépelődik és szenved. Nem képes dönteni és felelősséget vállalni, állandó menekülésre kényszerül. A mű fontos mellékszála Magyarország kapitalizálódása, így a 10. osztályosok Jókai Mór szemszögéből ismerhetik meg a kor történelmét. Akinek még nem lapul egy Jókai Mór regény a könyvespolcán, annak érdemes beszereznie a művet a BOOK24 oldalán, hiszen felnőtt fejjel egy egészen más képet kaphatunk az adott korról.

Szabó Magda: Tündér Lala

Az általános iskola alsó tagozatosait Szabó Magda egy gyönyörű varázsvilágba kalauzolja el Tündér Lala történetével. Írisz királynő és Amalfi kapitány frigyét örömmel fogadja a birodalom népe, kivéve a hatalomra éhes Áterpáter varázslót, aki cselszövésével mindent meghiúsít. Időközben Tündér Lala elcseni édesanyja tündérjogarát, Írisz pedig úgy érzi, hogy minden elveszett. Tündér Lala egy emberszívvel született tündérfi, aki inkább a halandók sorsát választja, hogy megmentse édesanyját a boldogtalan házasságtól és a zsarnok Áterpáter varázslótól. Ki menti meg a birodalmat? Szerencsére van olyan, akinek Áterpáternél is nagyobb hatalma van. A meseregény nem csak a gyermekek, de a felnőttek szívét is megmelengeti. Szabó Magda leghíresebb művét számtalan film- és színpadi előadás formájában is megismerhetik a varázsvilág kedvelői. A történet sok olyan társadalmi kérdést érint, ami tudtunkra adja, hogy az írónő az embereket ábrázolta ebben a mesebeli tündérvilágban. Képet kaphatunk a megfélemlítő vezetőről, egy csonka családban nevelkedő gyermek problémáiról, valamint a női- és férfiszerepek sajátosságait is elénk tárja a minden korosztályt megszólítani képes, lírai mese. Aki ki szeretne szakadni a mindennapokból, az a BOOK24 kínálatából eléri Tündér Lala történetét.

Madách Imre: Az ember tragédiája

Az ember tragédia a magyar irodalom dráma műfajának kiemelkedő műve. Az író 15 színen keresztül keresi saját kérdéseire a választ, így az alkotás az író egyéni fájdalma és a haza fájdalma nélkül meg sem születhetett volna. Madách Imre Ádám sorsában önmaga, a magyarság és az emberiség sorsát is megfogalmazta, rajta keresztül mutatja be a csalódások és az újrakezdések sorozatát. A drámairodalom klasszikus darabja létünk értelmét keresi, feltárja a férfi és a nő páros magányát vagy szép szövetségét. Madách Imre vidéki magányában írta meg Az ember tragédiáját, amire maga Arany János nyomta rá a pecsétet. A mű azóta egyfajta szimbólummá vált a magyar drámairodalomban, valamint Az ember tragédiája a legtöbbször színpadra állított költemény hazánkban. Madách Imrét sokan egykönyvű szerzőnek tartják, azonban Az ember tragédiája szinte mindenkiben nyomott hagyott, aki olvasta. Már 11. osztályban a kötelező irodalmak egyike, az érettségi része. A diákok Ádám nézőpontjából ismerkedhetnek meg az európai polgárosodás, a francia forradalom és a szabadelvűség eszméivel, miközben Lucifer alakja a pozitivizmus keretén belül a tudományok és a racionális gondolkodás fontosságát hangsúlyozza.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza történelmi regényében az 1552. évi egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetét dolgozza fel, így minden olvasó betekintést nyerhet az iskolában tanult száraz tények valós színfalai mögé. Az Egri csillagokban kibontakozik a három részre szakadt Magyarország állapota, amikor a törökök hatalmuk megerősítése céljából hadjáratot indítottak a még el nem foglalt területek ellen. Dobó István várkapitány vezetésével egy maroknyi csapat küzd meg a török sereg ellen. A védelem helytáll a támadásokkal szemben, a hideg időjárás, a járványok és betegségek egyaránt hozzájárulnak a magyar sikerhez, így végül a törökök 38 ostromnap után visszavonulnak. A történelmi események mellett képet kaphatunk az adott kor életviteléről, életszínvonaláról, valamint különböző szerelmi szálakkal is találkozhatunk. A mű egy ifjúsági regény is egyben, hiszen tanító-nevelő célzattal készült, ezért már 6. osztályosok is a kötelező olvasmányok között találják az Egri csillagokat. A regényt számos módon megfilmesítették, valamint elnyerte 2005-ben a Magyarország legkedveltebb regénye díjat is.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk már régóta a fiatal olvasók kedvence, több nyelvre is lefordították, így más országokban is a kötelező vagy ajánlott olvasmányok közé tartozik. Magyarországon már 5. osztályban megismerkedhetnek az iskolások a Pál utcai fiúk szereplőivel. Sokan szeretnének olyan bátrak lenni, mint Boka, vagy olyan elszántak, mint Nemecsek. Nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály is vágyik egy olyan helyre, mint a grund, ahol otthon érezheti magát. Egészen addig tűnik biztonságosnak a hely, ameddig a vörösingesek meg nem támadják azt. Az olvasók tanulhatnak hűségről, kitartásról és igaz barátságról a könyv soraiból, így ezt a művet Molnár Ferenc nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is írta. A könyv nemzetközi népszerűsége is arról tanúskodik, hogy örökérvényű élethelyzetekről szól, amelyek bárhol, bármikor megtörténhettek volna. A Pál utcai fiúkat némafilm, hangosfilm, színdarab és zenés játék formájában is ismerhetik az érdeklődők.

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Jókai Mór több nagyregényében, köztük A kőszívű ember fiai című művében is a nemzeti függetlenség kérdését állította a középpontba. Elvi felfogása szerint a feltételeket az önálló hadsereg, a független gazdasági és kulturális élet megteremtésében látta. Könyvének középpontjában az 1848-as szabadságharc cselekményei és a Baradlay család élete áll. A regényben a tömegjelenetek, gyűlések, forradalmi pillanatok és csaták a nemzet küzdelmét átütő erővel tükrözik. A mű így vált a ’48-as szabadságharc hőskölteményévé. A kőszívű ember fiait a 7. osztályos diákok is megismerhetik az iskolákban kötelező olvasmányként, így egy átfogó képet kaphatnak különböző nézőpontokból a kor eseményeiről. A regényt érdemes évekkel később is elolvasni, hiszen sok olyan részlet bújik meg benne, amit fiatal fejjel még nem veszünk észre, így felnőttként is sokat tanulhatunk belőle. A regényből 1964-ben filmet is rendeztek, amelynek megnézése még közelebb hozhatja a művet hozzánk.

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond talán legismertebb regénye a Légy jó mindhalálig, amit fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen olvasnak. A kritikusok gyermekregénynek tartják a művet, azonban Móricz Zsigmond társadalmi regényként tekintett rá. A megbántott, félreértett és megkínzott jóság jelképét akarta Nyilas Misi történetével felmutatni. Misi sorsát saját életéből merítette, a regény az író egyfajta lírai vallomása az őt ért zaklatásokról.  A mű keretein belül mutatja be emberségét és tisztaságát, Misi életén keresztül ábrázolja egyéniségét, múltját, hitét. Nyilas Misi a debreceni kollégium diákja, akivel társai és a felnőttek is rosszul bánnak. Felbontják az otthonról érkezett csomagját, csalással és lopással gyanúsítják. Móricz Zsigmond története  megható, érzelmes olvasmány, amit már 8. osztályban kötelezővé tettek az általános iskolában. A regényt kétszer is megfilmesítették, azonban minden kedves olvasónknak fokozottan ajánljuk a Lény jó mindhalálig könyv változatát, hiszen olvasva élheti át mindenki leginkább a kisfiút ért kegyetlenségek súlyát.

Miért érdemes olvasni?

Az olvasás egy olyan tevékenység, amit vagy szeret csinálni az ember, vagy nem. Azonban érdemes már gyerekkorban megismertetni a kicsikkel a különböző mesekönyveket, regényeket, hogy az olvasás szeretete felé billentsük a mérleget. A könyvek egészen más világokba repíthetnek minket, így kiszakadhatunk a mindennapok forgatagaiból, valamint már fiatal korban hozzájárulnak a fantázia és képzelőerő fejlődéséhez. Aki sokat olvas, annak gyarapodik a szókincse és választékosabban tud fogalmazni, mint a kevesebbet olvasó társai. Válogasson a BOOK24 kínálatában a színesebbnél színesebb, jó regények közül!