Nincs engedélyezve a javascript.

Útkeresés és felnőtté válás: Young Adults könyvek

A Young Adults (fiatal felnőtteknek szóló) könyvek elnevezése döntő többségben a felső tagozatos általános iskolások és a középiskola végzősei közti közönséget (vagyis a 12-18 éves korosztályt) megcélzó művek összességét foglalja magába, műfaja pedig szinte bármilyen lehet. Az általában YA jelöléssel ellátott irodalmi szerzemények csoportja igencsak szabadon értelmezhető, a naplóregénytől a romantikus történeteken át egészen a horrorig bármilyen könyvet címkézhetünk a kifejezéssel. Fontos leszögezni, hogy nem egy műfajról beszélünk, hanem egy rendkívül tág kategóriáról. A Young Adults történetek fiatalokról szólnak fiataloknak, hiszen az őket érintő problémákat és valós élethelyzeteket dolgozzák fel.

A YA kategóriájú könyvek főszereplői a célközönségükre utalva jellemzően 12 és 18 év (bár időnként ezt nem könnyű behatárolni) közötti fiúk vagy lányok, akik  komoly krízishelyzettel néznek szembe vagy nagy változásokon mennek keresztül. A leggyakoribb konfliktusaik a felnövéssel, önmaguk keresésével, a párválasztással, a családról való leszakadással, az önbizalomhiánnyal vagy a felnőttekhez fűződő új viszonyukkal kapcsolatosak. Vannak olyan tinédzserregények, amelyek ennél is bátrabbak, szabadszájúbbak, ugyanis maximális nyíltsággal és őszinteséggel beszélnek az egyes tabunak számító témákról, mint például a szexről, a tiltott kapcsolatokról, a függőségekről, a mentális betegségekről és mindenféle más olyan területről, melyekkel nagy valószínűséggel élete ezen szakaszában találkozik valamilyen formában egy fiatal.

A legtöbb Young Adult történet egyes szám első személyű narratívában íródott. Ennek több oka is feltételezett. Egyrészt lehetővé teszi a gyorsabb és gördülékenyebb olvasást, illetve ezáltal hitelesebb is lesz a történet, mivel a fiatalok könnyedén azonosíthatják önmagukat a főszereplővel. Szintén nincs kőbe vésve, ám a leggyakrabban jelen idejű elbeszéléseket találunk a Young Adult műfajaiban. Ezáltal sokkal elevenebb, érzékletesebb lesz a cselekmény, mivel a tinik sokkal inkább a jelenben élnek, mintsem a múltban. Nincs mögöttük annyi tapasztalat, amin töprengeni lehetne hosszú éveken át, egyértelműen ehhez igazodik a YA is.

New Adult könyvek

A New Adult (újonnan felnőtt) egy hasonlóan gazdag és sokszínű kategória, amely elsősorban a 20-25 éves korosztályt szólítja meg: az útkeresés és a felnőtté válás kérdéseit járja körbe, ugyanúgy, mint a Young Adult könyvek, csak egy kicsivel idősebb a célcsoportjuk.

A kötetek főhőse rendszerint egy huszonéves férfi vagy nő, akivel az olvasók könnyen azonosulnak, mert hasonló problémák és témák foglalkoztatják, mint magát a korosztályt. Sok esetben a főszereplő testileg vagy lelkileg sérült, épp ezért nehezebben emészthető és olykor tabu témákat érintenek a művek. Az első komoly szerelem, a szülőkről való leválás, az egyetemi kihívások, a munkahely- és lakáskeresés, a környezet és a barátok alakulása, de a drog, az alkohol és a szex is terítékre kerülhet ezekben a könyvekben. Minden egyes könyv esetében olyan történeteknek lehetnek részesei az olvasók, melyek főszereplői rengeteg kalandon, megpróbáltatáson mennek keresztül, míg meg nem találják önmagukat és céljaikat. Lehet szó akár fantasy-ről, romantikus vagy egy disztópikus történetről, széles kínálatunkban mindenképpen megtalálod a saját vagy gyermeked ízlésének megfelelő történetet.

Többek között könnyed, szórakoztató, közben pedig számtalan csavarral teli regényre bukkanhatsz, ha ebben a kategóriában böngészel.

Mit tudott a Harry Potter, az eddigi legsikeresebb Young Adult könyv?

