Nincs engedélyezve a javascript.

Egyszerűen olaszul, nyelvkönyvből

Az olasz nyelvet több millió ember beszéli szerte a világon, így, aki ezt választja, nemcsak új nézőponttal, de új emberi kapcsolatokkal is könnyen gazdagodhat. Az olasz nyelv bevezet minket egy gazdag kultúrába és történelembe, valamint segít abban, hogy a többi újlatin nyelvet is könnyebben elsajátítsuk. Az olasz az egyik legkönnyebb nyelv azoknak, akik már tudnak angolul, hiszen körülbelül 600 óra tanulással egy alap tudásra tehetnek szert, amivel már megérthetők az alap szituációk. Bejegyzésünkben bemutatjuk Önnek, hogyan kezdjen el olasz nyelvet tanulni, és milyen nyelvkönyveket érdemes beszerezni ehhez.

Főbb tudnivalók az olasz nyelvről

Az olasz nyelvnek, csakúgy mint a magyarnak, számos nyelvjárása ismert. Az olasz irodalmi nyelv, Toscana egyik nyelvjárása, a firenzei, amelyet nemzeti nyelv szintre emeltek. A szakemberek a nyelvváltozatokat északiakra, középsőkre, déliekre és extrém déliekre osztják. Az északi olasz nyelvváltozatok közül a legfontosabbak a lombard, a piemonti, a tiroli, a ladin és friuli. A déli nyelvváltozatokra leginkább az arab, a görög és a spanyol, az északiakra pedig az ókelta (gall), a francia, és a germán nyelvek hatottak. Az olasz beszéd hangzása igen hasonlít a spanyol és portugál nyelvhez, a nyelvtanban is hasonlóságokat fedezhetünk fel. Az olaszok is nemeket tulajdonítanak a főnevekhez, valamint alkalmazzák a szubjunktív módot nyelvtanukban. A magyar nyelvtanhoz hasonlóan léteznek hosszú mássalhangzók, amelyeket hosszan is ejtenek. Az olasz szavak hangsúlyozása sokszor lényeges szerephez jut a jelentés megkülönböztetésében, rendszerint az utolsó előtti szótag hangsúlyos. A magyarral ellentétben a szóvégi rövid magánhangzókat nem szabad megnyújtani. Elmondhatjuk tehát, hogy Olaszországban a nyelv korántsem egységes, a beszélők csupán a közös irodalmi nyelv ismeretének köszönhetően értik meg egymást.

Önállóan vagy csoportban? Hogyan kezdjünk neki az olasz nyelvtanulásnak?

Ha olasz nyelvet szeretne tanulni, számos lehetőség áll Ön előtt, hiszen önállóan, nyelvkönyvek segítségével, online applikációkkal, csoportos nyelvórákkal és magánórákkal is elsajátíthatja a nyelvet. Ezek a módszerek számos előnnyel és hátránnyal is bírnak, ezért mindenkinek meg kell találnia azt, ami leginkább testhezálló számára.

A csoportos nyelvórák a legnépszerűbb módszerek közé tartoznak, hiszen folyamatos visszajelzést kaphatunk a tanároktól, valamint társainktól is könnyen tanulhatunk. Ha valakinek nincs ideje, könnyen lemaradhat a tananyagban, illetve ha nehezen alkalmazkodik másokhoz, akkor sem ez a legjobb választás.

A magán nyelvtanárnál személyre szabott órákat és különös figyelmet kaphatunk, gyorsabban fejlődhetünk. Abban az esetben, amikor valaki szorong és teher számára a kitüntetett figyelem, semmiképp se válassza ezt a fajta tanulást.

Sokan vannak, akik önállóan, nyelvkönyvekből tanulják meg a nyelvet. Ennél a módszernél, csakúgy mint a többinél is, kiemelkedő, kulcsszerepet kap a nyelvkönyv minősége. Fontos, hogy olyan könyvet válasszunk, amely tele van változatos feladatokkal, akár munkafüzet is tartozik hozzá. Jó, ha a könyvünkben magyarázatokat is találunk az egyes feladatokhoz, amelyek segítik a megértést. Egy alap könyvet minden olyan tanulónak át kell venni, aki el szeretné sajátítani az idegen nyelv fortélyait.

