Nincs engedélyezve a javascript.

Közeleg a gyermeknap

Május utolsó vasárnapja a Nemzetközi Gyermeknap. Hagyománya Törökországból ered, és mára már a legtöbb országban ünnepnapként tartják nyilván. Hozzá hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap, az „Universal Children’s Day”. Hazánkban 1906-ban került megrendezésre az első ilyen esemény az Országos Gyermekvédő Liga jóvoltából. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség határozata alapján 1950-től ünnepeljük minden évben a Nemzetközi Gyermeknapot. Eleinte a kezdeményezés célja az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ma már inkább a gyermekek jogaira és a sajátos világukra hívja fel a figyelmet. A gyermeknapokon az adott települések jellemzően majálisokat rendeznek a gyermekek számára, játékos programokkal, versenyekkel, koncertekkel és bábszínházzal.

Az ünnepnap alkalmából remek mesekönyvekkel, gyerekkönyvekkel és ifjúsági irodalmi művekkel kedveskedhetünk gyermekeinknek, de persze nem csak ekkor, hanem az év bármely szakaszában. Akár kisebb, akár nagyobb csemeténk, a gyermek fejlődését és a szülő-gyermek kapcsolatot egyértelműen támogatja könyvolvasás. A mesék szimbólumaikkal és rejtett összefüggéseikkel tanítják és segítik az olvasót/hallgatót kortól függetlenül. A Book24 széles választékában nagyszerű gyermekeknek szánt irodalmi művek érhetőek el, többféle kategóriában. Fedezd fel kínálatunkat és szerezz örömet gyerkőcödnek!

Az olvasás, mint gyermeknevelési eszköz – Avagy miért olvassunk a gyermekünknek?

Az olvasás kétségtelenül közelebb hozza egymáshoz a gyermeket és a szülőt. Egy aktívan eltöltött, pörgős nap után igazán jóleső érzés lehet összebújni, együtt leülni egy fotelba, kézbe venni egy könyvet és felolvasni azt. Ekkor kellőképpen le tudunk lassítani, maximálisan egymásra hangolódni. Ezekre a bensőséges élményekre örökké emlékezni fogunk!


A felolvasott mese tanítja gyermekünket. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy különbségek lelhetőek fel azok között a gyermekek között, akiknek felolvastak és meséltek, mint akiknek nem. A meseolvasás fejlesztően hat a gyermek tanulási képességeire. Az olvasás fejleszti a beszéd- és kommunikációs képességet. A gyermek minél több szófordulatot ismer, annál inkább tudja kifejezni azt, amit mondani szeretne. Fontos tény, hogy az olvasás során a gyermek megtanulja az ok-okozati összefüggéseket, több szempontból vizsgálhatja a dolgokat, mint például mit gondol a sárkány, és mit gondol a királyfi. Ezáltal megtanulja értékelni a történeteket, következtetéseket von le, tapasztalatokat szerez.


Az olvasás segíti gyermekünket az alkalmazkodásban. Hiszen az új helyzetek gyakran eredményezhetnek szorongást és feszültséget a gyermekünknél. A mesék világa hasonló szituációkat mutathat meg neki, a történeteken keresztül pedig feldolgozhatja az esemény, amellyel csökken a feszültsége és helyt tud állni.


Az olvasással fejlesztjük gyermekünk koncentrálóképességét. Amikor a meseolvasás során a történet magával ragadja gyermeket, koncentrál és figyel. Később az iskolában hasznosítani tudja ezt a képességet.


Végül, de nem utolsó sorban az olvasás egy jó buli! Hozzuk meg gyermekünk kedvét az olvasáshoz! Olvassunk vele érdekes és szórakoztató könyveket!

Kádár Annamária gyermekpszichológus, a „Szívünk rajta” program szakmai bizottságának tagja kulcsfontosságúnak tartja a meséket és a mesélést a csöppségek életében. „A gyerek a mesehallgatás során nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel, lelki szemei előtt megelevenedik a történet, ez segíti őt a nap folyamán felgyűlt feszültségei, negatív érzései feldolgozásában, és a megfogalmazatlan félelmeinek a megszelídítésében. A mesélővel való személyes kapcsolata teszi lehetővé azt, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a lebegő tudatállapotnak, amelyben a belső képvilágát megelevenítheti.‎ A mese tulajdonképpen a gyermek szemével nézett világ, mert ugyanolyan egyszerűnek és szélsőségesnek mutatja azt, mint amilyennek a gyermek megéli. A mese ad fogódzót a rejtélyekkel teli világban. A gyermeki hit alapja, hogy a világban rend van, és ha az egyensúly meg is bomlik, a harmónia helyreáll. Ugyanez történik a mesében is: a jó végkifejlet megjósolható, a feszültséget az előre nem látható események adják, így válik a mese feszültségteremtővé és feszültség levezetővé egyben. A mesei világban minden rendben van, és a gyermek ugyanerre vágyik a saját életében is: egyértelmű és kiszámítható dolgokra. Az egyik legfájdalmasabb érzés, amit egy gyermek megélhet, hogy nincs idő rá, hogy lerázzák, hogy csak kötelességből figyelnek rá. Semmi értelme mesét olvasni, ha ez is csupán egy a sok kipipálandó feladat közül.”


Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége szerint a meseolvasás kora gyermekkorban nem csak minőségi együtt töltött időt jelent a szülőnek és a gyereknek, de bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a kisgyermek agyi fejlődésére, növelve a képzelőerőt és fejlesztve a nyelvértési képességeket.

Tippek – Hogyan tegyük még élvezetesebbé az olvasást?

  • Mindig lassan és érthetően olvassunk, ha gyermekünk valamilyen kifejezést nem ért, türelmesen magyarázzuk el neki!

  • Mindenképpen olyan könyvet válasszunk, amely a gyermek életkorának megfelelő! Például a Harry Potter bár rendkívül divatos, de egy kisiskolásnak még nem való.

  • Nyugodtan olvassunk a klasszikusoktól! A hagyományos gyerekkönyvekkel, az örök igazságokkal és a népmesékkel biztosan nem lőhetünk mellé!

  • Ha kedvünk tartja, hallgassunk aláfestő zenét a meseolvasáshoz! Segíthet a gyermeknek a ráhangolódni a történetre.

  • Ha gyermekünk már tud olvasni, bátorítsuk, hogy ő is olvasson fel pár oldalt!

  • Társalogjunk a mesékről, történetekről! Ki mit gondol? Beszéljük meg!

  • Olvasás közben hagyjuk, hogy a gyermek bármilyen kreatív tevékenységet (pl. rajzolgatás, origami, stb.) végezzen!

  • A gyermekek a meséket gyakran újra és újra el akarják olvasni vagy olvastatni. Hagyjuk nekik! Így értelmezik a mesék mélyebb értelmét és mögöttes tartalmát. A már százszor elolvasott mese pont olyan erőforrást ad a gyermekednek, amire akkor és ott szüksége van!

Mesekönyvek babáknak és ovisoknak

A mesekönyvek elengedhetetlen tartozékai a családi könyvespolcnak. A délelőtti vagy délután szundi, illetve az esti lefekvés előtt szükség lehet aranyos kis mesére. Hiszen az segíti az elalvást, megnyugtatják a gyermeket vagy akár szórakoztatják. A Book24 mesekönyv kínálata rendkívül széles, ugyanis a készségfejlesztő könyvektől kezdve, a klasszikus történeteken át, egészen a legújabb rajzfilmek könyvadaptációjáig mindent megtalálhatunk a felhozatalban. A mesék világa rengeteg tanulságot hordoz a gyermekek (és a felnőttek) számára is egyaránt. Segítenek megérteni a különböző élethelyzeteket, szituációkat és problémákat, fejlesztik a kicsik értékrendjét és világlátását, hozzájárulnak a jellemfejlődéshez és a dackorszak átéléséhez, illetve az ok-okozati összefüggések meglátását is erősítik a gyermekekben. Mindemellett a gyermekkönyvek bővítik a szókincset, ezáltal pedig a beszédkészséget is fejlesztik. Válogass mesekönyveink színes választékából, lepd meg kisgyermekedet egy vagy akár több elbűvölő olvasmánnyal!

Disney - Első kalandok 1.: Dumbó felöltözik
Ezek a kedves, egyszerű mesék a hétköznapok nagy eseményeire reflektálnak, tökéletes hosszúságúak és jól követhetők a kisgyermekek számára. Biztosak vagyunk benne, hogy új sorozatunk klasszikus Disney karakterei és elbűvölő, színes illusztrációi újra és újra meghódítják az olvasókat.

Kate NolanPanni és Samu esti tündérmeséi
Panni és Samu minden este meseolvasással zárja a napot. Összebújnak a fotelben, és elmerülnek a tündérek varázslatos történeteiben. Ebbe a kötetbe a kedvenc meséiket gyűjtöttük egybe, hogy te is meghallgathasd őket lefekvés előtt. És ha ügyes vagy, közben megkeresheted a kiskacsát, amit minden második oldalon elrejtettünk. 3 éves kortól ajánljuk.

