Kínai rulett

Igaz történet hatalomról, korrupcióról és bosszúról

Kínai rulett leírása

VÁRHATÓ MEGJELENÉS: 2022-06-28

„Ez a „nincs kegyelem" szemléletmód a kommunista rendszer gyakorlata. Minket, kínaiakat gyerekkorunktól fogva egymás ellen hangolnak, mondván: csak az erős marad életben. Nem tanítanak meg bennünket együttműködni, sem arra, hogyan legyünk csapatjátékosok.


Ehelyett megtanuljuk, hogyan osszuk fel a világot ellenségekre és szövetségesekre – a szövetségek azonban ideiglenesek, a szövetségesek pedig feláldozhatók. Arra nevelnek, hogy jelentsünk a szüleinkről, a tanárainkról és a barátainkról, ha a párt azt kéri tőlünk. Belénk sulykolják, hogy csak a győzelem számít, s hogy csupán a lúzereket gyötri a lelkiismeret.


Ez az irányadó filozófia tartja a pártot hatalomban 1949 óta. Machiavelli otthon érezné magát Kínában, mert születésünk óta azt tanuljuk, hogy a cél szentesíti az eszközt. A párt uralma alatt az országunk könyörtelen hellyé vált."

Desmond Shum az elszegényedett Kínában felnőve megfogadta, hogy az ő élete más lesz, mint a családjáé. Kemény munkával és szorgalommal amerikai diplomát szerzett, majd visszatért szülőhazájába, ahol az üzleti életben helyezkedett el. A munkája során ismerkedett meg a lefegyverzően intelligens és ambiciózus Whitney Duannal, akivel nem sokkal később összeházasodtak.
Bár kétség sem fért tehetségükhöz és becsvágyukhoz, a legkomolyabb üzleti sikereiket annak köszönhették, hogy időközben gyümölcsöző kapcsolatokat alakítottak ki a Kínai Kommunista Párt elitjével, az úgynevezett vörös arisztokráciával. Whitney és Desmond szárnyaltak: a cégük virágzott, az övék volt Peking egyik legfényűzőbb szállodája, magánrepülőkkel utaztak, dollármilliókat költöttek kocsikra és műtárgyakra.
2017-ben viszont valami hirtelen megváltozott. Whitney eltűnt. És vele együtt három munkatársa is. Desmond pedig megírta a Kínai rulettet, hogy elmondja mindazt, amit az asszony talán már soha nem mondhat el. És ami miatt valószínűleg Desmond sem térhet majd vissza a hazájába.

A könyvet az Economist és a Financial Times is az év egyik legjobb könyvének választotta 2021-ben.

DESMOND SHUM Sanghajban született, a gyerekkorát Hongkongban töltötte. Az Egyesült Államokban, a Wisconsin–Madison Egyetemen szerzett pénzügyi diplomát, majd a Northwestern Egyetemen és a Hong Kong University of Science and Technology képzésén folytatott tanulmányokat. Ő alapította Kína leghatalmasabb légi szállítással foglalkozó logisztikai központját Pekingben, és tagja volt a pekingi Bulgari Hotel vezetőségének. A kétezres évek elején az elsők között volt Kínában, aki vagyonának egy részét jótékony célokra fordította. A Kínai rulett az első könyve.

„Ebből a memoárból kiderül, hogyan tartja kézben a kínai kormány az üzleti életet, és mi történik azzal, aki átlép egy bizonyos határt... A Kínai rulett olyan világba kalauzol, ahol a játékszabályok homályosak, és előbb-utóbb mindenkinek fizetnie kell." – The New York Times

„Kötelező olvasmány mindenkinek, aki érdeklődik Kína aktuálpolitikája iránt." - The Diplomat

4299 Ft
3267 Ft
Előrendelem
Elérhetőség: Nincs készleten, előrendelhető
Megjelenés dátuma: 2022-06-28

Kiadó újdonságai

Will
Will
5499 Ft
4179 Ft

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK