Angela Marsons: Ördögi játszmák könyvajánló

Borzalmas, kegyetlen, mégis intelligens összecsapás két elme között, akiknek lételemük a siker. Vajon ki fogja megnyerni ezt a harcot? Ki az erősebb lelkileg? Ki fog először megroppanni a súly alatt, amit most a felszínre hoztak? És a legfontosabb: ki kerget kit?

Gyermekbántalmazás, pedofília. Soha nem egyszerű téma, még akkor sem, ha egy fiktív történetben olvashatunk róla, hisz legbelül tudjuk, hogy sajnos ez egy olyan dolog, ami jelen van a világunkban. Lelkileg megterhelő, de mindenképpen ajánlom elolvasásra azoknak, akik szeretik a pörgős, fordulatos krimi könyveket.

Tartottam az Ördögi játszmától, attól függetlenül, hogy a szerző több könyvét is olvastam már. Azonban egy sorozatban a második rész mindig vízválasztó szokott lenni. Vagy unalmasra sikerül, vagy egy szimpla átlagos regény lesz és nagyon ritkán klasszisokkal jobb, mint az első. Mivel számomra az Elfojtott sikoly nagyon jó volt, így kellemes csalódásként ért, hogy az Ördögi játszmák menyivel felülmúlta az első részt. Eseménydúsabb, izgalmasabb lett. Borzasztóan szeretem a krimit és a thrillert, - külön is - de ha mindez egy történetbe van összerakva és még egy kis pszichológiával is meg van spékelve, akkor minden várakozásomat felülmúlja.

Kim Stonenak egy olyan eseten kell dolgoznia, ami nem csak őt, de a körletében dolgozó embereket is megviseli. Hónapokon keresztül gyűjtenek bizonyítékot egy olyan család ellen, ahol megalapozott gyanú áll fenn, hogy az édesapa molesztálja gyermekeit. Amikor sor kerül a bevetésre, és sikerül elfogni az édesapát, senki sem érez megkönnyebbülést. Ott van a levegőben a feszültség, a frusztráció, hogy két kislány élete már soha nem lesz olyan, amilyennek lennie kellene. Legalább abban biztosak lehetnek, hogy sok évre rács mögé juttattak egy szörnyet. Egészen addig a pillanatig, amíg az egyik kollega - társával együtt - el nem veszíti a fejét és megüti a molesztáló apát. Kim őrjöng, dühöng. Tudja, hogy innentől kezdve az ügyvédek a rendőrségi túlkapásra fognak hajtani. A két rendőrt azonnal felfüggesztik. Kim tisztában van vele, ha azt akarja, hogy a kislányok ne kerüljenek vissza a szülőkhöz, akkor új bizonyítékot kell szereznie, így csapatával újra bevetésre indulnak.

Alex Thorne sikeres pszichiáter, nem mellesleg gyönyörű, intelligens, magabiztos, gazdag. Tökéletes nő. Számára a legfontosabb a praxisa, ahol különböző betegségekben szenvedő alanyokkal foglalkozik: labilis elme, súlyos függőség, mentális problémák, depresszió, fóbia. Mellette olyan helyeken vállal ingyenes munkát, ahol a már börtönben ült embereknek adnak egy új lehetőséget. Mindenki szereti és dicséri őt.

Egy fiatal lány nemierőszak áldozata lett évekkel ezelőtt. Tudomást szerez arról, hogy a férfi, aki meggyalázta, sokkal előbb szabadul a börtönből, mint amit kiszabtak rá. Nem képes elfogadni ezt, így megpróbálja megölni magát. A bíróság dr. Alexandra Thornehoz rendeli ki, hogy megpróbáljon segíteni a lánynak újra megtalálni azt az utat, amely visszavezetheti a normális élethez.

Kim Stonet egy halotthoz hívják ki, akit többször is megszúrtak. A halottkém megállapította, hogy már az első szúrás végzetes volt, így egyértelműen látszik: a férfin valaki bosszút állt, méghozzá erőszakosan, dühösen. A felügyelőnőt eleinte nem csigázza fel az ügy, pláne azután, hogy kiderül: a férfi több évet töltött börtönben nemierőszak miatt. Mindenképpen ki kell vizsgálnia az ügyet, így társával ellátogatnak a férfi egyetlen élő rokonához, az édesanyához. Az idős asszony elmondja, hogy fia megbánta tettét és jó útra akart térni.

A szálak rövidesen a doktornőhöz vezetnek, akit ki kell kérdezni. Ez már csak rutinfeladat lenne, viszont Kim érzi, hogy ezzel a nővel valami nagyon nem stimmel. Túlságosan tökéletes, túlságosan simulékony. Tudja, hogy gond van, de képtelen rájönni a problémára. Bryantet viszont teljesen meggyőzte a pszichológus, így nem is érti, főnökének mi lehet vele a gondja.

Úgy tűnik Kim Stone egy ördögi körbe csöppent. Borzalmas, kegyetlen, de mégis intelligens összecsapás két elme között, akiknek lételemük a siker. De vajon ki fogja megnyerni ezt a harcot? Ki az erősebb lelkileg? Ki fog először megroppanni a súly alatt, amit most a felszínre hoztak? És mi lesz a pedofillal, akit egy ostoba húzás miatt szabadon engednek? Vajon az anya is szerepet játszott ebben a borzalomban?

Több szálon futó regény, ahol egyszerre követhetjük a pszichopata és a rendőrök vonalát. Nem fog unalmas pillanatokat okozni, ezt garantálni tudom mindenkinek, aki szereti az összetett és kifinomult pszichológia thriller és krimi egyvelegét.


Írta: Anarchia könyvblog