Olasz nyelvtanulás lépésről lépésre

Ebben a bekezdésben adunk Önnek pár tippet az olasz nyelvtanuláshoz, különösképpen a nyelvkönyvek használatához, amelyeket érdemes betartani a siker érdekében.

1. Készítsen listát az új szavakból!

Ha még kezdő, akkor érdemes minden szót kigyűjteni egy szótárfüzetbe, ahonnan könnyen visszanézheti őket. Fejezetről fejezetre érdemes kibővíteni a listát, témákra bontva lejegyzetelni az ismeretlen szavakat. Ez a módszer segít abban, hogy könnyebben rögzüljenek az ismeretlen kifejezések. Még jobb, ha hangosan gyakorolja ezeket a szavakat, hiszen így jobban megmaradnak az emlékezetben.

2. Csinálja meg a feladatokat!

Sokan nem szerettük az iskolai házi feladatokat, azonban a nyelvtanulásnak elengedhetetlen része a gyakorlás. Érdemes minden egyes feladatot kitölteni a könyvben, amelyek hozzájárulnak a nyelvtan és a szókincs elmélyítéséhez is. Ne aggódjon, ha több hibát vét, hiszen azokból tanulhat a legjobban!

3. Jegyzetelje ki a nyelvtant!

Ez a lépés azért fontos a nyelvtanulás során, mert ezzel a technikával írhatjuk le saját szavainkkal a fontosabb szabályokat. Érdemes ilyenkor átgondolni, példákkal alátámasztani az adott nyelv sajátosságait.

4. Tanuljon hangosan!

Előfordulhat, hogy pontosan tudja, hogyan kell írni az adott szót, azonban ötlete sincs, hogyan ejtse ki. Ezért nagyon fontos, hogy a nyelvtanulás során hang alapján is tanuljon, így érdemes CD-n vagy online meghallgatni az adott leckét. Ez a módszer segíti abban, hogy magabiztosan meg tudjon szólalni, és el tudja sajátítani a kiejtésbeli jellemvonásokat.

5. Tesztelje magát!

Az önálló, nyelvkönyvekből történő tanulás egyik nehézsége, hogy nincs, aki ellenőrizze Önt. Ilyenkor készítsen magának saját dolgozatokat, teszteket, amelyek megoldása során nem használja a jegyzeteit, így fel tudja mérni valós tudását.

6. Válassza ki a megfelelő nyelvkönyvet!

Ahhoz, hogy az imént említett tippeket a lehető legjobban tudja alkalmazni, kulcsfontosságú a legjobb nyelvkönyv kiválasztása. Több szempontot kell ilyenkor figyelembe venni, hiszen mindenki számára más az ideális. A legfontosabb, hogy a könyv informatív legyen, sok olvasható szöveget tartalmazzon. Az sem árt, ha egy szószedet is tartozik hozzá, amelyekben kigyűjtötték a szerzők a fontosabb szavakat és jelentésüket. A jó nyelvkönyvek feladatokkal vannak gazdagítva, valamint CD, online hanganyag is tartozik hozzájuk. Emellett rendkívül fontos, hogy a nyelvtani részek érthetőek és részletesek legyenek, hiszen a nyelvtan az alapja a nyelvtanulásnak.

7 olasz nyelvkönyv a sikeres nyelvtanulásért

1. Megszólalni 1 hónap alatt: olasz nyelvkönyv CD melléklettel

Ebből a könyvből akár 30 nap alatt is megtanulhatja azt, amire szüksége lehet. A Megszólalni 1 hónap alatt olasz nyelvkönyv hozzájárul ahhoz, hogy szert tegyen egy alapszókincsre, elsajátítsa a nyelvtant, a megfelelő kiejtést és különböző országismereti tudnivalókat. A kiadványt kezdő nyelvtanulóknak ajánljuk, akik CD segítségével tanulhatnak ebből a kötetből.

2. Nyelvtan röviden és érthetően

A Nyelvtan röviden és érthetően olasz nyelvkönyv segít elsajátítani az olasz nyelv szabályait. Azoknak is szól, akik át szeretnék ismételni a nyelvet, illetve szeretnének néhány speciális kérdésnek gyorsan utánanézni. Röviden és érthetően mutatja be a ma használatos olasz nyelv sajátosságait. A nyelvtani részeket világosan fogalmazták meg a szerzők, számos magyarra fordított példamondattal is segítik a megértést. A könyvet ajánljuk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

3. Nyelvtanfolyam kezdőknek: olasz nyelvkönyv CD-vel

A Nyelvtanfolyam kezdőknek olasz nyelvkönyv segítségével akár 3 hónap alatt elsajátíthatja a nyelvet alapfokon. A könyv segítségével lépésről lépésre haladva megjön a kedve a nyelvtanuláshoz, szórakoztató és hatékony módszerrel érhet el gyors eredményt. A nyelvkönyv játszva vezeti be a tanulót az olasz nyelvbe, segítségével megtanulhatjuk az alapszavakat, a nyelvtant, a kiejtést és országismereti tudnivalókkal is bővülhet tudása.

4. Nyelvtan 3 lépésben

Legyen élmény a nyelvtanulás! A Nyelvtan 3 lépésben egy rendkívül hasznos nyelvkönyv, amellyel felfedezheti, megértheti és gyakorolhatja a nyelvet. Alap- és középfokon segít abban, hogy önállóan, tankönyv, tanfolyam, vagy kurzuskönyv kiegészítéseként sajátítsuk el az olasz nyelv praktikáit. Kiválóan alkalmas nyelvvizsgára készüléshez, segít abban, hogy rendszerezzük a különböző nyelvtani témákat is. A tanulást megkönnyítik az érthető szabályok, a rövid párbeszédek, az átlátható táblázatok és a mindennapi életből átvett példák. A könyv kiváló magyarázatokat, tippeket ad, valamint bemutatja a kivételeket és a gyakori hibalehetőségeket is.

5. Komplett Olasz Nyelvtanfolyam A1-A2

Ez a nyelvkönyv az, amelyik a kezdő olaszt tanulóknak is egy remek választás. A könyv CD-vel kiegészítve 16 leckét ölel fel, amelyeket 4 ismétlő, összefoglaló fejezettel toldottak meg a szerzők a hatékonyság érdekében. A CD mellett online interaktív feladatokon keresztül is gyakorolhat, hogy elmélyítse tudását. Ez a komplett nyelvkönyv országismereti, kulturális információkat egyaránt tartalmaz, valamint nyelvtani összefoglaló és megoldókulcs is tartozik hozzá.

6. Kezdők olasz nyelvkönyve

A Kezdők olasz nyelvkönyve egy szórakoztató, színes könyv, amely kellemes időtöltéssé teszi a nyelvtanulást. A szerzők színes képekkel illusztrálták a szavakat, több mint kétezer gyakran használt szót és kifejezést gyűjtöttek össze egy-egy téma köré csoportosítva. A könyv végén nyelvtani összefoglaló is található, ragozási táblázatokkal. Emellett egy magyar-olasz szójegyzék is könnyíti a tanulást.

7. 1000 Domande - 1000 Risposte - olasz középfok

Ezzel a könyvvel hatékonyan felkészülhet mindenki, aki eredményes középfokú nyelvvizsgát, érettségit szeretne. Az 1000 kérdés 1000 válasz nyelvkönyvhozzájárul a szókincs- és beszédkészség fejlesztéséhez. A szerzők 15 témakörben gyűjtötték össze a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, valamint minden kérdéshez külön szó- és kifejezés-gyűjteményt állítottak össze. Az önálló tanuláshoz fejezetenként témavázlatokat készítettek, így ha otthon szeretne olasz nyelvet tanulni, ebből a könyvből remekül fel tud készülni.

Tévhitek az olasz nyelvtanulással kapcsolatban

Sokan azért nem kezdenek bele az olasz nyelvtanulásba, mert számos tévhit, legenda kering az emberek között, vagy az interneten arról, hogy milyen akadályokba ütközhetünk. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az olasz anyanyelvűek nem fogják őket megérteni, bármennyire is törik magukat. Biztosak lehetünk abban, hogy a lényeget le fogják szűrni, akkor is, ha a nyelvtan nem tökéletes. Azért sem kell aggódni, hogy nem pörög az R, hiszen ez idővel begyakorolható, csak kitartás szükséges hozzá. Többen úgy vélik, hogy egyedül, iskola nélkül lehetetlen megtanulni egy nyelvet. Azért, hogy ezt a tévhitet megcáfoljuk, bejegyzésünkben bemutattunk 7 kiváló könyvet. Ha nem találta meg a megfelelő nyelvkönyvet, ne adja fel, hiszen biztosan lesz egy olyan, ami tökéletesen illik Önhöz!