Nincs engedélyezve a javascript.

Legjobb Star Wars könyvek

Talán nem is létezik olyan ember a Földön, aki ne hallott volna a híres Csillagok háborújáról. De vajon mindenki tudja, hogy kinek a fejéből, és mikor pattant ki ez a zseniális ötlet? A Star Wars eredetileg egy űropera-filmsorozat, amely George Lucas filmrendező ötletein alapszik. Az első filmet 1977-ben mutatták be Csillagok háborúja címmel, amelyet 1981-ben újra kiadtak, miután A Birodalom visszavág megjelent a mozivásznakon. Ettől kezdve a Star Wars filmek kirobbanó sikert értek el. Ma már a filmeken kívül a rajongók könyvek, televíziós sorozatok, számítógépes játékok, képregények formájában is átélhetik a fantasy elemekkel gazdagított sci-fi alkotást. A Star Wars történeteket ajánljuk azoknak, akik a valóságtól elrugaszkodva, de mégis valós problémákról szóló filmeket szeretnének nézni, vagy könyveket olvasni. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb Star Wars könyveket, amelyeket minden rajongónak kötelező elolvasni.

Egy messzi-messzi galaxisban

Az 1980-as években népszerűvé vált, George Lucas alkotásért joggal rajongunk. A Star Wars filmsorozat stílusa egy modernkori ősi mese, amely a valóságtól elrugaszkodott elemekkel bír, ennek ellenére valós emberek problémáit mutatja be.  A középpontban nem az emberiség jövője, vagy valamilyen tipikusan sci-fire jellemző tudományos probléma áll, hanem az emberek örök harca, a jó és a rossz küzdelme. A Csillagok háborúja talán ennek is köszönheti népszerűségét, de más tényezők is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egy jól menő franchise rendszerré nőtte ki magát, és sok ember megszerette a galaktikus történetet.  Az első filmek megjelenése egy olyan technológiai fejlődést jelentett, amelyet akkoriban még nem tapasztaltak, hiszen különleges effektekkel és karakterekkel színesítették a filmeket, amely megváltoztatta a filmipart. Egy teljesen új univerzumot mutattak be a nézőknek, ahol űrháborúk folytak, és a rajongók úgy érezhették, hogy ők is jelen vannak a csaták közben. A karakterek jellemfejlődése és kibontakozása szintén nagy sikert ért el. Ha a hat filmet egybe vesszük, akkor átélhetjük az egyik legerősebb Jedi, Anakin Skywalker felemelkedését és bukását. Anakin tehetségének felfedezésével, Jedi növendékként indul az útja, majd sötét nagyúrrá válva félrevezetik a félelmei, fejébe száll a hatalom, amelyet a fia iránti szeretet old fel. Anakin fejlődésének története mellett a sorozat fő mondanivalója a jó és a rossz küzdelmében rejlik: ki kerül ki nyertesként?

A legjobb Star Wars könyvek, amit minden rajongónak érdemes elolvasni

Daniel Wallace: Star Wars - Minden, ami Star Wars

Minden, ami Star Wars. A könyv címe tökéletesen összefoglalja, hogy miről szól a mű és milyen információkat tartalmaz. Ric Olé, a sando vízi szörny, Varykino, IG—88, ewokok, mind-mind olyan kifejezés, amelyet csak egy igazi Csillagok háborúja rajongó ismerhet. Ezeket egyedül azok tudhatják, akik nemcsak a filmeket ülték végig, hanem akik valóban jártasak a témában. A Minden, ami Star Wars írói, Daniel Wallaxe, Patricia Barr, Adam Bray és Ryder Windham minden olyan fanatikus számára ajánlják ezt a Start Wars enciklopédiát, aki mélyebben meg szeretné ismerni az olyan idegen lényeket, droidokat, űrhajókat és fegyvereket, amelyek feltűnnek a filmekben, de mégis azonosítatlanok maradnak. A könyvben az írók fotókkal és illusztrációkkal egészítik ki a tudnivalókat, így ez a könyv gyermekeknek is ajánlott. Azok, akik újak még a Star Wars galaxisban, bátran vegyék kezükbe a Minden, ami Star Wars könyvet, hiszen segítségével alapos tudásra tehetnek szert.

Mur Lafferty: Star Wars: Solo: Egy Star Wars történet

Mur Lafferty könyve bemutatja az ijfú Han Solo kalandjait, mielőtt még abba a bizonyos kocsmába érkezett volna, Mos Eisley űrkikötőjében. Minden álma, hogy elmeneküljön hazájából, ahol szegénységben, utcai bandák fenyegetése alatt él. Szökése kudarcba fullad: hogy megmenekítse barátnőjét, a Birodalmi Hadiflotta tagjává kell válnia. Kalandja egy sötét világban folytatódik, ahol megismerkedik a szerencsejátékos, csalók és csempészek világával, valamint furcsa módon barátságot köt egy Csubakka nevű vukival. Mur Lafferty könyve olyan történetet ír le, amely kibővíti a filmet. A cselekményt a forgatókönyv különböző változatainak kimaradt jeleneteivel egészíti ki, így mélyebb bepillantást nyerhetünk Han Solo életébe, valamint barátnője, Qi’ra múltjába. A könyv ajánlott azoknak, akik szeretnék megismerni a hírhedt csempész kalandjait, átélni egy szökést, egy cselszövést és ármánykodást.

James Luceno: Star Wars: Sötét nagyúr

James Luceno Sötét nagyúr címmel írta meg A Sithek bosszújának folytatását, a Star Wars Legendák sorozat következő részét. A történet két szálon fut, amelyet a szerző 372 oldalban foglal össze. Obi-van Kenobi maga mögött hagyja a Mustafart, azzal a tudattal, hogy végzett egykori tanítványával. Anakin Skywalker mindörökre eltűnik egy borzalmas összecsapás során, azonban valami új, félelmetes, éjfekete kísértet életre kel. Megszületik a Jedi-rend valaha létezett leghatalmasabb lovagja, aki a Birodalom uralkodójának jobbkeze lesz. Mindeközben a Murkana bolygón, a Külső Gyűrű egy távoli világán két Jedimester, Roan Shryne és Bol Chatak, valamint egy padavan, Olee Starstone egy rohamot irányítanak. Sikerül túlélniük a hatvanhatos parancsot, de továbbra is vigyázniuk kell, mert Darth Vader személyében halálos veszély fenyegeti őket. A regényben olvashatunk küzdelemről, bosszúvágyról és újjáéledésről. Megismerhetjük, hogy a Jedik miképp harcolnak azért, hogy visszaálljon a rend és a Birodalom ne kerüljön a Sithek uralma alá.

Rae Carson: Star Wars: Koréliai hajsza

Rae Carson, New York Times bestseller szerző elhozta nekünk Koréliai hajszacímmel Han Solo és Qi’ra történetét. Han és bajtársa szegénységben élő, semmirekellő utcagyerekek. Azonban nekik is vannak vágyaik, hatalmas ambíciókkal és merész álmokkal töltik mindennapjaikat. Legnagyobb közülük feljutni a csillagok közé és új életet kezdeni. Sorsuk viszont mást tartogat számukra, egyedül az alvilág és a gonosz támogatja őket. A két tengődő gyerek bizonyítani szeretné rátermettségét, ezért Proxima úrnő szolgálatába állnak és elvállalják a megbízatást, miszerint egy különleges pajzsgenerátor tervrajzait kell megszerezniük. A Birodalom által kifejlesztett rajzokat nem csak a Fehér Férgek, de a Droid Gotra és a Kaldana Szindikátus is meg akarja kaparintani. Han és Qi’ra menekülésre kényszerül, ugyanis az árverés erőszakba torkollik. A galaxis legelvetemültebb gonosztevői és a rettegett Birodalom a két fiatal nyomába ered. Hogyan folytatódik a történet? A legnagyobb rajongók biztosan tudják a választ.

Kieron Gillen: Star Wars - Múló remény

A Múló remény képregénygyűjtemény a MARVEL Star Wars sorozatnak az 50-55. számát tartalmazza, valamint két Star Wars különszám is található benne. A képregények történeteinek atyja Kieron Gillen, a rajzokat pedig Salvador Larroca készítette. A sztori a Halálcsillag megsemmisítésével folytatódik, amikor a felkelők megerősítették a csillagflottájukat és új támaszpontokat alakítottak ki. Végre felcsillan bennük a remény, hogy legyőzhetik a Birodalmat. Ez hamar szertefoszlik, ugyanis Darth Vader bosszúra szomjazik és tervbe veszi a lázadók megsemmisítését. Leia hercegnő veszélyes küldetésre készül, amely során valahogy be kell kerülnie Darth Vader csillagrombolójának fedélzetére. Eközben a lázadók és a Milleniumi Falcon egyedül küzd meg az ellenséges flottával, amelynek parancsnoka személyesen a sötét nagyúr. Sikerül leküzdeni a gonoszt és győzelmet aratni a mindent elsöprő küzdelemben?

