Emberi matek

Emberi matek leírása

A matematikus-pszichológus szerző rövid írásaiban elgondolkodik napjaink pszichológiai, gazdasági, politikai jelenségeiről, és sokszor meglepő következtetésekre jut. Matematikus énjéből pusztán a színtiszta logikát használja, de azt nagyon következetesen olyankor is, amikor többnyire érzelmi érvekkel szokás operálni. Pszichológus énjéből fakadóan nyitott mindenre, ami emberi, kivéve a gonoszságot, a másoknak ártás szándékát. Így aztán írásaiban mindegyik politikai irányzat követői találnak olyasmit, ami épp az ő gondolataikhoz tesz hozzá valami érdemlegeset, és találnak kivetnivalót is.

Az írások eredetileg részben a Magyar Narancsban, részben a Heti Világgazdaságban jelentek meg, de a szerző sokat alaposan átírt. Kivette belőlük a napi aktualitásokat, és így még tisztábban jelenik meg bennük az, aminek az érvényessége ezeken messze túlmutat.

 

Kamaszkorom óta követem azt a klasszikus angol ideált, miszerint az ember életében legyen egy olyan terület, amelyen profi tudású amatőr. Az utóbbi években a közírásban találtam meg ezt.

Így szerencsére, ellentétben a profikkal, nem kell reflektálnom mindenre, ami épp történik az országban vagy a világban. Elég, ha csak azokra az eseményekre, éppen divatos eszmékre vagy disznóságokra reagálok, amelyekről úgy érzem, van olyan mondanivalóm, ami másokétól különbözik, és amiről úgy gondolom, hogy néhány ember számára érdekes lehet.

Mondják: „nem kaphatsz meg minden nőt”, és nagyon nem hiszek ennek a mondásnak abban a közkeletű kiegészítésében, miszerint „de törekedni kell rá”. Annak az olvasónak írok, aki ilyesmit szeret olvasni, és arra törekszem, hogy ha már megírom, legyen rendesen megírva – akár igazam van épp, akár nincs.

Mérő László

3570 Ft
2713 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nincs készleten

Aranykönyv 2017 - Top 50
  • Tericum Kiadó Kft.
  • Pszichológia
  • 224 oldal
  • Kötés: keménytáblás, védőborítóval
  • ISBN: 9789634380061
  • Cikkszám: 1052175
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

Kiadó újdonságai

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK