Még mindig a könyv a legjobb karácsonyi ajándék!

Közeleg a karácsony. Mindenki szeretné mihamarabb beszerezni szerettei ajándékát, ám sokszor már ott akadályba ütközünk, hogy tanácstalanok vagyunk, hogy a másik minek is örülne leginkább. Persze, ez az egész a gesztusról és az örömszerzésről szól, nem pedig az anyagi és materiális dolgokról. Mégis mindnyájan minőségi meglepetést szeretnék szerezni családtagjainknak, kedvesünknek és barátainknak. Még egy pár zokni vagy egy jó sál? Netán egy finom parfüm vagy egy ínyenc ital? Elcsépeltnek tűnnek, de ezekkel is nagy siker arathatunk. De mi az, amivel biztosan nem lőhetünk mellé? Hát természetesen egy jó könyvvel!Időtálló, eredeti, megunhatatlan – Az olvasás áldásos hatásairól


Könyvet ajándékozni mindig jó ötlet. Hiszen, ha olvasnivalóval lepjük meg szeretteinket, akkor élményt nyújtó tartalmat ajándékozunk. Az olvasás az egyik legjobb program, hiszen számos pozitív hatást bír, ebből hoztunk ízelítőt a Dívány listája alapján! Lássuk is, hogy milyen csodákat tesz az olvasás!


Serkenti az agyműködést

Olvasás közben bonyolult agyi feladatok játszódnak le az elménkben. Ha rendszeren olvasunk, szellemileg sokkal könnyebben tarthatjuk magunkat fiatalosan. A könyvek segítségével lelassítható az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulása, mivel agysejtjeink hozzászoknak az aktívabb tevékenységhez. Érdekesség, hogy ugyanez vonatkozik a sakkra, illetve a rejtvényfejtésre és a különböző fejtőrökre.


Oldja a stresszt és a feszültséget

A stresszes időszakokban, mint például egy hosszú, megterhelő munkanap után nagyon jól eshet hátradőlni a kanapén és elmerülni egy olvasmányos, izgalmas regényben. A könyvek által kizökkenhetünk a mindennapi mókuskerékből, új világokat fedezhetünk fel, ami segít ellazulni és feledni gondjainkat.


Műveltté tesz

Minden egyes elolvasott könyvvel nagyobb tudásra teszünk szert a világról, a műveltség pedig rengeteg téren hasznosítható életünk során. Sőt, a tudásunk az egyetlen, amit soha senki sem vehet el tőlünk.


Gazdagítja a szókincset

Minél többet olvasunk, annál kifinomultabbá válik a szókincsünk, aminek nagy hasznát vehetjük a különböző társas szituációkban, illetve mikor munkahelyi prezentációt kell előadnunk vagy éppen beszámolót írnunk. Az idegen nyelvű könyvek révén pedig fejleszthetjük nyelvtudásunkat.


Fejleszti a memóriát

Egy regény olvasásakor rengeteg dolgot kell észben tartanunk: a különböző történéseket, fő- és mellékszálakat, az egyes alakokat, a köztük lévő kapcsolatok rendszerét, melyekre meglepően jól emlékszünk még akkor is, ha hetekig tart, mire túljutunk aktuális olvasmányunkon. Az új emlékek új agyi szinapszisokat hoznak létre, és erősítik a már meglévőket, felturbózva rövid távú memóriánkat.Segíti az analitikus gondolkodást

Előfordul, hogy egy bűnügyi regény olvasásakor előre kitaláljuk, ki volt a tettes, hogyan követte el a gyilkosságot. A történetek fogyasztása fejleszti a kritikai gondolkodást is, melynek nagy hasznát vehetjük, ha épp egy adott könyvről vagy más művészeti alkotásról kell diskurálnunk másokkal.


Megtanít koncentrálni

Manapság úgy érezzük, folyton számtalan dologra kell egyszerre odafigyelnünk. Olvasás közben azonban a mondanivaló lényegére koncentráljuk figyelmünket, akár órákon keresztül. Ennek révén megtanulhatjuk, miként kell jobban összpontosítani valamire, mely akár munkánkban is nagy hasznunkra lehet. Érdemes reggel, munkába indulás előtt vagy útközben elővenni egy könyvet, és 15-20 percet olvasni, melynek meglepően pozitív hatásai lesznek a munkahelyi tevékenységünkre egész nap.


Az íráskészséget is tréningezi

A rendszeres olvasással elsajátított szókincs nemcsak abban segít, ha szóban kell megnyilvánulnunk, de természetesen az írásbeli kifejezőképességünket is jelentősen javítja. Minél többet olvasunk, stílusunk annál kifinomultabbá válik, az egyes szerzők egyéni stílusa pedig beépülhet a miénkbe, miként egy festő vagy zenész is korábbi mesterek műveiből lel inspirációt


Lenyugtat

Amellett, hogy – mint fentebb már említettük – maga az olvasás is jelentős stresszoldóként hat, egyes könyvek segíthetik spirituális fejlődésünket is, megnyugtathatják lelkünket.


Ezekért a csodás hatásokért érdemes olvasnivalót ajándékozni szeretteinknek karácsonyra! De magunkat is meglephetjük! :)


A képen személy, férfi látható

Automatikusan generált leírás


A Book24 férfiaknak és nőknek egyaránt, minden korosztálynak és érdeklődési körnek ideális könyveket biztosít, a széles választékban bárki számára megtalálhatjuk a tökéletes darabot, amely valóban kikapcsol és feltölt. Bájos gyermekkönyvek, magával ragadó életrajzi kötetek, klasszikus regények, izgalmas krimik, szakkönyvek, könnyed és humoros olvasmányok, mind egy helyen.


Ajánló

Soha

Ken Follett

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

Ken Follett új regénye különleges, izgalmas thriller, amely napjainkban játszódik. Csád fővárosában, közel a Szaharához két magasan képzett titkos ügynök, egy amerikai és egy francia, élete kockáztatásával sikeresen működik közre az iszlám terroristák által üzemeltetett drog- és embercsempészeti hálózat felszámolásában. Egy gyönyörű csádi özvegyasszony nem lát más kiutat a reménytelen éhezésből és nyomorból, minthogy kisfiával az embercsempészek segítségével Európába jusson, és ott vállaljon munkát. A viszontagságos úton egy titokzatos férfi segíti és védelmezi, aki nem az, akinek mondja magát. Észak-Koreában a katonák puccsal próbálják megdönteni a diktatúrát. A hivatalos phenjani közlemény Dél-Koreát teszi felelőssé a történtekért. Az okos és ambiciózus, negyvenes éveiben járó kínai kémfőnök mindent elkövet azért, hogy Kína ne sodródjon Dél-Koreával és a szövetségi rendszereknek köszönhetően az Egyesült Államokkal is háborúba. Ám az öreg, keményvonalas kommunisták a fegyveres választ erőltetik, és a pekingi kormányban ők vannak többen. A Fehér Házban Pauline Green elnökasszony ügyes és óvatos politizálással, taktikus diplomáciai lépésekkel egyensúlyoz az amerikai pártok között, és próbálja megakadályozni a világ nagyhatalmainak segítségével, hogy Észak és Dél-Korea konfliktusa világméretűvé váljon. Ám az események egy idő után önjáróvá válnak, és, noha az államok többsége mindent megtesz a fegyveres harc kirobbanása ellen, a katonai szövetségek összetett hálójában vergődve a világ mégis belesodródik egy újabb háborúba. A regény nem más, mint hatalmas kiáltás, hogy ez SOHA ne történhessen meg.

 

Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv

Amanda Yee

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

A kőkemény Jóbarátok-rajongóknak muszáj beszerezniük!” - POPSUGAR Trombitáld össze a jóbarátokat, és üdvözöljétek együtt ezt a több mint 100 receptet („Na, mi a helyzet?”), amelyet hőn szeretett tévéműsorotok ihletett. Akár minden hájjal megkent chef vagy, mint Monica Geller, akár most indítasz catering céget, mint Phoebe Buffay, vagy régi vágású haspók vagy, mint Joey Tribbiani, a Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő chefeknek. Előételek, főfogások, italok és desszertek - minden egyes fejezet olyan ikonikus csemegéket tartogat, mint Monica Hálabarát Lakomája, Rachel Hagyományos Angol Rakott Krémdesszertje, a Sült Krumpli - csakis Joeynak, a Chandler-féle „Tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Hidratáló Szendvics. Ez az elbűvölő szakácskönyv színes fotókat tartalmaz több mint hetven receptről, hasznos segédlet azoknak, akik otthon főzőcskéznek, és vicces homage a tévésorozatnak, amelyre mindig számíthatsz.

 

Mulat a Manézs

Bödőcs Tibor

 

 

"Bödőcs harmadik könyve a legmagasabb rangú művészet. De nem ám holmi tiritarka férfiszerelem dicsőítése! Nem. Bödőcs vaskosan kemény, fagyott pásztorkutya-dákójú, nőimádó művészetet szállít továbbra is, amely úgy csordul le az olvasónak a zsarnokságot kikiáltó okoskodás és picsogás redvás falatkáit folyton nyelni kényszerülő kiszáradt torkán, mint egy tányér ízletes oroszlánfóka-fitymakrémleves. Mulat a Manézs! Mulassunk hát mi is, olvasó, hiszen szerencsénkre eme abszurd cirkusz-diktatúra pusztán a szerző jól ismert, élénk fantáziájának szüleménye, amelynek vajmi kevés köze van a valós jövőképünkhöz. Egy a cirkusz, egy a sátor!" Krúbi

Jubileumra készülődik Hettikánia cirkuszbirodalma: Luigi King uralomra jutásának harmincadik évfordulóját ünneplik meg fenségesen.

Van mit ünnepelni! Az egykori cirkuszigazgató az áldott nép szívére hangolódván csodásan fölvirágoztatta Cirkuszhazát: szerte az országban rózsaültetvények virítanak (s így munka is jut mindenkinek), a gáncsoskodók már csak magukban (vagy külföldön) gáncsoskodnak - mert hogyan is lehetne egészséges lélekkel piszkolni azt, ami maga az egészség, őszinteség, szépség, hazaszeretet és férfias erő?


Nehéz nap áll Hettikánia Porondmestere előtt, de ő bírja a gyűrődést ennyi év után is: kufircol (majdnem), frappáns interjút ad, nép közé vegyül, eszik, iszik, bohócorrot tesz fel, főtanácsadójával konzultál, kufircol (tényleg) és így tovább. A végére, mi tagadás, kicsit elfárad. Mert hiszen ő is emberből van, még ha különleges anyagból gyúrta is a hettikán történelem.

Bödőcs Tibor első regénye, a Meg se kínáltak a magyar vidék iránt érzett szeretet (mondhatni realista) műve volt; a Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.

 

Adventi krimik

Agatha Christie

 

A képen szöveg, anyag látható

Automatikusan generált leírás

 

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató... Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban - a nyomukban pedig ott jár a halál...

 

Anyám titkos könyve

Müller Péter

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

Két évvel ezelőtt kinyitottunk a padláson egy vén koffert, és találtunk benne egy csomó magnószalagot. Kiderült, hogy anyám magnóra mondta élete rejtett titkait. Hónapokig ült a félhomályos szobájában, és mesélte a csodákat. Hogyan volt kislányként vadul szerelmes egy családos főpincérbe, hogyan szeretett bele az apámba, milyen keserves nászéjszakájuk volt egy jéghideg vonatban, elmesélte, hogyan vesztette el a szüzességét és esett velem teherbe; mit érzett, amikor én a méhében voltam, és belülről adtam neki életjeleket.


Kincset találtunk a kofferben. Gyerekeim a kazettákat legépeltették, és elolvastam a kéziratot. Sírógörcsöt kaptam. Soha így nem sírtam még. Üvöltöttem. Ha meghallotta a túlvilágon, bizonyára ő is megrendült. Nem nekem mesélte az emlékeit. Saját magának. Nem is remélte, hogy én ezt a csodálatos monológját valaha megtalálom. „Saját színházamban nemcsak életem főszerepét játszom – de a mesém hallgatója is én magam vagyok.” Én már öregen, neves íróként bukkantam erre a kincsre.
Úgy is hív néha: „Az én író fiam”. Dolgozni kezdtem rajta, hogy a hangja könyvvé váljon. Nagy mesélő volt. Könyve teli van humorral, derűvel, kacagással -- és tragédiával. Életem legszebb művének – művünknek – tartom ezt a könyvet.


NEM HITTEM VOLNA, HOGY VALAHA TÁRSSZERZŐJE LESZEK HOLT ÉDESANYÁMNAK.
Azt hiszem, példátlan, hogy egy író az anyja szemével látja meg önmagát. Az a szem, amivel ő látott, egy bölcs asszony tekintete volt. Nagy tanítás rejlik minden meséjében. Az ő titkos könyve tanít meg, hogyan kell a pokolban is vidáman élni.Fedezd fel a Book24 toplistáját és szerezd be karácsonyra a legjobb könyveket! Ajándékozz szórakozást és örömet!


2021.11.15.