Már történelemnek számít, amikor J. K. Rowling kicsalogatta a lépcső alatti gardróbból a tizenegy éves, vézna, szemüveges fiút, de még mindig érezteti hatását a Young Adult irodalom világában – pedig az írónő nem annak szánta történetét. A valaha volt egyik legsikeresebb könyvsorozat statisztikája elképesztő: több, mint 500 millió példányban kelt el, 73 nyelvre fordították le, köztük latinra és ógörögre is egyaránt. A könyv alapján keszült filmsorozat meghódította a világot, a kiegészítő kötetekről, a spin-off filmekről, színházi darabkról, és persze az élményparkról nem is beszélve. A történet tulajdonképpen megnyert magának egy teljes korosztályt, a varázslóvilág számtalan emberrel szerettette meg az olvasást és hatással volt napjaink szerzőire is.

„A Harry Potter valóban a régi, bentlakásos iskolában élő gyerekekről szóló történeteket vette elő. Ezek egy kicsit uncsivá és divatjamúlttá váltak, amikor jött a Harry Potter, de a boszorkányok, varázslók és mágia hozzáadása új életet adott a formának” – mondja Dr.  Michelle Smith, a Deakin egyetem professzora.

Rowling kis varázslója nem csak a fantasy-t hozta felszínre az irodalom elfeledett zugából, hanem a piaci szokásokat is megváltoztatta. A Harry Potterben számos olyan elem ötvözete fedezhető fel, amikről a kiadók úgy gondolták, a gyerekek nem szeretik. Ilyenek például a hosszú epikus történeteket elbeszélő többrészes sorozatok, amiket ráadásul a legelejétől kell követnie az olvasónak, hogy teljesen megértse. A korábbi elgondolások szerint az ilyen művek nem kötik le igazán a fiatalokat. Az akkori gyermek- és ifjúsági regénysorozatok ehhez igazodtak: egy könyvsorozathoz számos kötet tartozhatott, de ezek egymással nem függtek össze, azaz az olvasó bármelyik részbe könnyedén belekezdhetett előismeretek nélkül.

Rowling a hét részes könyvsorozatával a korábbi feltevéseket megcáfolta, hiszen az újabb és újabb, egymásra épülő részeket egyre nagyobb várakozás előzte meg. Ráadásul elérte, hogy az egyre hosszabb könyveket is szívesen olvassák. 1996-ban, a Bölcsek köve megjelenése előtt egy 12 éveseket megcélzó könyv átlag hossza 140 oldal volt. 2006-ra az átlag oldalszám 175-re, 2016-ra pedig már 290 oldalra emelkedett.

Mindent összevetve a Harry Potter könyvsorozat sikere vitathatatlan, főként a tinédzserek és a huszonévesek körében.

Forrás: roboraptor.24.hu

Nem csak tiniknek és húszéveseknek

Bizony az idősebbek is örömüket lelik a Young Adult a történetek kavalkádjában, mert ezáltal visszaidézhetik az emlékeket, hogy milyen is volt gimnazistának lenni, de előfordul az is, hogy valójában még fel sem nőttünk annyira, hogy engedni tudjunk a tinédzserkori szenvedélyből és pezsgésből. Az sem utolsó szempont, hogy a kategória feldolgoz olyan témákat is, amik ugyanúgy szólnak a felnőttekhez és az idősebbekhez is, mint ahogyan a fiatalokhoz.

Ajánló

Opposite of Always - A végzet ellen

Mikor Jack egy buliban megismeri Kate-et, rögtön beleszeret. Hamarosan a barátainak is bemutatja, akiket a lány ugyanúgy elvarázsol, mint Jacket. Csakhogy Kate meghal. És azt hinnéd, hogy a történetük ezzel véget is ért, de tévedsz. Most kezdődik csak igazán. Kate halála ugyanis visszaröpíti Jacket a kezdetekhez, a találkozásuk pillanatához. A lány újra ott van, egészségesen, boldogan és bájosabban, mint valaha. Jack már-már azt hiszi, becsavarodott, de aztán rájön, hogy ezzel új esélyt kapott. A fejébe veszi, hogy megpróbálja megakadályozni Kate halálát. Időközben azonban rá kell jönnie, hogy a cselekedetei bizony súlyos következményekkel járnak. És mikor egyik döntése egy számára fontos személy életét sodorja veszélybe, végig kell gondolnia, meddig is mehet el annak érdekében, hogy megmentse a szeretteit. Te hajlandó lennél újra és újra átélni életed legfájóbb pillanatát, hogy megmentsd a szerelmedet? Az időutazás fájdalmas dolog. Megéri-e vajon? Döntsd el te!

Opposite of Always - A végzet ellen
23.png

Opposite of Always - A végzet ellen

Justin A. Reynolds
Könyvmolyképző Kiadó, 2021.
Vörös pöttyös könyvek

Enola Holmes - A rózsaszín papírlegyező esete

Enola a lehető legváratlanabb helyen - egy londoni nyilvános mosdóban talál rá legújabb küldetésére. Itt fut össze régi ismerősével, Lady Cecilyvel, akivel kölcsönösen felismerik egymást. A balkezes kisasszony rózsaszín papírlegyezőjével feltűnés nélkül jelzi korábbi megmentőjének, hogy bajban van - apja szörnyű házasságba akarja kényszeríteni. Enola nagyon jól megvan egymaga is - ahogy édesanyja mindig is mondta -, de ezúttal úgy érzi, akár saját szabadsága árán is össze kell fognia az őt mindeddig üldöző bátyjával, Sherlockkal, hogy megmenthessék a balkezes kisasszonyt az apja által ráerőltetett házasságtól. Az Edgar-díjas Nancy Springer mesteri módon eleveníti meg a viktoriánus kori Londont az eszes és rettenthetetlen Enola Holmes újabb kalandjaiban.

Enola Holmes: A rózsaszín papírlegyező esete

Enola Holmes: A rózsaszín papírlegyező esete

(E-könyv)
Springer Nancy
Carta TEEN, 2021.

Trust - Bizalom

Mindenki megérdemel egy második esélyt!

A 17 éves gimnazista Edie Millen élete gyökeresen megváltozik, amikor egy rablótámadás közepén találja magát, és majdnem meghal. Miután elege lesz osztálytársai jelentőségteljes pillantásaiból és beszólásaiból, sulit vált, ahol találkozik a megmentőjével, Johnnal. A fiút a legvadabb pletykák övezik, agresszív, erőszakos drogdíler hírében áll... de Edie nem tud és nem is akar az érzések ellen küzdeni, amiket John ébreszt benne...

Különleges, ám életszerű szerelmi történet, izgalmas és elgondolkodtató bűnügyi szállal kombinálva. Lehet, hogy nem tökéletes a világnak, de neki az lehet?
Ismerd meg sorsukat!

16 éves kortól ajánljuk!

Trust - Bizalom
23.png

Trust - Bizalom

Kylie Scott
Könyvmolyképző Kiadó, 2020.
Vörös pöttyös könyvek

Boszorkányszezon - Sabrina hátborzongató kalandjai 1.

A ​népszerű NETFLIX-sorozat regényes története.

Vajon lemond a lány a fény útjáról azért, hogy a sötétséget kövesse?

Tombol a nyár, és Sabrina Spellman tizenhatodik születésnapja közeledik, amikor minden megváltozik körülötte. Bár mindig is tanult mágiát és varázsigéket két nagynénjétől, Hildától és Zeldától, közben élte a hétköznapi halandók életét is: a Baxter gimiben tanul, a barátnőivel – Susie-val és Rozzal – lóg, és moziba jár a barátjával, Harvey Kinkle-lel.
Ám egyre fogy az idő a hátralévő normális, mindennapi életéből, és sokkal nehezebb maga mögött hagynia Rozt, Susie-t és Harvey-t, mint gondolta. Főleg mert Sabrina nem biztos abban, hogy Harvey mit érez iránta. Unokatestvére, Ambrose azt javasolja, szórjanak bűbájt a fiúra, hogy kiderüljenek a valódi érzései. Ám amikor egy rejtélyes erdei szellem közbeavatkozik, a varázslat durván visszaüt. Így bár Sabrinát mindig is vonzotta a boszorkánylét hatalma, most kénytelen elgondolkodni azon, hogy ez a hatalom nem tereli-e őt rossz irányba. Ismerd meg kétségeit, és kövesd boszorkányos kalandjait!

Boszorkányszezon
23.png

Boszorkányszezon

Sabrina hátborzongató kalandjai 1.

Sarah Rees Brennan
Könyvmolyképző Kiadó, 2020.
Vörös pöttyös könyvek

Nem kérdés, hogy a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek olyan regényekre van szükségük, amik róluk szólnak. Éppen ezért nézz szét a Book24 Young Adults könyvkínálatában!