Isten evolúciója

Vallások és kultúrák

Isten evolúciója leírása

Robert Wright történelmi, szociológiai és antropológiai megközelítésben mutatja be a vallások kialakulását és elemzi a hit folyamatos változását, fejlõdését a törzsi társadalmaktól az információs korig, miközben napjaink több, vallással összefüggõ alapkérdését is tárgyalja.

Az egyik provokatív felvetése: összeegyeztethetõ-e a materialista és a vallásos világnézet. A szerzõ a vallások eredetét és fejlõdését konkrét, történelmi és életszervezési tényekre való hivatkozással magyarázza, ugyanakkor lenyûgözõ módon érvel amellett, hogy ez a fajta materialista megközelítés egyáltalán nem zárja ki a vallásos világnézet érvényességét. Sõt valójában megerõsíti azt. Wright szerint a vallásos útkeresés egyáltalán nem értelmetlen és a modern tudományos világképet elfogadva is lehet hinni valamiben, amelyet joggal nevezhetünk isteninek.

A másik, napjainkat különösen foglalkoztató kérdés a civilizációk harca, a zsidó-keresztény nyugat és az iszlám világ közötti feszültség. A szerzõ elsõsorban arra keresi a választ, hogyan tudnának a világ ábrahámi vallásai békében élni egymás mellett. Kihangsúlyozza: kölcsönös tolerancia nélkül ma mindannyian bajban vagyunk, ezért olyan istenre lenne szükségünk, akinek könyörülete átfogja a globális világot.

Hasonlóan izgalmas kérdés a tudomány és vallás sokat vitatott harca. Wright amellett érvel, hogy a történelem során számos, a vallást megrendítõ felfedezés született, de a vallásos nézet mindig túlélte az összecsapást. A nézetek ugyan megváltoztak, de maga a vallás soha nem kérdõjelezõdött meg. A tudomány is állandóan felülvizsgálja, sõt elveti a régi elméleteket, de ettõl még senki nem gondolja azt, hogy kétségbe vonja magát a tudományt. A szerzõ szerint éppen ez a folyamatos kiigazítás viszi közelebb a tudományt az igazsághoz és úgy véli: ugyanez a helyzet a vallással is.


Ez a hatalmas ambícióktól fûtött és gondolkodásra késztetõ könyv minden bizonnyal hatással lesz istenrõl vallott nézetünkre: honnan jött Õ és merre tart - velünk együtt.

30%
4900 Ft
3430 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nincs készleten

  • HVG Kiadó Zrt.
  • Történelmi könyvek
  • 584 oldal
  • Kötés: keménytáblás ragasztott
  • ISBN: 9789633040010
  • Cikkszám: 1016073
  • Nyelv: Magyar
  • Kiadás éve:
  • Méret: 160x235

Kiadó újdonságai

Figyelemkontroll
Figyelemkontroll
3900 Ft
2730 Ft
30%
Zeneértő
Zeneértő
4200 Ft
2940 Ft
30%

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK