Nincs engedélyezve a javascript.

Ezek a Szabó Magda könyvek tényleg kihagyhatatlanok

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író-költő, hosszú élete alatt saját bőrén tapasztalt meg a 20. század borzalmait. 1917. október 5.-én született Debrecenben, itt járt iskolába a Dóczi Leánynevelő Intézetbe, majd a Debreceni Egyetemen szerzett latin-magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. 1945-ig Debrecenben, majd Hódmezővásárhelyen tanított, ezt követően a Vallás és Közoktatásügyi minisztérium munkatársa lett. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, melyet még aznap visszavontak tőle, elbocsátották állásából, és visszafokozták másodrendű állampolgárrá. Vissza kellett mennie tanítani, és 1958-ig nem jelenhetett meg semmilyen írása. A Freskó és az Őz című regények hozták meg számára a hírnevet. Innentől teljesen az írásnak szentelte életét. Számos könyve jelent meg, melyeket több nyelvre is lefordítottak. Pályafutása alatt több mint 20 díjat nyert el, melyek közül a legfontosabb az 1978-ban kapott Kossuth-díj. Munkássága sokat foglalkozik szüleivel, illetve saját gyerekkorával, női sorsokkal és párkapcsolatokkal. A Megmaradt Szobotkának című művében férjéről emlékezik meg. Élettapasztalata és bölcsessége egyértelműen kiérezhető regényeiből, mindenkinek ajánlani tudjuk Szabó Magda műveit.

Érdekességek Szabó Magda életéből

Szüleivel nagyon jó kapcsolatot ápolt, egészen halálukig. Mindkettőjüknek nagyon fontos volt, hogy szabadelvű, liberális elvek szerint neveljék Magdát. Nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy mindig legyen saját véleménye és akarata. Arra tanították, hogy az életet saját elvei szerint kell élnie, és a saját értékeit kell kialakítania, ahelyett, hogy a mások által kitaposott utat követné. Anyjától megtanulta, hogy hogyan kell az érzelmeit úgy kezelni, hogy boldog életet élhessen, apja pedig keresztény mitológiára és latinra tanította. Így már 5 évesen beszélt latinul, és latin tanárait gyakran kijavította. Legtöbb oktatójával feszült viszonya volt annak ellenére, hogy kiemelkedően okos diák volt, és bármilyen tudományt könnyen elsajátított. Szabadelvű nevelésének köszönhetően sokszor megkérdőjelezte a szabályokat, és nem volt hajlandó a kijelölt utakon járni.

Egyetemi tanulmányai alatt tovább mélyítette latintudását, és ekkor szerette meg igazán az irodalmat. Ezekben az években rengeteg klasszikus költő és író műveivel ismerkedett meg, és mire megszerezte diplomáját, hatalmas műveltségre tett szert. Nagyon szerette a gyerekeket, így nem meglepő, hogy remek tanár volt. Szabó Magda költőként kezdte karrierjét, azonban nem tudta elnyomni magában az írót. Saját elmondása szerint onnan tudja, hogy írnia kell, hogy nem tud aludni és rosszul érzi magát. Egy idő után a felszínre tör a mű, mely benne rejlik, és nem tud mást tenni, minthogy papírra veti. Tanári karrierjének 1945-ben szakadt vége, amikor a Vallás és Közoktatásügyi minisztérium munkatársa lett.

1949-ig összesen két verseskötete jelent meg, melyeknek köszönhetően megkapta a Baumgarten-díjat, amit még aznap visszavontak tőle, kirúgták állásából, és nem publikálhatott semmit egészen 1958 végéig. Tíz évre elhallgattatták Szabó Magdát. Ezután megjelentek A Freskó és Az őz című művei, melyek országos ismertséget hoztak neki. Innentől szinte minden kötete egyetemes sikert aratott. Számtalan díjat és elismerést kapott, Debrecen díszpolgárává választották, és Franciaországban több művét is az év könyvének választották. Életének utolsó éveit Kerepesi otthonában töltötte. Még ekkor is folyamatosan írt, felolvasott, dedikált és interjúkat adott. Gyermeke nem született, de volt egy fogadott fia. 2007. november 19-én, 90 éves korában, olvasás közben hunyt el. Halála után többek között a New York Times is megemlékezett róla.

A Szabó Magda könyvek méltán népszerűek

Abigél

Az Abigél a német megszállás előtti hónapokban játszódik egy határszéli bentlakásos leányiskolában. Abigél nem a főszereplő, hanem egy szobor az iskola kertjében. Kezében egy edényt tart, melybe az iskolába járó lányok cédulákat raknak, ha valami bánatuk, fájdalmuk vagy vágyuk van. Abigél néha életre kel és megsegíti a tanulókat, azonban nem kell semmilyen fantasy elemekre gondolni, ugyanis valaki Abigél nevében tevékenykedik az iskolában és a városban is. Ezen a misztikus karakteren keresztül Szabó Magda kifejezést ad saját érzéseinek az ország akkori helyzetéről, melyet fiatalkorában megtapasztalt. Az Abigél egy magával ragadó történet a háborúról, ellenállásról, árulásról és bizalomról. Egy lázadó lány letehetetlen felnövéstörténete. Az Abigél egy a Szabó Magda könyvek közül, mely a magyar irodalom egy kihagyhatatlan, örök értékű darabja.

Az őz

Az őz Szabó Magda legsötétebb hangulatú regénye. Gyilkosokról és áldozatokról szól, akik nem képesek gyermekkoruk tragédiáitól megszabadulni, így azok végig kísérik őket életük során, és mind elvesznek a tűzben, melyet a kegyetlen világ kemencéjében saját gyűlöletük fűt. Az ő     z szimbólum, melynek Eszter gyerekkorában olyan kegyetlen sorsot ítélt, újra megjelenik felnőtt korában, amikor már azt hitte, hogy egyetlen lépésre van csak a boldogságtól. A szerelem, melyre annyira vágyott, végre elérkezik, és beteljesedik bosszúja, amit magának se vallott be, hogy mindig is áhított. Nem lehet a legnagyobb ajándékot a legnagyobb gonosszal egyesíteni. A pusztító szerelemben, melytől a végső boldogságot remélte, elég minden, ami fontos volt számára.

Für Elise

Für Elise Szabó Magda utolsó regénye, 2002-ben jelent meg az első rész, de a második, melyet az írónő utolsó regényének tervezett, halála miatt nem jelenhetett meg. Önéletrajzi ihletésű regény, azonban nem tiszta, hogy kinek az életrajza. Szabó Magdának nem volt lánytestvére     , sokak szerint ebben a regényben alkotott magának egyet. Egy fogadott testvérről szól, Bogdán Cecíliáról, aki egy zentai árvaházból kerül Debrecenbe. Okos, energikus gyermek, esti meseként bibliai történeteket hallgat, és már 5 éves korában latinul vitatkozik nagybátyjával. Mostoha szülei szabadelvű nevelésének köszönhetően képzelete szárnyal, és folyamatosan ír és olvas. Lehetséges, hogy Szabó Magda saját magáról mintázta Cili karakterét, lehet gyermekkori barátnőjéről, de az sem lehetetlen, hogy saját fantáziájának szülötte. A Für Elise megragadó, mély érzelmekkel szántott olvasmány, mely végigkíséri az olvasót a gyermekkor és felnőtté válás nehézségein.

Az ajtó

Szabó Emerenc története, Az ajtó, melyet sokan Szabó Magda legnagyobb hatású regényének mondanak. A történet lassú kibontakozása alatt betekintést nyerhetünk Emerenc sorsába és élettörténetébe. Takarítással és főzéssel keresi kenyerét, egyszóval a történet kezdetén mindenesként működik gazdájánál, azonban Emerenc személyisége meg sem közelíti egy átlagos háziasszonyét. Meggyőződése megingathatatlan, értékrendjét mindenek felettinek látja, és akaratát mindenkor könyörtelenül keresztülviszi. Ugyanúgy képes idomítani munkaadóját, mint kutyáját, akit a fagyhaláltól mentett meg. A környezetében lévő személyek félelemmel vegyes tisztelettel bánnak vele. Az asszony a látszatokra nem ad, cselekedeteit a szinte embertelen gyakorlatiasság határozza meg. Vajon mi lakozik az egyedül élő, családtalan asszony titokzatos álarca mögött? A Szabó Magda könyvből megtudhatják olvasóink a választ.

Tündér Lala

Tündér Lala egyáltalán nem tradicionális tündérmese, a szereplők tündérek ugyan, de sokban különböznek a mesék világában fel-fel bukkanó átlagos tündérektől. Saját kis elszigetelt világukban élnek, és szigorú szabályaik vannak arra, hogy távol tartsák az embereket a tündér birodalomtól. Lala, a mese főszereplője, a nem átlagos tündérek közt sem átlagos. Energikus, eszes gyermek, de mindig valami bajba keveredik. Valamiben nem olyan, mint társai, máshogy született. Ennek a titoknak a napfényre kerülése borzasztó következményekkel járhat Lalára és a tündér birodalomra nézve. Az emberek és tündérek világának határán, Lala és egy lány kapcsolata még jobban bonyolítja az eseményeket. Ezt kihasználva egy sötét tündér igyekszik megszerezni a hatalmat a birodalomban. Vajon a tündérmesékhez híven győzedelmeskedni fog a jó?

Örök életű Szabó Magda könyvek

Szabó Magda kétségkívül hazánk egyik legnagyobb hatású írója. Művei az egészen kis gyerekektől kezdve a felnőttekig, mindenkivel rezonálnak. Külföldön is hatalmas népszerűségnek örvendenek regényei. Munkásságában feldolgozta a gyerekkor és felnőtté válás nehéz korszakait, valamint a 20. század borzalmai során elszenvedett élményei is inspirálták. A Szabó Magda könyvek időtlen értékeket képviselnek, így még generációkkal utána is ismerni fogják szerzőjük nevét.