Közeleg a Halloween!

A Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, melyet október 31. éjszakáján (a Mindenszentek katolikus ünnep előtti este), elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor elszegényedett ír földművesek vándoroltak ki Írországból, s magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, amelyek kiegészültek az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal és almahalászattal is.

A képen lámpa, narancs látható

Automatikusan generált leírás

Európában a Halloween hosszú időre feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek, és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Később, a televíziózás korában vált egyre általánosabban elterjedtté, és már sokkal inkább elüzletiesedett világi, semmint vallásos ünnep.

A Halloween-hez kapcsolódó szokások Magyarországra is elértek, a bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt. Habár a hertfordshire-i Egyetem professzora, Owen Davies szerint tudományosan bizonyítható, hogy az emberiség már legalább négyezer éve rögeszmésen fél a boszorkányoktól, manapság a Halloween fő elemei közé tartoznak a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek és koboldok. Maga az ünnep nem ezeknek a negatív entitásoknak a dicsőítéséről és imádatáról szól, ezek a Halloween fő gyökerét képező samhain ünnep ősi kelta hiedelemvilágából extrém kellékként maradtak meg.

Tény és való, hogy a Halloween nálunk, magyaroknál közel sem annyira elterjedt és népszerű, mint az Egyesült Államokban, mivel elsősorban Mindenszenteket (ami 2000-ben lett munkaszüneti nap) és Halottak napját ünnepeljük. Éppen ezért a Halloween hagyománya hazánkban sok kritikát kap. A közismert mém szerint „Magyarországon nincs Halloween. Itt Mindenszentek van.”

A képen beltéri, lány, modellt állás, baba látható

Automatikusan generált leírás

A közhiedelemmel ellentétben az ősi pogány, kelta eredetű szertartások nem a halottakat vagy a gyászolókat gúnyolják, hanem segítenek szembenézni az emberek egyik legnagyobb félelmével: azzal, hogy az élet véges és hogy a halál az élet (elkerülhetetlen) része.

Érdekesség, hogy a gyászolási és temetkezési szokások az egyes kultúrákban jelentősen eltérnek. Vannak olyan országok, ahol a szertartások nem szomorú hangulatúak, sőt jellemzően több napig tartó zenés, táncos rendezvénysorozattal emlékeznek meg a hozzátartozók. Például a mexikói Halottak Napja (Día de Muertos) is sokkal inkább az ünneplésről szól, mint a bánkódásról, hiszen a helyiek a halált az életciklus természetes részének tartják számon. Éppen ez az a téma, melyet talán érdemes feszegetni. A legtöbbünk számára nem könnyű elfogadni a halál gondolatát. Fontos tisztáznunk magunkban azt, hogy ha nem fogadjuk el, hogy nem vagyunk halhatatlanok és a szeretteinket is el fogjuk veszíteni előbb-utóbb, akkor túl sok időt fogunk azzal tölteni, hogy rettegünk, és próbáljuk elkerülni a halált, ami valójában elkerülhetetlen.

Ellentmondásosan hangzik, hogy miközben annyira félünk a haláltól, miért viselkedünk és gondolkodunk gyakran úgy, mintha halhatatlanok lennénk. Miért nem figyelünk az egészségünkre? Miért mérgezzük magunkat káros ételekkel és szokásokkal? Pedig nem lenne nehéz dolgunk, hiszen manapság több információ áll rendelkezésünkre a korai halál elkerüléséről és az egészséges életmódról, mint valaha. A válasz talán abban keresendő, hogy a halálfélelmet kerüljük. Nem szeretnénk a halálra gondolni, mert vidáman és felszabadultan kívánjuk élni az életünket. De az élet végességével való szembesülés és ennek elfogadása motiválhat is minket arra, hogy jobban értékeljük az életünket.

A képen gyümölcs, rendezett, több látható

Automatikusan generált leírás

Összefoglalva a Halloween elengedhetetlen része a töklámpás, a jelmezek és a rémisztgetés. Ha már az ijesztő dolgoknál tartunk... Szereted, amikor egy könyv minden egyes oldalán rettegésben tartanak a hátborzongató és idegtépő események? Sok-sok feszültség és meglepő csavarok… Az ilyen olvasmányokat szinte lehetetlen letenni! A horror könyveink garantálják az izgalmakat, amikre vágysz! Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szórakoztató kötetet, böngéssz kínálatunkban és válaszd ki a Hozzád illő művet, amely a képzeletedet igazán megmozgatja!

 

Ajánló

Prototípus - Alien

Tim Waggoner

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

A Venture, a Weyland-Yutanival rivalizáló cégek egyike bármire hajlandó, hogy előbbre jusson az üzleti versenyben. Így amikor egyik ügynökének egy bizarr kinézetű, bőrhéjú tojást sikerül szereznie egy eltérített űrhajóról, azt haladéktalanul a Jericho-3-asra, a Venture kutatótelepére szállítja. Az állomáson dolgozó tudósok azonnal látják, milyen hihetetlen kincs került a kezükbe, ám a veszélyről, amit a tojás rejt, sejtelmük sincs...

A Jericho-3 biztonságisa, Zula Hendricks volt űrkommandós igyekszik mindenre felkészíteni a gondjaira bízott embereket, amivel ezen a bolygón találkozhatnak. Most azonban egy olyan idegen lénnyel kerülnek szembe, amihez foghatót még Zula sem látott soha. Egy olyan lénnyel, amelyet mindenképp meg kell állítaniuk, különben egyetlen élő ember sem marad ezen az elátkozott planétán...

 

Minél véresebb

Stephen King

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

Stephen King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az élét. A Chuck életé-ben a világ összeomlani látszik, az internet leáll, az emberek kétségbeesetten próbálnak túlélni, csak egy bizonyos Chuckot éltetnek a városban mindenfelé. A kötet legformabontóbb és legmeglepőbb írásából megismerhetjük a titokzatos idegen életét. A Minél véresebb kisregényében gyanús körülmények között bomba robban egy iskolában. A híradásokat figyelve Holly Gibney gyanús nyomokat vesz észre és a tettes nyomába ered, miközben fény derül az évek óta lappangó, félelmetes titokra. King ebben az írásában a Mr. Mercedes és A kívülálló világába tér vissza, a folytatásból pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a magánnyomozó további élete. A patkány hőse a kiváló novellista, Drew Larson, aki egy váratlan ihlet hatására családja erdei házába vonul, hogy megírja élete első regényét. A munka azonban lassan halad, ráadásul a férfi lázas betegen a hegyen reked egy viharban. Az ítéletidőben végül megment egy patkányt, és a váratlan látogatóval töltött éjszaka után hihetetlen erőre kapva befejezi élete fő művét. A sikernek azonban ára van, és Drew kénytelen szembenézni a következményeivel. A népszerű és legendás szerző csodálatos karrierje során újra és újra visszatér a rövidebb lélegzetvételű művekhez, és bizonyítja, hogy mind a mai napig képes különleges alkotásokkal meglepni olvasóját.

 

Piros

Christina Henry

 

A képen szöveg, kutya, fekete, emlősök látható

Automatikusan generált leírás

 

Az örök klasszikus, „Piroska és a farkas” meséjének posztapokaliptikus időkben élő hőse nem is olyan védtelen, mint amilyennek látszik. Felütötte a fejét a Járvány, amely megtizedelte a lakosságot, a túlélők pedig karanténtáborokba kényszerültek, ahol arat a halál, a romlás és a betegség. Egy fiatal lány egyedül próbál elmenekülni, és életben maradni egy olyan világban, amely semmiben sem hasonlít ahhoz a másikhoz, amelyben felnőtt, amely tökéletesen biztonságos, normális és unalmas volt… egészen három hónappal ezelőttig. A piros kabátos lánynak nincs más lehetősége, mint átvágni az erdőn a nagymama házához, ám senki sincs biztonságban egyedül a rengetegben. Éjszaka előjönnek rejtekhelyükről a ragadozók: farkasok, kojotok, kígyók, mindenféle teremtmények. Vannak azonban a vadállatoknál is fenyegetőbb veszedelmek. Férfiak sötét vágyakkal és gonosz szándékokkal. Egyenruhások, bizalmas információk, halálos titkok és könyörtelen parancsok hordozói. És néha, nagy ritkán, jön egy mindezeknél is rosszabb valami… Kellőképpen feje tetejére állítja az okos lányról, a veszedelmes farkasról és a bátor megmentőről szóló jól ismert történetet. A meserajongók élvezni fogják az ismerős téma közeljövőben játszódó, véres változatát. Christina Henry egy klasszikus mese új, lenyűgöző változatában elképzeli, hogyan éli túl hőse az apokalipszist. Booklist Sodró lendületű történet, amelyet élvezni fognak mindazok, akik gondolatban szívesen elidőznek az elképzelt világkatasztrófákról szóló beszámolók lapjain.

 

A beteg

Jasper DeWitt

 

A képen szöveg, beltéri látható

Automatikusan generált leírás

 

A Néma tanú és Stephen King találkozása ez a hátborzongató horror: Parker, a fiatal, túlzottan magabiztos pszichiáter állást kap egy New England-i elmegyógyintézetben, és katasztrofálisan elszámítja magát, amikor megpróbál meggyógyítani egy titokzatos és rendkívül veszélyes beteget.

Parker később, internetes posztokban teszi közzé szívfacsaró beszámolóját. Megismerkedünk a kórház legnehezebb és legveszélyesebb esetével: egy negyvenéves férfival, aki hatéves korában került az intézménybe. Ezt a beteget még senkinek sem sikerült diagnosztizálnia. A tünetei folyamatosan változnak, és azok, akik megpróbálták meggyógyítani, később mind megőrültek, vagy öngyilkosságot követtek el.

A kórház kétségbeesett és rémült igazgatói szigorúan bezárva tartják, és a dolgozók a saját érdekükben csak akkor kerülhetnek kapcsolatba vele, ha feltétlenül szükséges. A rendkívül intelligens és túlzottan magabiztos Parker azonban úgy dönt, hogy kideríti, miféle betegség kínozza ezt a titokzatos pácienst. Azonban már az első találkozás alkalmával kicsúszik a kezéből az irányítás, és hamarosan olyan válaszokkal kell szembenéznie, amelyek a legmerészebb fantáziáját is felülmúlják.


A női test és más összetevők

Carmen Maria Machado

 

A képen szöveg, személy, lánc látható

Automatikusan generált leírás

 

A női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A kötetet a 2017-es megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.

Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.


 

Fedezd fel az egyedülálló horror könyvkínálatunkat és éld át Te is a hátborzongató történetek végtelen izgalmát!


2021.10.07.