Nincs engedélyezve a javascript.

Legjobb fantasy könyvek: 10 magával ragadó kötet

Sokan összekeverjük a sci-fi és a fantasy műfajokat. Itt az ideje, hogy fényt derítsünk a kettő közötti különbségre. A sci-fi az angol science fiction szó rövidítése, jelentése tudományos fantasztikus. Sci-fi lehet olyan film, könyv, ami a jövőben játszódik, és ahol a tudomány központi szerepet kap, például szólhat űr- vagy időutazásról, földönkívüliekről. A fantasy nem tudományos alapokon indít, ezeknek a műveknek alig van közük a valósághoz. A szereplők között sokszor találunk vámpírokat, vérfarkasokat, sárkányokat, boszorkányokat vagy varázslókat. Cikkünkben olyan fantasztikus regényeket mutatunk be Önnek, amelyekben egy közös és magasztos célért küzdenek a szereplők, és amelyért olykor nagy árat kell fizetniük.

Legjobb fantasy könyvek: ne hagyja ki őket!

Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett I-II.

A megtalált és az elveszett két kötete, a szerző hosszabb elbeszéléseiből és kisregényeiből válogat csakúgy, mint a Valós és valótlan című novellagyűjtemény. Ursula K. Le Guin meghatározó alakja az amerikai irodalomnak, aki képzeletét, stílusérzékét arra használta, hogy teljesen új társadalmakat, emberi viszonyulásokat vizsgáljon. Azt vallotta, hogy hangot kell adni az elnyomottaknak, célja, hogy az irodalmon keresztül mutassa be a legintimebb és legfájdalmasabb tapasztalásokat. Művei felölelik mindazt, amiért az emberekre fel lehet nézni, és azt is, amit a felvilágosult társadalomnak el kell vetnie. A megtalált és elveszett kötetei olyan novellákat tartalmaznak, amelyek beszélnek rabszolgaságról, kötődésről, tanulásról, polgárháborúról, forradalomról, összetartozásról és kívülállásról, valamint a szabadság is központi szerepet kap bennük. A történetek magával ragadóak, szinte már fogva tartják az olvasókat. Mindenkinek ajánljuk, aki betekintést szeretne nyerni a fantasy világába, hiszen ezekben a novellákban különböző karakterek érdekes világát fedezhetjük fel. Szerezze be Ön is a Gabo Kiadó gyűjteményeit a BOOK24 webáruházban! * Book24 vagy BOOK24 a helyes változat?


N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

A megkövült égbolt Nora K. Jemisin A megtört föld-trilógiájának harmadik, egyben befejező kötete. Az írónő kedvenc műfaja a fantasy, műveiben sokszor feszeget aktuálpolitikai kérdéseket. Visszatérő témái közé tartoznak a nemek közti különbségek, a kulturális konfliktusok és az elnyomás. Jemisin munkássága kiemelkedő a műfajban, alkotásai rendkívüli fontossággal bírnak. A trilógia egy anyáról, Essunról, és a lányáról, Nassunról szól. A megkövült égbolt ott folytatódik, ahol Az obeliszkkapu befejeződött. Eljött az idő, a Hold hamarosan visszatér Földapához. Hogy ez az emberiség pusztulásának vagy valami még rosszabbnak az előjele, az a két nőn áll. Essun és Nassun különböző célokért harcol, mindketten készülnek az utolsó próbatételre. A regényben megjelenik a szabad akarat fontossága, az intimitás és a szeretet dimenziói. Olvashatunk az egyén és a közösség kapcsolatáról, a reményről és az elvesztésről. A trilógia utolsó részében minden kis darabka a helyére kerül. Az Agave Könyvek kiadásában megtalálhatja a lélegzetelállító történeteket a BOOK24 oldalán.

 

Neal Stephenson és Nicole Galland: A DODO felemelkedése és bukása

A szerzőpáros kötetének központi témája a mágia körül forog. Melisande Stokes, egy nyelvészeti tanszék vendégelőadója találkozik Tristan Lyons őrnaggyal, aki egy kihagyhatatlan ajánlattal állt elő. A nyelvésznek mindössze annyi a dolga, hogy régi iratokat fordítson a legkülönfélébb, sok esetben rég kihalt nyelvekről. Ezekből kiderül, hogy a mágia egy létező, működő jelenség volt egészen 1851-ig. A D.O.D.O. (Diakrón Operációk Döntéshozó Osztálya) pénzügyi forrásai kiapadhatatlannak tűnnek, hiszen mindent megtesznek, hogy kiderítsék, mi történt a mágia jelenségével. A kutatás során, többek között előkerül egy magyar boszorkány is, valamint kiderül az is, hogy a mágia segítségével az emberiség időutazásra is képes. Azonban, ha valaki belepiszkál a múltba, sosem tudhatja, mivé alakul a jövő. Derítse ki Ön is, mi történik ebben a varázslatos világban a Fumax Kft. által kiadott kötetből! Ez a fantasztikus regény ötvözi a New York Times sikerlista-vezető, Neal Stephenson ötletességét, Nicole Gallans emberközeli stílusával.

 

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura-trilógia minden idők egyik legnagyobb tündérmeséje, amelyért olvasók százai rajonganak. Az író képzelete nem ismer határokat,  szabadon kalandozik a tündérek varázslatos világában. A jót és a szépet, a gonoszat és az álnokot ember előtti lények, ősi erők képviselték. A történetekben a Jók kisebbsége harcol az elnyomó, Rossz erői ellen. A szereplőgárdában találkozhatunk tündérekkel, féltündékkel, törpökkel és félszerzetekkel, akik a nagy varázsló, Gandalf vezetésével győzelmet arattak a gonosz ellen. Mindezt azért, hogy birodalmukat átadják új urának, az embernek. A trilógiából videojáték és film is készült. Az igazi Gyűrűk Ura fanok már számtalanszor végiglapozták a könyveket, amit azoknak is ajánlunk, akik eddig még nem tették meg. A trilógia bevezet minket a fantasy műfaj legmélyébe, ahol az apró részletek a sorok között rejlenek. A könyvrajongók egy új, még nem ismert világot fedezhetnek fel, szabadon bízhatják magukat fantáziájukra. A BOOK24 webáruházban az Európa Kiadó javított változatát találhatják meg, Alan Lee csodálatos illusztrációival.


George R. R. Martin: Trónok harca

A Trónok harca fantasy regényt 1996-ban írta meg George R. R. Martin, aki a fantasy műfaj mellett leginkább horror és sci-fi műfajban alkot. A kötetből 2011 áprilisában debütált az HBO által készített sorozat, amely rövid időn belül hatalmas rajongótábort szerzett. Az író egy lebilincselő, fantasztikus világot tár az olvasó elé, a klasszikus lovagkirályság jellemzőivel ötvözve. Westeros fölött valaha sárkányok uralkodtak a Targaryen-dinasztia élén, azonban Robert Baratheon, többek között Eddard Stark segítségével átvette a hatalmat.  A regény szinte megelevenedik az olvasó előtt, aki betekintést nyer a hősök, gazemberek, természetfeletti lények és a gonosz hatalom világába. A műben nem egyszerűen jók és rosszak csapnak össze, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki különböző vágyakkal, célokkal és sebekkel. A könyvet olvasva biztosak lehetünk abban, hogy alaposan megismerjük az apró, mellékszálakat is, és a végére egy kerek egész történetet kaphatunk a saját fantáziánkban megelevendve. Minden Trónok harca rajongónak ajánljuk az Alexandra Kiadó köteteit.

 

Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

Az író ötödik regénye 2016-ban jelent meg magyarul, az Agave Könyvek gondozásában. A Lépcsők városa fantasy regény főszereplője egy nő, Shara Thivani, aki nem szép és nem is csinos, amolyan szürke kisegér. Az apró termet és fiús külső mögött egy okos és ravasz nő rejlik, aki kémként egy bűntény felderítésén dolgozik Bulikovban. Ezen a helyen a világ teljesen más szabályok szerint működik. Amikor a város isteneit elpusztították, a valóság darabokra hullott. A lépcsők azóta a semmibe vezetnek, az utcákon a bűnözők nyomtalanul eltűnnek. Shara Thivani nyomozása egyre súlyosabb titkokat tár fel, egyre sötétebb összeesküvés körvonalai kezdenek el kirajzolódni. A New York Times kritikusai szerint a Benett által megálmodott város minden részében eredeti és szürreális hely, így minden újszerű fantasy kedvelőnek Bulikovban van a helye. A szerző zseniálisan alkotta meg a karaktereket, akik hús-vér emberek. A Lépcsők városában találkozhatunk hűséggel, szerelmi szállal és annál is több misztikummal.

Veres Attila: Odakint sötétebb

Veres Attila egy elismert magyar forgatókönyvíró, akinek első regénye 2017-ben jelent meg az Agave Könyvek kiadásában. Az Odakint sötétebb elrepíti az olvasót egy nem is olyan távoli helyre, ugyanis a történet Magyarországon játszódik. 1983-ban hazánkban újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Ezeknek a lényeknek nincs szükségük élelemre, de rajonganak a cukorért. Meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. A legkülönösebb mégis az, hogy nem lehet őket kivinni az országból, valamint emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. Miután csaknem kiirtották őket, telepeket hoztak létre, ahol gondozzák a megmaradt példányokat. A regény főhőse, Gábor egy nyári munka során a telepre érkezik dolgozni, ahol külföldi fiatalokkal ismerkedik meg. Gábort az állatok választották ki és az egyszerű nyári munka bizarr, halállal teli rémálommá válik. Veres Attila első regényében zseniálisan vegyíti a horrort és a szürrealizmust.


Paul Tobin: The Witcher

A The Witcher sorozat Andrzej Sapkowski, lengyel író tollából ered. A fantasy könyvsorozat olyan világban játszódik, amelyet mágikus erővel rendelkező lények, emberi és misztikus fajok uralnak. Sapkowski novellasorozatából három videojáték is készült, két televíziós sorozatot és egy képregény kötetet is kiadtak belőle. A The Witcher képregények megalkotója Paul Tobin, amerikai képregényíró, aki 2000 óta a Marvel képregények megalkotásában is szerepet játszik. A képregényekben a játéktól és a Vaják könyvektől független, teljesen új történeteket ismerhetnek meg az olvasók. A sorozat elérhető a BOOK24 webáruházban. A díszdobozos kiadás a DARK HORSE The Witcher teljes sorozatát tartalmazza, így egy csomagban juthatnak hozzá Az elátkozottak háza, Rókagyermek, Varjak átka című történetekhez. A Szukits könyvkiadó gondozásában minden vaják rajongó élvezheti Joe Quiero és Piotr Kowalski rajzait, az Eisner-díjas Paul Tobin szövegével.


J. K. Rowling: Harry Potter I-VII.

Szinte nincs olyan ember ezen a Földön, aki ne ismerné Harry Potter történetét. J. K. Rowling hihetetlen fantáziájának gyümölcse a varázslófiú története. 1997 és 2007 között sok gyermek és felnőtt számára egy teljesen új világot nyitott meg a számtalan díjjal rendelkező írónő. A fantasy könyvsorozat a mozivásznon is hatalmas sikert aratott. A Harry Potter rajongóknak kötelező elolvasni mind a hét könyvet, hiszen a sorok között rengeteg titok és rejtély bújik meg. A regények fordulatokban, küzdelmekben, titkokban és szerelemben gazdagok, amelyek komoly társadalmi és etikai kérdéseket, problémákat tárgyalnak. Az első kötet még egy gyermekmeséhez hasonlít, de a sorozat többi részében J.K. Rowling már komolyabb témákat feszeget. Harry Potter történeteit az Animus Könyvek kiadó vette gondozásba. Valljuk, hogy a varázslóvilág mindenkit magával ragad, így azoknak a kedves olvasóinknak is ajánljuk, akik nem rajonganak a fantasy művekért.


Sherrilyn Kenyon: Szenvedélyes éjszakák

Az Athenaeum kiadó jóvoltából vált ismertté hazánkban a Szenvedélyes éjszakák című regény, Sherrilyn Kenyon-tól. A kötet a Sötét Vadászok sorozat legújabb része, amelyben megismerhetjük Wren és Maggie történetét. Ebben a világban az erősebb felfalja a gyengébbet, és minden egyes nap halálos veszélyt hozhat. Wren egy árva volt, aki egy hópárduc és fehér tigris tiltott keveredéséből született. Soha nem engedte, hogy az útjába álljanak, így ha el akart érni valamit, azt meg is valósította. Maggie egy befolyásos amerikai szenátor lánya, aki erősen ragaszkodik gyökereihez, amit apja képtelen elfogadni. Mindig kívülállónak érezte magát, azonban nincs más választása, be kell illeszkednie. Hogyan kapcsolódik össze a két fiatal élete? A Szenvedélyes éjszakák regénybőlmost Ön is kiderítheti. Az írónő egy ámulatba ejtő, paranormális világba repíti el az olvasót, ahol keveredik az emberek és a különös lények sorsa.

A fantasy könyvek varázslatos világa

A monoton hétköznapok során mindenkinek jólesik kiszakadni a megszokott környezetből, amire sokszor nincs jobb megoldás, mint a fantasy könyvek olvasása. A regények sorait olvasva eltörölhetjük fantáziánk határait és olyan misztikus világokba kalandozhatunk, amelyet legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna. Megismerkedhetünk boszorkányokkal, varázslókkal, vámpírokkal és vérfarkasokkal. A fantasy könyvek amellett, hogy egy képzelt történetet mesélnek el, sokszor komoly társadalmi problémákat feszegetnek. A fantasztikus irodalmat mindenkinek ajánljuk, aki szeretne új, ismeretlen világokat felfedezni.