Nincs engedélyezve a javascript.

Villámolvasás a gyakorlatban, lépésről lépésre

Sokunkat foglalkoztat a villámolvasás technikája, amit megfelelő segítséggel, az erre szakosodott könyvekből vagy villámolvasás tanfolyamon meg lehet tanulni. A hagyományos olvasás folyamata merőben más, mint a villám- vagy gyorsolvasás. A tradicionális módszert alkalmazzuk általában, így könnyebben megértjük a szöveget, azonban sokkal több időt fordítunk a szavak jelentésének értelmezésére. Ekkor a hosszabb vagy ritkábban használt szavaknál tovább elidőzünk, olykor vissza is ugrunk, hogy jobban megértsük a szöveget. A hagyományos olvasásnak legtöbbször három csoportját különböztetjük meg: élmény-, információ- és tudásszerzés. Vajon a villámolvasás módszere alkalmazható mindhárom csoportra? Bejegyzésünkből kiderül, valamint az is, hogyan sajátíthatják el a technikát olvasóink lépésről lépésre.

Gyorsolvasás vagy villámolvasás? Mit jelentenek a fogalmak és mi a lényege?

Paul R. Scheele 1985-ben fejlesztette ki a fotóolvasás technikáját, egy amerikai vállalatnak szánt kurzus keretein belül. 1986 óta már otthon is elsajátítható a módszer Scheele Villámolvasás teljes elmével című könyvének segítségével. A kötetből megtanulhatjuk, hogyan kell másodpercenként 1 oldalt elolvasni, ami valójában azt jelenti, hogy az információt az elme „lefényképezi” és villámgyorsan feldolgozza. Fontos megjegyezni, hogy a gyors- és a villámolvasás nem egy és ugyanaz. A gyorsolvasás során a gyorsaság a lényeg, hogy minél kevesebb idő alatt elolvassunk egy szöveget. A villámolvasás ezzel szemben egy összetett és gyors tanulási módszer, amely kihasználja az agyunk képességeit. Nem az a célja, hogy a könyvet az elejétől a végéig elolvassuk, hanem az, hogy a benne lévő információkat feltérképezzük, feldolgozzuk, így játékosan, élvezettel tanulhatunk.

Ez a módszer különösen hasznos diákoknak és olyan felnőtteknek, akiknek nagy mennyiségű írott anyagból kell tanulniuk, dolgozniuk. A villámolvasás során nem balról jobbra, betűről betűre haladunk, hanem megismerkedünk a szöveg általános tartalmával, kijelöljük a célunkat. Az információ- és tudásszerző tanulás során olyan könyveket, jegyzeteket olvasunk, amelyeknek nincs cselekménye, nem a megfogalmazás minősége a lényeg, így kiválóan alkalmazható rájuk a villámolvasás technikája.

A hagyományos olvasás során rengeteg felesleges információt megjegyzünk, sok esetben nem tudjuk kiszűrni a lényeget, ezért a fontos dolgok nem maradnak meg emlékezetünkben. A villámolvasás módszere kifejezetten a tanulás technikája, így nem ajánlott szépirodalmi művek olvasásakor, amikor az adott mű élvezete a lényeg.

Villámolvasás lépésről lépésre

1. lépés: Felkészülés

Először is fontos megjegyezni, hogy a villámolvasáshoz kipihentnek kell lenni, egy testileg ellazult, szellemileg összeszedett állapotba kell kerülni. A felkészülés során át kell gondolnunk, hogyan működik a hagyományos olvasás, amitől most el kell rugaszkodnunk. Nem szabad ragaszkodni a tökéletességhez, valamint fel kell hagynunk a kételkedéssel, miszerint nem tudjuk majd feldolgozni tudattalanul az információt.

2. lépés: Előzetes áttekintés

Miután felkészültünk testileg és szellemileg is, ki kell tűznünk magunk elé az olvasási célt. Ha ez sikerült, akkor vegyük elő az olvasni kívánt szöveget, mérjük fel az anyagot. Tekintsük át a fontosabbnak tűnő részeket, írjuk össze a célnak megfelelő kulcsszavakat, amelyekre később szükségünk lesz.

3. lépés: Fotóolvasás

A fotóolvasás egy kulcslépés a villámolvasásban. Ezt a technikát mindenkinek el kell sajátítania, aki szeretne megtanulni ezzel a módszerrel olvasni. A fotóolvasás során a szemeinket fókuszhelyzetbe kell helyezni, azonban nem az egyes szavakra kell fókuszálni, hanem az egész lapot kell befogadni. Ezáltal kihasználjuk perifériás látásunkat is. Miután egy-egy oldalt „lefotóztunk”, egy kis időt kell hagyni agyunknak, hogy feldolgozza az anyagot, ami eltarthat akár 24 óráig is.

4. lépés: Aktiválás

Az aktiválás során érdemes más tevékenységet folytatni, félretenni a villámolvasás módszerét. A legjobb szünetnek az alvást tartják, mivel ilyenkor dolgozik leghatékonyabban az elménk nem tudatos része. A hatékonyság érdekében minden esetben szükség van az aktiválásra, tehát ne hagyjuk ki ezt a lépést, akkor sem, ha minél előbb végezni szeretnénk a könyvvel!

5. lépés: Elmetérkép

Ebben a fázisában szükségünk lesz azokra a kulcsszavakra, amiket az első lépésben összegyűjtöttünk. Újra elővesszük a könyvet, az oldalakat fentről lefelé nézzük át, miközben a lap közepén található szavakon futtatjuk át a szemünket. Ilyenkor újra feltűnnek a kulcsszavak, amelyek jelzik, hogy hol vannak a tartalmilag fontos részek. Ezután egy elmetérképet kell készítenünk felidéző szavakból és különböző összefüggésekből.

6. lépés: Sebesolvasás

A sebesolvasás lényege, hogy újra elolvassuk a szöveget az első betűtől az utolsóig. A sebesség változó lehet, hiszen a lényegtelen részeknél gyorsabban, míg a fontosabb szakaszoknál automatikusan lelassít agyunk.

Hibák a villámolvasás során

A villámolvasás csak akkor működhet igazán, ha igyekszünk a technika során kiküszöbölni a lehetséges hibákat. Előfordulhat, hogy minél gyorsabban olvasunk, annál kevésbé értjük meg az adott szöveget. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy a fotóolvasás fázisban a látottakat összevetjük az előzetes tudásunkkal, majd levonjuk a következtetéseket. Vannak, akik rendkívül magabiztosak tudásukban, ami szintén a szöveg alacsony megértéséhez vezethet.

Villámolvasás a gyakorlatban: sajátítsa el Lantos Mihály könyvéből az alapokat!

Lantos Mihály elmondása szerint sose volt jó tanuló. Annak érdekében, hogy hosszú távon taníthasson a Rendőrtiszti Főiskolán, el kellett kezdenie egyetemi tanulmányait. Ehhez meg kellett találnia a megfelelő módszert, amivel le tudta küzdeni magában a tanuláshoz való negatív hozzáállást. Ekkor ismerkedett meg a villámolvasás technikájával. Lantos elkezdett foglalkozni a tanulás ezen ágával, megérteni azt, hogy mitől veszítjük el a tanulás szeretetét. Lépéselőny című könyvében a 3. osztályosoktól az érettségizőkig megtanulhatják a gyerekek, hogyan szeressenek meg tanulni. A Villámolvasás a gyakorlatban című kötete lehetővé teszi, hogy néhány órás tanulás után egy vaskos könyvből sikeresen levizsgázzon a tanuló. Villámolvasással a megszerzett tudás maradandóbb, illetve könnyebben felidézhetjük az olvasottakat. Lantos Mihály könyve kiválóan alkalmas arra, hogy elsajátítsa a technikát akkor is, ha nyelveket szeretne tanulni, vagy ha szeretné magasabb szinten megérteni az egyes tudományos, informáló szövegeket.

Villámolvasás a valóságban

A villámolvasás a gyakorlatban csak akkor működik igazán, ha helyesen tanuljuk meg a technikát, időt fordítunk rá és gyakoroljuk a lépéseket. A bizonyíték arra, hogy ez a módszer működik, nem más, mint Lantos Mihály, aki bevallása szerint gyűlölt tanulni, azonban ma már egy több diplomás egyetemi oktató. A fent leírt lépések közül egyet sem szabad kihagyni a folyamat közben, hogy elérjük kitűzött célunkat a villámolvasás módszerével.