Szépirodalmi remekek kínálata

A szépirodalom időtálló, klasszikus műfaja a kedély gyönyörködtetésére szolgál. Ideális választás az idősebb és a fiatalabb korosztály számára is, hiszen ezek a lélekmelengető művek bárkit magával tudnak ragadni. A Book24 kínálatában egyaránt megtalálhatóak a komolyabb hangvételű, mélyebb mondanivalóval rendelkező prózai művek és a verses formájú költemények is. Emellett böngészhetünk az ismert elbeszélések, a népszerű regények és a klasszikus műveket között. A szépirodalmi könyvek mindig elgondolkodtatnak, hisz végig kísérhetjük bennük a főszereplők jellemfejlődését és következtetéseket vonhatunk le a cselekmények alakulásából. Ezért nem meglepő, hogy a mondanivalójuk évek múltán is értékes.


A képen beltéri, fából készült látható

Automatikusan generált leírás


Szakirodalom vagy szépirodalom?


A magyar kultúra a könyveket az okítási szándék jellege szerint szegmentálja két fő területre: ez a szakirodalom és a szépirodalom. A szakirodalom a való világ tényeit írja le, ezekből tanulni akarunk. A szépirodalom pedig az a műfaj, amely szórakoztat és kikapcsol bennünket, de tanítani legfeljebb erkölcsileg tud. Nehéz őket letenni, hisz a jellemző vonása közé tartozik a szemléletesség, a változatosság, az élénkség és a képszerűség is.


Cikkünkben néhány igazán kiváló modern szépirodalmi művet hoztunk el, amelyeket érdemes felfedezni!


Ajánló


A bezzeggyerek és más felnőttmesék

Rényi Ádám

 

 

 

Hogyan maradhatunk életben, ha maga a halál keres fel minket otthonunkban? Mit tehetünk, ha egy reggel egy Kossuth-díjas színművész testében ébredünk? Mi lesz a sorsa a mesés afrikai örökségnek? Mi történik, ha egy idős hölgy élete alkonyán talál rá gyerekkori barátnőjére? Mivel vegyünk rá egy megbízhatatlan kivitelezőt, hogy fejezze be végre a soha el nem készülő lakásfelújítást? A nagysikerű Osztálytalálkozó után Rényi Ádám újabb felnőttmesékben mutatja meg gyarlóságainkat, vágyainkat, furcsaságainkat és azt, hogy hogyan találunk kiutat a legabszurdabb helyzetekből is, miközben gyakran elbukunk a hétköznapok küzdelmeiben. A bezzeggyerek című kötet az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a 21. Század Kiadó gondozásában.

 

 

Tűzföld

Pataki Éva

 

 

Egy régi baráti társaság, a pesti gimnáziumban összeállt Emelők utolsó két, disszidens tagja találkozik napjaink Kanadájában, és három nap alatt felelevenítik ifjúkori emlékeiket, az örökös balhézást, a focizást, a csajokat, a Balatont… és azt a tragikus balesetet, amely mindkettőjükben mély nyomot hagyott. Az idősödő Vilmos kezdetben nem érti, mi lehet Petya látogatásának valódi oka. Azonban a harmadik nap végére, egy átbeszélgetett éjszaka után, mire a terasz gyertyái csonkig égnek és az utolsó cigaretták parazsa is kialszik, átértelmeződik mindaz, amit addig a múltjukról gondolt, arról, ami annak idején, a hetvenes években történt vele, velük.

 

A majom szeme

Tóth Krisztina

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

Egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi viharban felbukkan a nőt hetek óta követő Albert, a gyökereit kereső, intézetben nevelkedett fiú, és váratlanul meghal a pszichiáter idős édesanyja. A terápia során Giselle az ismeretlen fiú miatt merül el családja történetében, dr. Kreutzer pedig anyja hagyatékának selejtezése közben éli újra a sajátját. Tóth Krisztina szövevényes regényében egymást épp csak súroló életek tárulnak fel: nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák történetei, miközben a hatalom és gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik szakadatlanul. A kényszerek és kényszerességek, torzítások és torzulások azonban időnként mindenkit érintő kataklizmákhoz vezetnek. A majom szeme egy krimi izgalmával, tűpontos megfigyelésekkel, részvéttel és humorral keresi és örökíti meg az eszmélés pillanatát.


Találd meg a legújabb olvasnivalódat a Book24 szépirodalmi könyvkínálatából!


2022.06.21.