Gyerekkönyvek és ifjúsági irodalom

Szerettesd meg gyermekeddel az olvasást a gyermek és ifjúsági könyveink segítségével! A könyvek egyrészt szélesítik a gyermekek képzeletének határait, másrészt a megjelenő tiszta érzelmek, a szereplők közti kapcsolatok és a helyzetmegoldások, fejlesztik a gondolkodását, a környezet megértését és a helyzetfelismerési képességet. A jó és a rossz ellentétek a lehető legjobb értékrend kialakításában is szerepet játszanak. Mindemellett a kisgyermekek esetében az esti mese vagy a közös olvasás elősegíti az iskolai teljesítmény növelését: a történeteknek köszönhetően magasabb szókincsre tesznek szert a gyerekek, jobb koncentrációs képességgel rendelkeznek és az olvasás tanulása is könnyebben megy majd. Széles választékunknak köszönhetően kicsik és nagyok, lányok és fiúk is rálelhetnek kedvencükre: pár éves kortól egészen tinédzserkorig terjed a gyerekkönyvek skálája. Az aranyos, altató történeteken kívül, izgalmas és készségfejlesztő köteteket is beszerezhetsz gyermeked számára kategóriánk átfogó választékából. A klasszikus történeteket, meséket sem felejtettük ki a sorból, így azokkal is könnyedén megismerkedhetnek a gyerekkönyvek szerelmesei. Válogass kínálatunkból és szerezz olvasó örömet gyermekednek!

Az ifjúsági irodalom elsősorban a 13-18 éves korosztályt szólítja meg történeteivel. Általában a könyvek szereplői is kamaszok, akik sokszor a meg nem értett tinik közé tartoznak. A bemutatott témák és problémák mind a tinédzser korcsoportot érintik. A nehéz és fontos kérdéseket legtöbbször könnyen olvasható sztorikba csomagolják az írók, így a fiatalok számára is élvezhetővé válik és nehézségek nélkül befogadható lesz a könyvek mondandója. Sok mű a felnőtté válás kérdését taglalja, de vitatott témákat és akár társadalmi tabukat is boncolgatnak az ifjúsági regények. Különféle műfajok keverednek a fiataloknak szóló könyvekben: például a fantasy, a sci-fi, a romantikus történetek és a krimi is megjelenik sok esetben. Válogass kínálatunkból és szerezz olvasó örömet gyermekednek!

Petra Maria SchmittMiért görbe a banán?
Miért kék az ég? Miért görbe a banán? Miért világítanak a csillagok? Ugye milyen izgalmas kérdések? De mi lehet a megfejtés? A gyermeki kíváncsiság határtalan, azonban néha nem árt egy kis segítség, hogy a megfelelő válaszokat adhassuk nekik. Ebből a könyvből újabb izgalmas tényeket tudhattok meg a világunkról a gyerekek számára is könnyen érthető, mesés formában. A sorozatban már megjelent: Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák? Hogyan mennek az űrhajósok vécére? Miért nem a tengerben él a tengerimalac?

Louisa May AlcottFiatalurak
A Plumfield kísérleti fiúiskolájában a kis nebulók lényegében azt csinálhatják, amihez kedvük van, akár a lépcsőkorláton is csúszkálhatnak. Jo Bhaer írónő, akit a Kisasszonyokban még Jo March-ként ismertünk, mindig is erről álmodott: egy olyan házról, amelyben "nyüzsögnek a fiúk...és pezseg az élet". A Kisasszonyok azzal zárult, hogy Jo megörökölte a Plumfield birtokot a házsártos, de aranyszívű March nénitől, ahol most már férjével, Bhaer professzorral vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgetik a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket. Ahogy Jo maga mondja, "nem is tudom, mit szeretek jobban: az írást vagy a kölykeimet". Nat, a rongyos árva, az elkényeztetett Gömböc, a vadóc Dan és a Plumfield többi feledhetetlen lakója olvasók nemzedékeit bűvölte már el kalandjaival.

A Book24 sikerlistája gyermekkönyv kategóriában

Bartos Erika - Budapest környéke - Brúnó Budapesten 6.
A hatkötetesre tervezett sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit. A Budapest környéke című kötetből a fővárost körülvevő érdekességeket ismerhetjük meg. A könyvhöz foglalkoztatófüzet is készült. Tudod-e, hogy a Budakeszi Vadasparkban több mint ötvenféle állatot láthatsz? Tudod-e, hogy Vácrátóton van egy szép botanikus kert? Jártál már a Gödöllői Királyi Kastélyban, a solymári várban vagy a szentendrei Skanzenben? Tudod-e, hogy Veresegyházon medvéket etethetsz, Gödön pedig fürödhetsz a Dunában? Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest környékének nevezetes helyszínein.

Pásztohy PankaPitypang és Lili - Pitypang kertészkedik
Olyan szép tavasszal a park! Lili elhatározza, hogy ebben az évben ő is szeretne virágokat ültetni — sőt, nemcsak virágokat, hanem zöldségeket is! Anya és Pitypang segítségével neki is kezd, elülteti a palántákat, elveti a magokat, és szorgalmasan öntözi is őket. Ám egyszer csak eltűnik a gereblye, eltűnik az öntözőkanna… Lehet, hogy Pitypang mégsem a legmegfelelőbb segítség a kertészkedésben?

Beatrix PotterNyúl Péter és barátai
Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor - több mint száz évvel ezelőtt - először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.

A Book24 remek kedvezményeket kínál a gyermeknap alkalmából! Nézz körül széles választékunkban, fedezd fel újdonságainkat és szerezz örömet gyermekednek!
Boldog Gyermeknapot kíván a  Book24 csapata!