A kiberbűnözés aktuális kihívásai a büntetőjogban

A kiberbűnözés aktuális kihívásai a büntetőjogban leírása

VÁRHATÓ MEGJELENÉS: 2021-12-06

A kiberbűnözés olyan dinamikusan változó terület, amely mind a büntetőjogi szabályozást, mind a jogalkalmazást kihívások elé állítja. A kiberbűnözés olyan dinamikusan változó terület, amely mind a büntetőjogi szabályozást, mind a jogalkalmazást kihívások elé állítja. A könyv az informatikai bűncselekmények mindannyiunkat érintő aktuális kérdéseivel foglalkozik, mint például a hacker- vagy DDoS-támadások, a számítógépes vírusok, az adathalászat. Az online tér vonzó környezetté vált az elkövetők számára: egyaránt színtere lett a hagyományos és az új típusú bűncselekményeknek.
A titkosítást és anonimitást biztosító technológiák használata alkalmas a személyazonosság hatékony elrejtésére. A gyanútlan felhasználók sokszor nincsenek tisztában az online jelenléttel járó veszélyekkel, ezért könnyedén válnak csalások, zsarolások és bankkártya-visszaélések áldozataivá. Napjainkra a kiberbűnözés profitorientált, szolgáltatásalapú üzleti modellé nőtte ki magát, amelynek motorját a darknet fórumok képezik. Az olvasó betekintést kap a kriptovalutákkal és az okoseszközökkel elkövethető bűncselekmények körébe. A fenti kérdések vizsgálata során a büntető anyagi és eljárásjogi szabályozás is megvilágításra kerül.

MEZEI KITTI jogász, közgazdász, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Üzleti Jog Tanszékének egyetemi adjunktusa és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének kutatója. Fő kutatási területe a modern technológiák és a jog kapcsolata. 2018-ban beválasztották a Forbes 30 év alatti 30 tehetséges fiatal kutatója közé.

24%
3790 Ft
2880 Ft
Előrendelem
Elérhetőség: Nincs készleten, előrendelhető
Megjelenés dátuma: 2021-12-06

  • L'Harmattan Kiadó
  • Szakkönyvek
  • 284 oldal
  • Kötés: keménytáblás
  • ISBN: 9789634180364
  • Cikkszám: 1097207
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

Kiadó újdonságai

KATEGÓRIA BESTSELLEREI

TOVÁBBI AJÁNLATOK