Ezeket a lapozgatós- és mesekönyveket válaszd csemetédnek!

A lapozgatós könyvek olyan gyermekkönyvek, melyekben nem kell lineárisan haladni, hanem csemetéink szabadon lapozgathatnak. Sokszor leginkább képekből és illusztrációkból állnak, mely könnyebben értelmezhető a kisgyermekek számára. Léteznek lapozgatós könyvek nagyobbak számára is, de ezek egy teljesen más műfajt képviselnek. Az idősebb korosztálynak szóló lapozgatós könyvek kaland-játék-kockázat típusú művek, melyekben a cselekmény az olvasó választásának megfelelően alakul, így a fejezetek között össze-vissza ugrálhatunk, míg a gyermek lapozgatós könyvek nevüket onnan kapták, hogy inkább vizuális jellegű meséket tartalmazó kötetek.

 

Miért fontos a gyermeknek a mesekönyvek világa?

A mesék nem mindig gyerekek számára íródtak, régen a történet és mese fogalma nem különült el úgy, mint ma. Meséken keresztül ismerték meg az emberek a világot, és mesébe foglalták, ha volt valamilyen érdekes élményük. A meséket tovább adták egymásnak a generációk, kiszínezték, megváltoztatták és létrehoztak egy olyan világot, melyről sohasem tudták pontosan, hogy hol áll a valóság és fantázia között. Mindig azt hagyták benne a mesékben, amit viszont szerettek volna látni a gyermekekben, így a mesék valójában útmutatókká váltak az életre. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyermekek életének minél fiatalabb kortól részét képezzék a mesekönyvek.

 

Az egyik legfontosabb tulajdonság, aminek a kifejlődésében segíthetnek a mesék, az a bátorság. Jellemző a gyerekmesékre, hogy a jó győz és a rossz elnyeri méltó büntetését. Ez a tanulság erőt és motivációt ad a gyerekeknek arra, hogy küzdjenek a célokért, melyeket jónak tartanak, és higgyenek benne, hogy el fogják nyerni méltó jutalmukat. Amikor egy gyermek meghallgat egy jó mesét, a szülőnek nem kell magyaráznia annak tanulságát, hanem azt magától érti ugyanúgy, ahogy nem kell azt sem magyarázni, hogy ki a jó és ki a rossz. A mesék egymásra épülő struktúrája beépül a gyermek értékrendjébe, és személyiségük azokkal az értékekkel gazdagodva fog fejlődni. A gyermekek egymással való szocializációjában szintén komoly szerepet játszhatnak a mesék. Segítenek nekik viszonyulni a többi gyerekhez, és ezáltal megtanulnak navigálni a világban, így könnyebb lesz az útjuk a felnőtté váláshoz.

 

A mesék egyfajta krízisbe kerültek  a mai világban, mivel egyre jobban átveszik a gyermekek szórakoztatásának szerepét a videójátékok és YouTube csatornák. Az a szolgáltatók és marketingesek érdeke , hogy a gyerekek minél több időt töltsenek el ezekkel a programokkal , így mindent megtesznek azért, hogy függővé tegyék őket. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő és később majd a gyerek olvasson meséket, melyeknek nincsen „célja”, hanem csak az évszázadok bölcsességét tartalmazzák. Így a szülő és a gyermek kapcsolata is erősödni fog, hiszen a szülő szó szerint átadja a boldog élet titkait a gyermeknek a meséken keresztül.

Lapozgatós könyvek

A lapozgatós könyvek és társaik

Első mesekönyvek és lapozgatós könyvek

Egészen pici babáknak is lehet már mesekönyveket adni. Mivel ők még nem képesek történetszálak és karakterek értelmezésére, így inkább olyan könyveket válasszunk, amelyek nagyrészben képekből állnak. Ezek a könyvek segíthetnek a beszéd megkezdésében, mivel általuk könnyebben beazonosíthatják az őket körülvevő világ részeit. A lapozgatós könyvek leginkább egytől négyéves korig ajánlottak, mivel ekkor még nem figyelnek arra a csemeték, hogy az egyes oldalak között összefüggés van, így összevissza fognak lapozgatni. Ezek lehetnek kifestők, puzzle könyvek, de a legnépszerűbbek az egyszerű képeskönyvek.  Amellett, hogy ezeket a lapozgatós könyveket élvezik a legjobban a gyermekek, fejlődésüket is segítik.

 

Mesekönyvek ovisoknak és alsósoknak

Az ovis és kisiskolás kor a meseolvasás és hallgatás aranykora, amikor a gyermekek már valóban élvezik a hosszú, többszereplős történeteket, de a fantáziájuk még a tökéletes gyermeki szabadsággal szárnyal, így együtt tudnak érezni a karakterekkel. A legfiatalabbak ebből a korosztályból még általában szívesen veszik, ha vannak képek is a könyvben, de ahogy haladunk előre, ez lassan kiveszik, és a könyvek egyre hosszabbak és bonyolultabbak lesznek. A legtöbb népmesével ekkor érdemes megismertetni gyermekünket, mivel ezek a történetek egyszerű, érthető formában mutatják be a jó és a gonosz párharcát, valamint megmutatják nekik a történetek általános felépítését, dinamikáját. Sok szülő aggódik a népmesékben található agresszió és harc miatt, azonban ezekkel a motívumokkal a gyermek könnyebben elbír, mint gondolnánk.

