Kapd elő - Dán

Társalgási zsebkönyv

Kapd elő - Dán leírása

Ha arra vágyik, hogy a skandináv népek közül legkifinomultabb humorérzékkel rendelkező, ötmillió lakosú Dániába utazzon, zsebkönyvünk segítségével még tartalmasabbá teheti az utazást. Az ország és a benne élők megértéséhez a legjobb kulcs a nyelv. Ezzel a zsebkönyvvel Dániában is feltalálja majd magát! Igaz a dánok közül sokan beszélik az angolt és a németet, azért dán nyelven megszólalva a hatás teljesen más lesz. Vívja ki a dánok szeretetét és vegye a fáradságot, egy kis boldogság és mosoly sosem árt.
A dán nyelv az indoeurópai nyelvek germán csoportjának, északi germán alcsoportjába tartozik, ezek más néven a skandináv nyelvek, amelyek közül a svéddel együtt a dán a keleti skandináv nyelvek közé tartozik. (Érdekességképpen: a norvég, a feröeri és az izlandi nyelv nyugati skandináv nyelvek.) Egy új típusú osztályozás szerint pedig (mely a nyelvek kölcsönös érthetőségén alapul), megkülönböztethetünk északi (svéd, norvég), déli (dán) és szigeteki (izlandi, feröeri) skandináv nyelveket.
A dán ismerete Svédországban és Norvégiában is roppant hasznos lesz, hiszen e három nyelv hasonló, bár érdemes megjegyezni, hogy a dánok könnyebben megértik a norvégokat és fordítva, mint a svédekkel egymást. A Feröer szigeteken, Grönlandon a dán hivatalos nyelv és az iskolában is tanított tárgy, Izlandon kötelező idegen nyelv (bár régebben itt is hivatalos nyelv volt), a német Schleswig-Holstein tartományban pedig kb. 50 000 ember által beszélt, hivatalosan elismert regionális nyelv. Összességében tehát kb. 6 millióra tehető a dán nyelvet beszélők száma az amerikai kontinens diaszpórájával együtt. A dán nyelv elsősorban a Koppenhágában és környékén beszélt nyelvjárásokon alapul.
A dán kiejtés némiképp idegen lehet a magyar fülnek, bizonyos gégezárhangoknak köszönhetően, de ez ne riasszon el senkit! Némi gyakorlással ez is megtanulható. Maga az abc 29 betűből áll, melyek közül az utolsó három diakritikus betű. A kiadványban fonetikus átírást is fog találni, melynek segítségével máris kiejtésre kész mondatok, szavak állnak rendelkezésre. A fonetikus átírásunk amennyire csak lehetséges a magyar kiejtésre épül, a kiejtési részben pedig felhívjuk a figyelmét a specifikumokra, mely főként a magánhangzók hosszúságán alapszik, de lesz némi nyalánkság a mássalhangzók esetében is. Ha figyelmesen elolvassa a könyv elején található kiejtési útmutatót, már indulhat is a tanulás.
Zsebkönyvsorozatunk eme tagja (16.cím) sem tér el a szokásos sémától: alapvető nyelvtan, társalgási szituációk, szószedetek, kulturális utalások, dán-magyar, magyar-dán szótárrész és persze vidám képek. A példamondatok bizonyos szavainak felcserélésével kiélheti nyelvi virtuozitását. A mondatok szerkezete nem túl bonyolult, hogy alapokat szerezhessen későbbi mondatalkotásaihoz. Használja a könyv végi szószedetet szókincsének bővítésére.
Mivel nyelv és kultúra összefonódik, e kis könyvecske nem feledkezik meg a dán ember gazdag szokásrendszerének, életvitelének számbavételéről sem. Ha ezt a könyvet lapozgatja Ön sem lesz túl sablonos a különböző helyzetekben, összejöveteleken. Az Assimil által ugyanis elsajátíthatja a legkülönbözőbb élethelyzetek legmegfelelőbb társalgási stílusát, azonosulhat a dán ember életszemléletével, mely nemcsak Dániában történhet meg.
Dánia egy félszigetből és négyszáznál is több szigetből áll, igazán vonzó nem igaz?
Sose feledjük, hogy a dánok szerények, de e mellett büszkék is hazájukra, őseikre. Nem kétséges, hogy a vikingek a maguk idejében Európa urai voltak, hogy Dánia a világ legrégebbi királysága és a Margit királynő által 1998-ban átadott híd az egyik legszebb Európában a Fyn-sziget és Sjaelland között. Na és H.C. Andersen… Na és a dán sör (Tuborg, Carlsberg…), a sajtok és a friss halak? Megannyi vonzó tényező a dán bárok és kávézók mellett. Higgye el egy Assimil zsebkönyv, nemcsak enni-inni, de még szeretni is megtanítja!
Ezzel a zsebkönyvvel bátran elindulhat külföldi utazására, hiszen megtalál szinte minden helyzetet (vásárlás, ismerkedés, étterem, vendégség, tengerpart, közlekedés, orvos), melybe útja során belecsöppenhet.
God tur til Danmark !
1595 Ft
1212 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nincs készleten

Kiadó újdonságai

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK