Lisa Jewell: A férfi titka könyvajánló

Két nő szemszöget vetít elénk: Lily, a fiatal lány, aki nemrég ment férjhez Carl-hoz és Alice, a negyvenes éveiben járó nő, aki egyedül neveli három gyermekét. Két különböző karakter, akiket egy dolog köt össze. A férfi. Az egyik "elveszítette" a másik rátalált. Lily teljesen kétségbe van esve, hisz egy idegen országban van egyedül. Carl reggel elment dolgozni, mint eddig mindig, csakhogy este már nem ért haza. Nincs róla semmi hír. A rendőrség nem igazán hisz a fiatal lánynak. Szkeptikusan állnak egy olyan házassághoz, amely csak pár hét ismeretség után köttetett. Szerintünk a férfi elhagyta, meggondolta magát. Lily nem hagyja ennyibe a dolgot és addig jár a rendőrök nyakára, amíg le nem futtatnak egy keresést a férfi személyére. Amit viszont ezután megtud, teljes mértékben sokkolja. Megpróbálja felkeresni Carl legjobb barátját, Russt, de legnagyobb csalódására úgy tűnik, hogy az a barát, aki évek óta ismeri a férjét, semmit sem tud róla.

" Lily ledermed. Elképzeli, hogy Carl hazatér, meglátja vadonatúj IKEA szekrényén a piszkos, nagy lyukat, rájön, hogy a személyes holmijában kutattak. Aztán arra gondol: Carl hazudott neki. "

Alice egy esős napon észreveszi, hogy a tengerparton egy férfi ücsörög. Először nem foglalkozik vele, ám több órával később még mindig ott látja a pasast. Kíváncsisága nem hagyja nyugodni, így kimegy hozzá. Nem beszél sokat vele, átnyújt neki egy esőkabátot és megkéri, hogy menjen el, mielőtt halálra fagyna. Alice ezután elviszi iskolába a legkisebb lányát, majd hazafelé tartva döbbenten tapaszalja, hogy még mindig ott ül az idegen. Itt már nem bírja tovább, kimegy hozzá és betessékeli a házába. Kiderül, hogy a férfire semmire sem emlékszik - arra sem, hogy került a tengerpartra. Nem tudja a nevét, a lakhelyét, csak annyit, hogy okkal van ezen a parton. Valami történt a múltban, amire rá kell jönnie. Alice úgy dönt, segít neki - annak ellenére, hogy a nő gyerekei és legjobb barátnője borzasztó ötletnek tartják, hogy egy vadidegen embert így beengedett a házába. Mivel nem tudják a nevét, így Frank-nek keresztelik el.

" Franknek hányingere van: alváshiány, a kelleténél több vörösbor az előző este és több erős kávé ma reggel, mindezek tetejébe az emlékezés gyomorforgató szédülése. "

Frank össze van törve. Érzi, hogy valami rettenetes dolog történt az életébe, ami által az agya védekező mechanizmusba kapcsolt, ezzel elfedve a titkot előle. A nő, aki befogadta kedves hozzá, próbálja különböző helyekre elvinni őt, hátha valami visszatér. Ám, amikor egy-egy emlékfoszlány az agyába férkőzik, különösen erős pánikroham tör rá. Retteg attól, hogy olyan dolgot tud meg, amit képtelen lesz feldolgozni, mégis szeretne emlékezni, visszakapni régi önmagát - ha egyáltalán volt olyan. A legjobban egy olyan emléktől ijed meg, amelynél úgy tűnik megölt valakit.

Talán jobb lenne, ha maga mögött hagyná a múltat, hogy inkább egy új és szabadabb életet éljen? Vagy ez a múlt, amit olyannyira kerget, végső soron utoléri majd?

Ki ez a férfi, aki megjelent Alice életébe? Aki fenekestül felforgatta a mindennapjait? Lily vajon megtud birkózni mindazzal, amit megtud? Vagy talán jobb lenne, ha hagyná, hogy a férje soha ne kerüljön elő? És a legnagyobb kérdés: Te beengednél egy vadidegent az életedbe, aki semmire se emlékszik?

Mindenképpen kell egy bizonyos hangulat ehhez a könyvhöz, maga az atmoszférája megköveteli ezt, de érdemes leülni és hagyni magunkat belesüppedni a történetbe.


Írta: Anarchia könyvblog

 

Vásárolja meg kedvezményesen!