Nincs engedélyezve a javascript.

Sarah J. Maas: Üvegtrón 2-3 könyvajánló

uvegtr.png

Crown of Midnight- Éjkorona

Sarah J Maas ismét hozta az általam elvárt szintet, sőt írhatom azt is, hogy többszörösen felülmúlta azt. Nem tudok egyetlen negatív jelzőt sem írni az Éjkoronáról. Zseniálisan vezette le a történetet, képtelenség volt letenni a könyvet, mire befejeztem, már tövig rágtam a körmeim annyira izgultam.

Celaena immár a király bajnoka, aki folyamatosan megbízásokkal bombázza, és elvárja, hogy minden áldozat fejét a színe elé vigye. A lány nem egy hidegvérű gyilkos, bármennyire is annak képezték ki, így minden gyilkosságot megrendez, veszélyeztetve ezzel nem csak önmagát, de Chaol és Nehemia életét is. A következő megbízatása Archer, a kurtizán, akit Celaena már nagyon régóta ismer. A király állítása szerint a férfi egy lázadó csoportot toboroz ellene, melyet sürgősen ki kell iktatni. Egy hónapot kap arra, hogy a fejét elé vigye. Az orgyilkos mindent elkövet, hogy kiszedje a kurtizánból mire készül, mit tud a lázadók csoportjáról, de úgy tűnik Archernek semmi köze ezekhez az emberekhez, viszont a munkája során hallott információkkal segíti a lányt.

Újabb lény bukkan fel a kastélyban, ezáltal Elena nyakéke újra világítani kezd, mely figyelmezteti Celaenát a veszélyre. Ismét lemegy a kriptába, hátha segítséget és magyarázatot kap a halott királynőtől, de csak Mortot az ajtókopogtatót találja lent. Úgy tűnik, a kopogtató nem szereti a látogatókat, így nem könnyíti meg a lány dolgát. Segítség helyett újabb rejtélyeket kap, amiből már szép számmal van neki.

Nehemia lesz az első ember, akit az orgyilkos a bizalmába avat, és elmondja neki, hogy senkit nem öl meg. A hercegnővel egyre szorosabb a barátságuk, viszont éket ver közéjük egy olyan kérés, amit nem biztos, hogy a lány képes lesz megtenni neki.

Chaol és Celaena románca folyamatosan bimbódzik, a lány olyan boldogságot érez, amit talán még soha. Emellett retteg is tőle, hisz a boldogság az ő életében nagyon illékony, bármikor tovatűnhet. Westfall kapitánya egyre szerelmesebb az orgyilkosba, és bár megveti a gyilkosságokat, mégis csodálja a lány képességeit.

Imádtam ezt a részt. Nagyon sok választ kapunk olyan titokra, amely a könyv első részénél hiányzott, így újabb mozaikdarabkák kerülnek a helyére.

Kaptam hideget és meleget is a könyvtől. Voltam vidám és szomorú. Egyik percben örültem, a másik percben már komoran néztem magam elé. Egy dolog ami, folytonos volt a történet elejétől a végéig, az pedig az izgalom, a feszültség.

fire.png

Sarah J. Maas: Heir Of Fire - A tűz örököse

Ez a sorozat egyre jobb lesz, minden rész felülmúlja az előző kötetet, és az írónő olyan magasra teszi a mércét, hogy úgy érzem, ezt már nem lehet megugrani. Tökéletes a maga nemében. Váltott szemszögből követhetjük nyomon az egész történetet, és ami briliánssá teszi, hogy minden fejezetnek úgy lesz vége, hogy mi olvasók csak rágjuk a körmünket izgalmunkban. Ha éppen Manonról olvastam, akkor az ő folytatását vártam rettenetesen, ha Chaol fejezetét, akkor az övéért könyörögtem magamban, és így tovább.

Rengeteg új szereplőt kapunk a harmadik részben, többek között Aeidon, Sorcha, Rowan, személyes kedvencemet, Manont és még sorolhatnám. Ahogy bővül a könyv a szereplőkkel, úgy válik egyre összetettebbé és izgalmasabbá. Fokozatosan értjük meg Celaena tetteit, és kapunk választ a múltjára.

Az orgyilkos immár bevallotta Chaolnak, hogy ki is valójában, hogy nem egy egyszerű lány, hanem ő maga Aelin Ashryver Galathynius, azaz Résvár egyetlen és igaz királynője. Így búcsúzik el a kapitánytól, és száll fel arra a hajóra, amely Wendlynbe viszi őt, hogy megölje a királyt és a királynőt. Aelin/Celaena-nak azonban más tervei vannak. Maeve, a tündérkirálynő is ott van, így válaszokat akar a kérdéseire, legfőképpen a rémkulcsokkal kapcsolatban. Már egy ideje tanyát vert háztetőkön, és különböző eldugott helyeken, ahol leissza magát, verekedésekbe bocsátkozik, mikor is megjelenik előtte egy tündér, Rowan személyébe, aki elviszi őt a nagynénjéhez, Maevehez. A lánynak nem sok választása van, ha válaszokat akar, bármennyire is retteg, vele kell mennie.

Chaol ez alatt az idő alatt gyötri magát, hogy vajon jó döntést hozott-e a lánnyal kapcsolatban, azzal, hogy elküldette a királlyal Wendlynbe. Mindemellett képtelen befogadni azt, hogy szerelme egy tündér, a képességeit, amik ezzel járnak, és azt hogy Doriant, a herceget, a trón örökösét veszélybe sodorta. Ha Celaenának sikerül megtalálnia a tündéreket, akkor olyan sereget toborozhat, ami romba döntené azt, amire ő felesküdött.

Dorian mágiája egyre veszélyesebb, nehezen tartja kordában, és már Chaolra sem támaszkodhat, mert valami megváltozott kettőjük között. Egyedül Sorscha, a gyógyító lány az, akire számíthat. Gyógyitalokat készít a férfinek, hogy minél kevésbé törjön elő a mágia, ha a herceg dühös lesz. A közös együttlétek alatt, amikor megpróbálják megfejteni a mágia kulcsát, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és egy idő után már nem tudnak megálljt parancsolni az érzelmeiknek.

Aedion aki a király egyik tábornoka és halálos katonája, Résvárba érkezik. Ellenszenves férfi, akivel jobb, ha vigyáznak. Chaol nyomozni kezd utána, és mikor rájön, hogy ki is ő valójában, az a pillanat majdnem az életébe kerül a kapitánynak.

Feketecsőrű Manont, a tizenhármak parancsnokát az Omegához hívják a többi boszorkányklánnal együtt. A királynak tervei vannak velük. Olyan lényeket teremtett, amivel újra repülhetnek, és a legkiválóbb gyilkosokból álló csapatot állíthatja össze. Köztudott, hogy a Feketecsőrűek szív és lélek nélkül születtek.

Manon amikor meglátja a wyverneket, egyből lecsap a tökéletes példányra, Titusra, a bikára, aki a legerősebb az összes lény között. Aztán valami történik a bemutató alatt. Egy csaliállat, akit azért vittek Titus elé, hogy megmutassák, mire képesek ezek a szárnyas lények, fölé kerekedik, és Manon segítségével megölik a bikát. Nagyanyja undorodva nézi unokája döntését, aki ezt a fogatlan és félig holt wyvernt választja, de Manonnak megvan az oka, hogy miért hozta ezt a döntést.

Rowan Ködvárban marad Celaenával, hogy kiképezze, előhozza belőle az elfojtott mágiát, és megtanítsa a lányt arra, hogy kontrollálja az erejét. Nem egyszerű feladat egyik félnek sem. Az orgyilkosnak még az is több heti gyakorlásba kerül, hogy végre alakot váltson, a saját erejétől való félelme pedig teljesen leblokkolja őt. A kiképzések alatt, több féltündér holttestét fedezik fel, akiket egyszerűen kiszívtak, és csak egy porhüvelyüket hagyták ott. Immár nem csak a tündérlány tanítása lesz Rowan rémálma, de ezek a szörnyek is, amelyekkel még soha nem találkozott, pedig több ezer évet él már.

 

Írta: Anarchia könyvblog