Rejtélyes március – Legjobb krimik és thrillerek

Szeretjük a titkokat. De szeretjük a megfejtéseket is. Néha olyan izgalmakra vágyunk, amelyeket a való életben nem élhetünk meg. Időnként olyan agresszív vágyakat folytunk el, amelyekről tudjuk, hogy nem lenne helyénvaló, ha teret engednénk neki. Néha félelmeink és szorongásaink oldódnak fel olyan történetek olvasása közben, amelyekben a rossz elnyeri méltó büntetését. Ezek mind okot és motivációt adnak ahhoz, hogy krimiket, thrillereket, rejtélyes történeteket olvassunk. És a lista nem teljes…

Akár a fentiek miatt, akár „egyszerű” krimiimádóként keresel izgalmas könyvet, a márciusi akciónkban egészen biztosan megtalálod a neked való sztorit. Az alábbiakban nők és férfiak, hazai és külföldi szerzők műveit ajánljuk.

 

Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak

Ha nem olvastál még semmit Sienna Cole regényei közül, nehéz kiválasztani, melyikkel is kezdd. Az írónő népszerűségének oka, hogy egyéni stílusa magával ragadó, romantikus történetei ugyanúgy lebilincselőek, mint pszichológiai drámái, thrillerei. Mindössze öt éve jelent meg nyomtatásban első regénye, azóta több másik követte. Legutóbb megjelent műve, az Ahol a százszorszépek nyílnak két különböző módon sérült emberről szól. Molly, a szociofóbiás fiatal nő szeretne elvonulni kicsit az eddigi életétől, ezért egy időre Londonba költözik. Terheit azonban tovább cipeli, a megoldás bonyolultabb, mint hitte. Ráadásul megismerkedik szomszédjával, Normannal, aki nem emlékszik a múltjára. Sienna Cole a két főszereplő történetén keresztül betekintést nyújt egy súlyos trauma feldolgozásába és egy sérült elme működésébe.

A magyar szerző saját oldalán több titkot is megtudhatsz, oldalunkon pedig több könyvét is megtalálod!


Kerry Fisher: Senki sem az, akinek látszik

Lehet-e új néven, új személyiséget generálva, új helyen, teljesen új életet élni, megszabadulva a múlttól? A regény főszereplője, Kate erre tesz kísérletet lányával és új barátokat is szerez, akiknek az élete látszólag tökéletes. De mi van a látszat mögött? Lehet, hogy másoknak is van rejtegetni valója, nemcsak neki? Meddig takar el egy mesterségesen felvett, megszerkesztett burok? Meddig lehet azonosulni egy szereppel? Az írónő második regénye (az első is megtalálható az akcióban) ezeken a kérdéseken túl kendőzetlen őszinteséggel ír a családi élet szépségeiről és árnyoldalairól, és fanyar humorral tárja fel a váratlanul felbukkanó rejtélyeket.


John Grisham: A magányos farkas

John Grisham joggal nevezhető a jogi krimi és thriller királyának. Az író maga is jogász, így tapasztalatai, személyes élményei mind szakmailag, mind az élmény szempontjából sokat hozzátesznek műveihez. Megfilmesített regényei közé tartozik többek között A Cég vagy A Pelikán ügyirat, melyeket a hazai mozik is vetítettek. Kedvenc és meghatározó példaképe Steinbeck, akinek hatása visszatükröződik írásaiban. Szintén több műve érhető el az akcióban.

A magányos farkas nem más, mint Sebastian Rudd, a különc ügyvéd, akinek egy golyóálló furgon az irodája és annak sofőrje a személyzete. Az ügyfelei általában olyan elítéltek, akiket más nem szívesen vállal, sőt, kimondottan kerül. Az igazság azonban mindenkit megillet és ő eszerint végzi munkáját. Úgy gondolja, mindenre felkészült és semmilyen meglepetés nem érheti. De előfordul, hogy mégis…

 

Rejtélyes március

Kulcsár István: Gyilkosság a Magyar Rádióban

Kulcsár István neve ismerősen csenghet azoknak, akik gyakran hallgattak rádiót például a 80‑as évek végén, amikor a történet játszódik. A szerző maga is a Magyar Rádió munkatársa volt 1957 és 2006 között, tehát jól ismeri a „terepet”. A krimiben a legendás rádiósok mellett fiktív személyek is megjelennek, ez ugyanis egy kitalált történet, de akár igaz is lehetne. A Rádióban szokatlan bűneset történik: a hajnali órákban húsklopfolóval halálos csapást mérnek egy külpolitikai kommentátorra, majd egy kezdő riporter lányra és végül egy belpolitikai szerkesztőre. Mi lehet az indíték? Ki lehet a nyomtalanul eltűnt sorozatgyilkos? Politikai motiváció vezetett ide vagy valami egészen más?  Amellett, hogy a Gyilkosság a Magyar Rádióban krimi, egyben politikai szatíra is, hiteles ábrázolása annak, milyen állapotok uralkodtak a hazai média fellegvárában a rendszerváltás előtti években.


Nemere István: A KGB története

Ha a múltban kalandozunk tovább és igaz történetek nyomába eredünk, akkor ebben a tavaszi akcióban Nemere István könyveit érdemes beszerezni. A szerző sokoldalúságát bizonyítja, hogy talán a legismertebb tudományos-fantasztikus regényein és krimijein túl számtalan témában jelentek meg könyvei, összesen több mint 700! A KGB története egy sorozat része, mely – az akár mai napig működő – titkosszolgálatok életébe avat be. A műben nehezen elérhető és bizalmas forrásokra is támaszkodva kaphatunk képet a félelmetes szovjet titkosszolgálat hatalmas erejéről, belső felépítéséről, változásairól és hírhedt kegyetlenkedéseiről, valamint magyar vonatkozású eseményekről és ügynökökről is olvashatunk.

Az akció március végéig tart, reméljük, sikerül választanod, ha arra vágysz, hogy ne csak a tavaszi szél borzongasson!