 

Mesekönyvek 10-14 éveseknek

Ebben a korban a gyerekek elkezdenek maguknak is olvasni, és elérik azt az érettségi szintet, ahol készen állnak az ifjúsági irodalom igazán izgalmas részére. A legnépszerűbb kötetek ebben a korban a Harry Potter könyvek, J. K. Rowling tollából. A varázslók és muglik fantasztikus, izgalmas, és néha ijesztő világa szinte minden gyerek fiatalságának fontos része. A másik alapmű ebben a korban J. R. R. Tolkien Gyűrűk ura sorozata. Talán kicsit idősebbeknek ajánlott, de semmiképpen nem kihagyható, talán nincs is olyan gyermek, aki ne hallotta volna ezeket. A 10-14 éves kor a varázslók, sárkányok, törpék és beszélő fák kora. Olyan könyveket érdemes ilyenkor gyermekünk kezébe adni, amelyekben a gyermeki fantázia és történetek komplexitása a legmagasabb ponton találkozik.

 

Átívelő mesekönyvek a kamaszkorba

A kamaszkor a legnehezebb korszak a gyermek és a szülők életében is. Ekkor kezdődik el igazából az önálló személyiség kifejlődése, hiszen a gyerek elindul a felnőtté válás hosszú útján, elkezdi megkérdőjelezni az értékeket, melyek addig körülvették, s ezáltal kialakítja a sajátjait. A mesék és történetek, melyek megfelelőek ebben a korban, rendkívül szétágazó fajtájúak, rengeteg új műfaj és olvasmánytípus jelenik meg a horizonton. A horror regényektől kezdve a szépirodalmi alkotásokon keresztül, bármilyen gyermek és ifjúsági regény felkerül az irodalmi étlapra. Ez a sokszínűség és kísérletezésre való lehetőség kritikus fontosságú ahhoz, hogy a gyerek önálló felnőtté válhasson.

Mesekönyvek a Book24 ajánlásával

Bethan James: Kicsik lapozgató imakönyve

Azok a szülőknek, akiknek fontos a vallás, és gyermekük kapcsolata Istennel, már egészen fiatal kortól meg a szeretnék ismertetni csemetéjüket az imádkozással. Bethan James - Kicsik lapozgató imakönyve a vallással és imádkozással való kapcsolatot olyan játékosan és megközelíthetően tálalja, hogy amellett, hogy hasznos és fontos értékeket adunk át gyermekünknek, szórakoztatjuk is, és hagyjuk a saját határain belül felfedezni az imák világát. A könyvben 30 rövid imádság található, amelyekhez színes, fantáziadús képek párosulnak.

 

Puzzle-könyv: Munkagépek

Eljön az a kor a legtöbb kisfiú, de néha kislány életében is, amikor semmi más nem érdekli a világon, csak a traktorok, daruk, esetleg teherautók vagy vonatok. Minden más játék azonnal érdektelenné válik, és az uzsonnásdoboztól kezdve az ágyneműig mindent a kiszemelt jármű díszít. A Munkagépekben található fényképes ismertetők rövid leírást adnak a gépek használatáról és funkcióiról, miután pedig végeztünk az olvasással és értelmezéssel, elkezdhetjük kirakni a négy, egyenként 48 darabos puzzle-t.

 

Andrea Erne: Mit csinálunk télen?

Andrea Erne könyve tökéletes példája az oktató, szórakoztató könyveknek. A felnőtteknek talán nem túl izgalmas téma a tél, azonban a kisgyermekek számára számtalan érdekességet és titkot rejt.  A kötet egyszerű, szemléletes rajzokkal mutatja be, hogyan változik meg az élet télen, mit csinálnak az állatok, hogyan működnek a téli ünnepek, hogyan kell öltözködni és általánosságban, mi a jó a télben. Az aranyos rajzok és interaktív elemek egy igazán hasznos és szórakoztató élményt nyújtanak a gyermekek és szülők számára egyaránt.

 

Meseország mindenkié

A Meseország mindenkié a mesekönyvek legmodernebb zászlóhordozójává vált napjainkban. A szerzők hatalmas bátorsággal olyan meséket gyűjtöttek össze ebben a kötetben, melyek a tradicionális normák és értékek, mellett bemutatják azokat a hősöket is, akik eddig nem kerülhettek be mesekönyvekbe. . A hősiesség, elhivatottság és barátság értékei ugyanúgy átszövik a történeteket, de vannak bennük olyan elemek is, melyek eltérnek a  hagyományos modelltől. Annak érdekében, hogy megmutassák a szerzők, meseország tényleg mindenkié, találhatunk a könyvben olyan történetet, melyben két királyfi esik szerelembe, ahol a mese hőse egy hátrányos helyzetű roma fiú, örökbefogadott srác, harcos leány vagy  testi fogyatékkal élő gyermek.

 

A mesék fantasztikus világa

A mesék elengedhetetlenül fontosak a gyermekek lelki fejlődése és egészsége szempontjából, valamint megtanítják őket arra, hogyan kell navigálni a világ tengerén. Az olvasás amellett, hogy rendkívül hasznos tevékenység, a legépítőbb szórakozásnak is minősül egészen kisgyermekkortól kezdve.