James Luceno: Star Wars - Darth Plagueis

James Luceno leírja a valaha létezett legnagyobb Sith-ek egyikének történetét, Darth Plagueis életét, akinek minden vágya a hatalom megszerzése. Darth Plagueis tanítványként elfogadja a Sith-ek könyörtelen módszereit, de amikor elérkezik a megfelelő idő, végez mesterével. Olyan tudást birtokol, mint még soha senki, ugyanis parancsol az életnek és a halálnak egyaránt. Miután tanítványból mesterré válik, növendéke, Darth Sidious segítségével titokban tanulmányozza a Sith-ek tanait. A tanítvány egyre magasabbra tör a Köztársaság ranglétráján, amíg főkancellár lesz belőle. Darth Plagueis és Sidious célja, hogy megszerezzék az uralmat a Galaxis felett és elpusztítsák a Jedi Rendet. A sci-fi regényből kiderül, hogy követik-e a Sith-ek módszereit, vagy teljesen más elvek alapján akarnak hatalomra törni.

George Lucas: Star Wars trilógia

A díszdobozos kiadvány az eredeti regény újra szerkesztett, napjaink nyelvezetéhez illesztett példányait tartalmazza. Az első részt a Star Wars atyja, maga George Lucas írta Csillagok háborúja címmel. A kötetben Luke egy távoli, Tatuin nevű bolygón dolgozik nagybátyja farmján, amikor titkos üzenet birtokába jut. Leia hercegnőt fogva tartja a gonosz Sith nagyúr, Darth Vader. Miközben Luke elhatározza, hogy megmenti a lányt, találkozik Ben Kenobival, aki fénykarddal és útmutatással segíti a fiút. Ezután pedig elkezdődik a nagy összecsapás a Halálcsillag ellen. A trilógia következő részében Luke kalandjai nem érnek véget, hiszen Donald F. Glut A birodalom visszavág című könyvben leírja a folytatást. A Birodalom elleni háború igazán csak most kezdődik. Luke ebben a részben találkozik új Jedi-mesterével, Yodával. A harmadik kötet A Jedi visszatér címet viseli, amely James Khan tollából ered. A trilógia utolsó részében részt vehetünk egy újabb kalandban, amikor Luke és Leia egy kockázatos küldetésben vesznek részt. A díszdobozos kiadványt ajánljuk az igazi rajongóknak.

Timothy Zahn: Star Wars - Thrawn trilógia

Timothy Zahn megírta azt, amire mindenki várt. A Star Wars Legendák sorozat részeként kezünkben tarthatjuk a Thrawn trilógia köteteit. Az első rész A birodalom örökösei címmel jelent meg. A történet szerint öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot és legyőzte a sötét nagyurat, Darth Vadert. Azonban a sikert újabb bonyodalom követi, ugyanis kirobban a háború az Új Köztársaság ellen. A második kötet, Sötét erők ébredése címmel folytatódik, amelyben Thrawn főadmirális arra készül, hogy kiterjessze uralmát az egész galaxisra. A harmadik rész, Az utolsó parancs bemutatja, hogyan készül Thrawn a mindent elsöprő ütközetre, mialatt a széthullóban lévő Köztársaság darabjait Leia hercegnő próbálja összetartani. Luke Skywalkert küldik, hogy elpusztítson egy szörnyűséges technológiát, amikor az utolsó Sötét Jedi, Cbaoth Mester visszatér.

Gyermekek és felnőttek kedvencei: a legjobb Star Wars könyvek

A Star Wars filmekért rengetegen rajonganak szerte a világon, azonban az igazi fanatikusok könyv formájában is élvezik a galaktikus történeteket. A könyvek segítenek jobban megismerni ezt a fantasztikus világot, rajtuk keresztül átélhetjük a karakterek fejlődését, a jó és a rossz küzdelmét. A könyvek között gyermekeknek és felnőtteknek íródott kötetek egyaránt megtalálhatók. A képregényes, illusztrációkkal teli könyveket minden gyermek szívesen forgatja, a vaskos regények pedig az idősebb korosztály kedvencei. Azok, akik most kezdenek ismerkedni a témával, bátran vegyék kezükbe az eredeti Csillagok háborúját, illetve a többi, kibővített változatot is, hogy behozzák lemaradásukat és kerek egész képet kapjanak a Jedik világáról.