Gyógyító mesék

avagy hogyan segítsen a szülő a gyermeknek a félelem és agresszió leküzdésében

Gyógyító mesék leírása

Mit tegyünk, ha gyermekünk szorong, és rágja a körmét? Hogyan szoktassuk le a csúnya beszédről? Mivel csillapítsuk le, ha agresszív? Hogyan erősítsük meg az önbizalmát? És mit tegyünk, ha rendszeresen ágyba vizel? A tanácstalan, önmagukat vádoló szülők gyakran azt kívánják, bárcsak volna csemetéjükhöz egy használati utasítás, amelyből kiderülne, miben hibáztak eddig, és mit kell másképp csinálniuk! Nekik ajánljuk Gerlinde Ortner könyvét, amelyet sikerrel forgathat minden anyuka és apuka, aki segíteni akar gyermekének a félelem és az agresszió leküzdésében.
A szerző éveken át foglalkozott magatartászavaros gyerekekkel, és arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek viselkedési zavarai sok esetben nem alakultak volna ki, ha a szülők időben felfigyelnek a gyanús előjelekre. Ha a szülő képes megérteni gyermeke furcsa viselkedésének okait, motivációit, akkor van rá esély, hogy néhány jól kitalált és megfelelően elmondott mesével, valamint játékos formába bújtatott feladatokkal segíteni tud rajta.

A nagysikerű könyv sorra veszi a viselkedészavaros gyerekek legalapvetőbb problémáit, és segít a szülőnek megismerni gyermeke tetteinek mozgatórugóit. Egyúttal minden szülőt önismeretre is tanít, ami azért is fontos, mert a gyermek problémás magatartása mögött gyakran a szülővel való konfliktus áll.

A mesékben található verseket Varró Dániel fordította.

„Ez a mesekönyv nem akar tankönyv lenni. Nem tanít új nevelési stratégiára, nem kéri, hogy felejtsük el a már megtanultakat. Nem akar mást, mint hogy a szülők jobban figyeljenek a gyerekükre.” - Gerlinde Ortner

OLVASS BELE!

NÉHÁNY SZÓ A SZÜLŐKHÖZ

Munkám során sokat foglalkoztam magatartászavaros gyerekekkel – innen eredt az ötlet, hogy „terápiás” meséket írjak gyerekeknek és felnőtteknek. A pszichológiai tanácsadásra váró gyermekek legtöbbjét el sem kellett volna hozni hozzám, ha a szüleik jól ismerték volna a csemetéik fejlődését meghatározó törvényszerűségeket. A tájékozatlanság az oka, hogy gyakran észre sem veszik gyermekeik alapvető lelki szükségleteit, és túl kevés megértést tanúsítanak a fejlődéssel járó problémák és magatartásformák iránt.

Sok szülőnek pedig az okoz gondot, hogy nem tudja kellően motiválni gyermekét. Ahelyett hogy buzdítaná, akaratlanul is elkedvetleníti. A helyes motiválás alapfeltétele, hogy a szülő csupa olyan követelményt támasszon, amely megfelel a gyerek pillanatnyi lehetőségeinek és képességeinek – és mindezt a gyerek számára érthető nyelven tegye. A mese mindennél alkalmasabb rá, hogy gyerek és felnőtt között ledöntse a nyelvi és értelmi korlátokat. Számtalanszor tapasztaltam, milyen jól reagálnak a mesékre a gyerekek.

Gyermekpszichológusi munkám során sokszor és sikerrel alkalmaztam terápiás segédeszközként az itt következő meséket. A 3–7 éves korú gyerekek a tapasztalataim szerint azonosulnak a mesehősökkel, és lelkesen fogadják a problémamegoldáshoz kínált ötleteket, javaslatokat: varázsigék, a párna alá rejtett kis meglepetések, a titkos indiánjelek arra ösztönzik a  gyermeket, hogy játékos módon foglalkozzon problémáival, és igyekezzen megváltoztatni magatartását.

A mesék egyaránt szólnak gyereknek, felnőttnek. Ne mérgelődjenek, kedves szülők, ha a gyerek a legnagyobb fölfordulásban álmodozva maga elé réved, vagy ha a rendetlenségben nem találja kedvenc játékát! Ha van önökben kellő türelem, empátia és jó adag önkritika, ezek a mesék bízvást segítenek a helyes útra terelni gyermeküket. Súlyosabb magatartászavarok esetén – ágybavizelés, dadogás, erős szorongás, vagy ha például a gyerek nehezen illeszkedik be az óvodai vagy iskolai közösségbe – a pszichológiai tanácsadást és az esetleg szükséges terápiát nem pótolja ez a könyv, de jól kiegészítheti.

A könyv elméleti részei a felnőtteknek szólnak. A mesék után mindig megtalálható az adott nevelési probléma összefoglalása, amelyből az is kiderül, mivel lehet ösztönözni a gyereket a helyes viselkedésre. Gyakorlati tanácsokat is találnak a szülők ahhoz, hogyan bánjanak gyermekükkel és a problémáival. Igen fontosnak tartom, hogy a szülők az elméleti magyarázatokat a mesélésre való felkészülésként olvassák el: hiszen a legtöbb szülő „képzetlen” nevelő, vagyis a gyermeknevelés fontos kérdésében semmiféle rendszeres képzésben vagy útmutatásban nem részesült. Ebből aztán sok szülőnél bizonytalanság és ügyetlenség fakad. A szülőknek azért is célszerű elmélyedni az elméleti magyarázatokban, mert a viselkedészavar a legtöbb esetben arra utal, hogy a gyereknek problémái vannak a szüleivel.

Ez a mesekönyv nem akar tankönyv lenni. Nem tanít új nevelési stratégiára, nem kéri, hogy felejtsük el a már megtanultakat. Nem akar mást, mint hogy a szülők jobban figyeljenek a gyerekükre. A könyv célja tehát az, hogy elmagyarázza a szülőknek, hogyan ösztönözzék helyesen a gyereket, hogyan értsék meg jobban a problémáit, és hogy jó szándékú, de téves módon ne erősítsék helytelen magatartásformáját.


Tartalom

Néhány szó a szülőkhöz   5
HOGYAN ÖSZTÖNZI HELYESEN GYERMEKÉT A SZÜLŐ?    8

Ha a gyerek nem akar elaludni
NEM AKAROK MÉG LEFEKÜLDI    23
Amit a szülőknek tudniuk kell 29

Ha a gyerek rosszat álmodik
„EGY-KÉT-HÁR, NEM FÉLSZ MÁR”     33
Amit a szülőknek tudniuk kell 38

Ha a gyerek fél a kutyától
MARCI ÉS A TÖRPEKUTYÁK      40
Amit a szülőknek tudniuk kell 48

Ha a gyerek fél a fogorvostól
A KIS HABLEÁNY                     50
Amit a szülőknek tudniuk kell 55

Ha a gyerek húzza az időt
A SUGÁRGYEREK 58
Amit a szülőknek tudniuk kell 63

Ha a gyerek rendetlen
VERONKA ÖSSZEVISSZAORSZÁGBAN       66
Amit a szülőknek tudniuk kell 74

Ha a gyerek hazudós
AZ IGAZMONDÁS TORNYA        76
Amit a szülőknek tudniuk kell 82

Ha a gyerek csúnyán beszél
A FONTOSKODÓKA 85
Amit a szülőknek tudniuk kell 91

Ha a gyerek engedetlen
INDIÁNOSDI                               93
Amit a szülőknek tudniuk kell 94

Ha a gyerek rágja a körmét
CILI, A CICALÁNY                        98
Amit a szülőknek tudniuk kell 104

Ha a gyerek éjjel bepisil
CSURI KIRÁLYKISASSZONY         107
Amit a szülőknek tudniuk kell 115

Ha a gyerek dadog
FLÓRIÁN ÉS A HARKÁLYOK BESZÉDE    118
Amit a szülőknek tudniuk kell 122

Ha a gyerek nem akar enni
A NAGY ÉTKŰ KISEGÉR             126
Amit a szülőknek tudniuk kell 131

Ha a gyerek nem akar ott maradni az óvodában
GYURKA MEG A MACI 133
Amit a szülőknek tudniuk kell 137

Ha a gyerek zavarja a tanítást
A KRUMPLIORRÚ BOHÓC             139
Amit a szülőknek tudniuk kell 143

Ha a gyereket gúnyolják
PÖTTÖM, PUFI, PIPASZÁR          146
Amit a szülőknek tudniuk kell 148

Ha a gyereknek agresszív hajlamai vannak
TAMÁS ÉS A FEKETE HOLLÓ        151
Amit a szülőknek tudniuk kell 157

Ha a testvérek marakodnak
DÖNCI ÉS DORKA, A MEDVEBOCSOK
162
Amit a szülőknek tudniuk kell 166

Ha a gyerek nem talál társakat, barátokat
A MÓKUSGYEREKEK                    169
Amit a szülőknek tudniuk kell 175

Ha környezetvédelemre akarjuk nevelni a gyereket  
A STÁLIKSZOK MEG A GUMMERÁNOK
177
Amit a szülőknek tudniuk kell 182

Ha a gyerek találkozik a halállal
NAGYI MEGHALT                      183
Amit a szülőknek tudniuk kell 185

30%
2199 Ft
1539 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nincs készleten

Kiadó újdonságai

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK