Kígyók öltönyben

Amikor a pszichopaták dolgoznak


Kígyók öltönyben leírása

„Mindig is azt mondtam, hogy ha nem a börtönökben tanulmányoznám a pszichopatákat, akkor biztos a tő˜zsdén tenném ugyanezt” – Dr. Robert D. Hare (idézet a Fast Company című magazinból)

Tegyük fel, hogy épp új munkatársat keresünk egy megüresedett pozícióra. A cég olyan alkalmazottat szeretne, aki nem ijed meg a saját árnyékától, karizmatikus és tele van új ötletekkel. A legígéretesebb jelölt lenyűgöző˜, okos, és minden kérdésre tudja a tökéletes választ. Vagyis a problémát megoldottuk, nemde? Hát, lehet, hogy mégsem.

Szeretjük azt hinni, hogy azonnal felismerjük, ha egy lelkiismeretlen személlyel találkozunk – vagyis olyasvalakivel, aki bármit képes megtenni, ami épp az érdekét szolgálja. A populáris kultúra által közvetített kép alapján, ha egy pszichopatáról van szó, akkor Hannibal Lectert vagy Charles Mansont, a hírhedt szektavezért és sorozatgyilkosságok felbujtóját látjuk lelki szemeink elő˜tt. De számos pszichopata csupán pénzt, hatalmat, hírnevet vagy egy menő˜ autót szeretne. és ezt hogyan érhetik el? Például úgy, hogy szerencsét próbálnak az üzleti világban.

Két kutató, Paul Babiak és Robert Hare régóta tanulmányoznak pszichopatákat. Hare a pszichopátia nemzetközileg elismert szakértő˜je, és a témában alapműnek számító Kímélet nélkül című könyv szerző˜je. Babiak céges pszichológusként szerzett gazdag tapasztalatokat. Együtt kezdték el kutatni, hogy miként érvényesülnek a pszichopaták a céges környezetben, és megdöbbentő˜ eredményekre jutottak. Megállapították, hogy a mai modern, nyitott és rugalmas üzleti világ, ahol a magas kockázat gyakran egyet jelent a magas haszonnal, mágnesként vonzza a pszichopatákat. általában ígéretes csillagként vagy egyenesen a vállalat megmentő˜jének szerepében kerülnek a céghez, ám rövidesen visszaélnek kollégáik bizalmával, manipulálják feletteseiket, és romokban hagyják maguk mögött a vállalatot.

A Kígyók öltönyben egy mindvégig lebilincselő˜, olvasmányos és tudományosan tökéletesen megalapozott kötet, mely feltárja, hogyan dolgoznak a pszichopaták a vállalati környezetben: milyen cégek vonzzák ő˜ket, miként csúsznak át a felvételi eljárás rostáin, és hogyan viselkednek a mindennapos munka során. Megtudhatjuk, hogyan alkalmazzák „ösztönös” manipulációs technikáikat arra, hogy a cégek alkalmazzák, majd elő˜léptessék ő˜ket, és végül magukhoz ragadhassák az irányítást. Kötelező˜ olvasmány mindenkinek – különösen az üzleti világban forgolódóknak –, mert bárhol legyünk is épp a vállalati hierarchiában, fontos, hogy észrevegyük a pszichopátiás viselkedés legapróbb figyelmeztető˜ jeleit, hogy még idő˜ben megvédhessük magunkat és a céget a pszichopaták mesterkedéseitő˜l.

„A pszichopátia három aranyszabálya – semmi idegeskedés, semmi kötő˜dés, semmi lelkiismeret – a tárgyalóteremben és a médiában már évtizedek óta közismertnek tekinthető˜. Most végre nyomtatott formában is kezünkben tarthatjuk ennek a „mutáns ragadozó”-nak a kézikönyvét.”

Dr. Reid Meloy, törvényszéki pszichológus, a The Psychopatic Mind szerző˜je

„A pszichopatáknak csupán töredéke van börtönben. A többiek lubickolnak a potenciális áldozatokkal teli környezetükben, például az üzleti, vallási, politikai vagy társadalmi szervezetekben és az interneten. Jelen kötet lerántja róluk a leplet, és felfegyverzi az olvasót támadásaik kivédésére. Az igazságszolgáltatási rendszerben dolgozóknak kötelező˜ olvasmány, és biztos vagyok abban, hogy hatására növekedni fog a gazdasági bűncselekményeket felgöngyölítő˜ nyomozások száma is.”

Dr. Matt Logan törzső˜rmester, a Kanadai Királyi Lovasrendő˜rség bűnügyi pszichológusa

„Fontos és értékes munka, mely további kutatásokat fog ösztönözni. Ez a könyv rávilágít arra, hogy a mai pörgő˜s üzleti környezet mennyire ideális azok számára, akik elő˜nyt akarnak kovácsolni abból, hogy a gyorsan terjeszkedő˜ vállalatok működésébő˜l gyakran hiányzik a megfelelő˜ szervezeti szabályozás.”

Dr. Peter Heinze, a New Jersey-i Ramapo College adjunktusa

„Ez a könyv meggyő˜zött arról, hogy az etikai kódexek és a »hülyebiztos« beszámoltatási rendszerek sem óvják meg a vállalatokat attól, hogy a pszichopaták átverjék és meglopják ő˜ket, amennyiben a vezető˜ség erre a kérdésre nem fordít elegendő˜ figyelmet, hiszen a pszichopata visszaél mások önzetlenségével és jóhiszeműségével saját mohósága és hiősága kielégítése érdekében. Ez a kötet egy túlélési útmutató, melynek segítségével megküzdhetünk a köreinkbe titokban befurakodott pszichopatákkal.”

Dr. Henry Richards, a Washingtoni Egyetem orvostudományi iskolájának docense, szakterülete a pszichológia és a viselkedéstudomány

24%
3950 Ft
3002 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nincs készleten

  • Scolar Kiadó Kft.
  • Gazdasági, közéleti, politikai
  • 368 oldal
  • Kötés: puhatáblás, cérnafűzött
  • ISBN: 9789632444604
  • Cikkszám: 1027069
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:
  • Méret: 150 x 232

Kiadó újdonságai

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK