HVG Extra Magazin - Pszichológia 2017/03

Önérvényesítés a sikerért

HVG Extra Magazin - Pszichológia 2017/03 leírása

Érdekes, hogy a sikerességünk sokkal inkább a szubjektív megítélésünktől, mint objektív mutatóktól függ - például attól, hogyan ítélik meg mások a tetteinket, vagy mennyire becsüljük mi magunk az erőfeszítéseinket és eredményeinket. Önérvényesítő képességünk pedig jórészt korán szerzett és hozott mintákból táplálkozik, nem pedig személyiségjegyeink lenyomata. Így tehát jelentősen befolyásolhatja sikerességérzetünket az, hogy tisztában vagyunk-e önmagunkkal, reálisan értékeljük-e képességeinket, bátran szembenézünk-e a megoldandó feladatokkal, vállaljuk-e a konfliktusokat, tanulunk-e a kudarcainkból, vagy hogy miként beszélünk erről magunknak és másoknak. Még akkor is, ha megfelelő pozícióban dolgozunk, és viszonylag kiegyensúlyozottnak tűnik a családi életünk.
Mivel a siker leginkább nem anyagiakban mérhető, hanem saját jóllétünkben, az önbizalom, az
asszertivitás, a helyzetnek megfelelő kommunikáció és a határok meghúzásának képessége lehet az,
ami elvezet hozzá. Ezek segítségével, vágyainkkal, érzelmeinkkel, tetteinkkel összhangban jól
érezhetjük magunkat a bőrünkben. Ha viszont sokszor visszafogjuk magunkat, alulmaradunk a mindennapi helyzetekben, érdemes utánajárnunk, hol akad el akár a párbeszéd, akár a megvalósítás.
Felnőttként ugyanis egyszerre két irányba is hathatunk: megsokszorozhatjuk saját sikereinket, és gyermekeinknek is olyan mintát adhatunk tovább, amellyel rugalmasabban boldogulnak az életben.


Tisztában vagyunk önmagunkkal?
A sikres önérvényesítés alapjai - Önmagad maradni a kapcsolatban - A tökéletes szülő mítosza -
Önérvényesítési tippek a munkahelyen - Talpra állt hírességek
16%
990 Ft
832 Ft
Hűségprogrammal elérhető ár: 752 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nincs készleten

Kiadó újdonságai

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK