Nincs engedélyezve a javascript.

Kortárs írók legjobb művei, amiket érdemes elolvasni

Az irodalom sok-sok évtizeddel, évszázaddal nyúlik vissza a múltba, azonban a mai kor költői, írói között is találunk nagyszerű alkotásokat. A kortárs művészet a jelenben él, a művész ma is köztünk van és alkot. A korszak számunkra a huszadik század második felétől kezdődik. A kortárs szerzőket a mi korunk ihleti, a jelenlegi társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális helyzetből merítenek ihletet, amelyet versbe, novellába, regénybe foglalnak. A legismertebb kortárs hazai írók között említhetjük többek között Fábián Jankát, F. Várkonyi Zsuzsát, D. Tóth Krisztát, Szabó Magdát, Frei Tamást vagy Náray Tamást, míg a kortárs külföldi írók között Nicholas Sparks, Stephen King, Alice Munro vagy Donna Tartt örvend különösen nagy népszerűségnek. Cikkünkben a felsorolt kortárs írók műveit szeretnénk bemutatni kedves olvasóinknak. Célunk, hogy mindenkihez közelebb hozzuk a kortárs irodalmat, ismertessük a népszerű külföldi és hazai írók kiemelkedő köteteit.

Kortárs írók, akikről érdemes tudni

Fábián Janka: A könyvárus lány

Mezei Johanna, írói nevén Fábián Janka első regénye, A könyvárus lánytörténete, ami egészen az 1956-os forradalomba repíti el az olvasót. A főszereplő, Julcsi egyetlen menedéke a borzalmak közepette az olvasás, így könyveihez fordul az ellenséges világban. A forradalom miatt a kislány menekülni kényszerül, az Amerikában élő, távoli rokonainál köt ki. Belecsöppen az Egyesült Államok mindennapjaiba, ahol be kell illeszkednie az idegen környezetbe. A felnőtt Julie vajon meg tudja valósítani régóta őrzött álmát, hogy könyvesboltot nyisson? A regényből mindenre választ kaphat az olvasó. Fábián Janka története egy igazi családregény, amely betekintést enged az 50’-es, 60’-as évek Magyarországába és a Kennedy-korszakot élő Amerikába. Az írónő 2017-ben Az utolsó boszorkány lánya című könyvével első helyezést ért el az Aranykönyv internetes szavazáson, szépirodalom kategóriában. Fábián Janka regényeit azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kicsit visszatekinteni a múltba, miközben szórakoztató, szerelmi történeteket élhetnek át.

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus, író. Férfiidők lányregénye című szépirodalmi könyve egy olyan csodálatos regény, amelyet nehéz letenni, átjárja az ember lelkét és örökre az emlékezetében marad. Az írónő a regényt az élesfülűeknek ajánlja, azoknak, akik a szépre kíváncsiak, a szép-emberit szeretnék megélni. A mű 1948-ban kezdődik, amikor a történet szereplői a túléléssel küzdöttek. A könyv nem a borzalmakra, nem a Holokausztra fókuszál, hanem az újrakezdésre. A Férfiidők lányregénye megtanítja az olvasót arra, hogy a legkilátástalanabb helyzetből is vezet kiút. F. Várkonyi Zsuzsa könyvét csak az fogja igazán megérteni, aki át tudja érezni. A regény alapján film is készült, Akik maradtakcímmel, amely számos díjat, elismerést kapott, valamint Oscar-díjra is jelölték. Azok az olvasók, akik további könyveket szeretnének F. Várkonyi Zsuzsától olvasni, több pszichológiai kötetet is találnak az írónőtől a BOOK24 oldalán!

Náray Tamás: Zarah

Náray Tamás hazánk egyik nemzetközi szinten is ismert divattervezője, aki megmutatta tehetségét a festészetben és az irodalomban egyaránt. Zarahcímmel megjelent történelmi hátterű családregénye az 1930-as évek Németországába kalauzolja el az olvasót. Zarah Winter egy jómódú, szerető családba született, ahol egy tökéletes világban fényűző élet várt volna rá. Azonban elszakítják családjától, elveszik tőle az otthonát, sőt még a nevét is. Zarah mindvégig kitart és a legreménytelenebb helyzetekben is hű marad önmagához. Náray Tamás regénye egy generációkon, országhatárokon átívelő mozgalmas történet. Az író egy asszony sorsán keresztül, az első kötetben több mint 700 oldalban mesél a huszadik századról, szerelemről és kudarcokról. A történet két további kötetben folytatódik, az író Zarah öröksége és Zarah álmacímű regényekkel várja további olvasóit.

D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka

D. Tóth Kriszta író, újságíró, akit az ország tévériporterként, tudósítóként és műsorvezetőként ismert meg. Az írónő részesült már a legjobb íróknak járó Cosmo-díjban, valamint megkapta az év médiaszemélyisége kitüntetést is. 2014-ben elnyerte az Aranykönyv díjat első regénye, a Jöttem, had lássalak címet viselő kötet. A Húszezer éjszaka című könyv az írónő első, nagy sikerű műve után ismét az emberi kapcsolatokról szól. A főszereplő, Helga egy budai nő, aki életvezetési tanácsadó céget működtet. Életét kísérti a múlt, gyötrő kétségek, elfojtott szexualitás, félelmek és szeretethiány jellemzik. A könyv hűségről, intimitásról és szenvedélyről szól. D. Tóth Kriszta fordulatokban gazdag regénye a női test felfedezésének története. Az írónő a csodálatos regények mellett gyermekmeséket is ír, amelyeket Lolamesék címmel találhatnak meg az olvasók a BOOK24 oldalán.

Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda, Kossuth-díjas író, költő és műfordító. Az írónő legismertebb regénye Abigél címmel látott napvilágot, amely ma már film formájában is igen népszerű. Szabó Magda Magdaléna című életrajzi könyve 1935-ben játszódik, amikor az írónő fiatal énje elindul felfedezni a nagyvilágot. Eddig élete során csak Debrecenben, szülővárosában járt, azonban Bécs teljesen elvarázsolta és egy életre rabul ejtette szívét. Szeretett városában a szerelem is rátalál, itt ismeri meg férjét, az osztrák származárú Gerhard Ehrich-et. Szabó Magda Für Elise című regényének várva várt folytatása sosem készült el, így a Magdaléna ered a nyomába, amely egy soha meg nem írt történet, regénytöredékek, levéldarabok, interjúk és kéziratok mozaikdarabkáiból tevődik össze. A Magdaléna egy valós, fantasztikus regény, amely hűen tükrözi a háborús eseményeket és a megélt szerelmet.

Frei Tamás: A megmentő

Frei Tamás magyar újságíró, író, műsorvezető és üzletember, akit több díjjal is kitüntettek szakmájában. Művei között szerepel az André-sorozat négy kötete, amelynek első része A megmentő. Ezzel a sorozattal Frei Tamás új műfajt teremtett a magyar irodalomban. Az akcióregény konspirációról, szerelemről, hatalomról, pénzről, tündöklésről és leszámolásról szól, egy valódi kuriózum. A történet kitalált szereplőkkel, de valódi helyszínekre viszi el az olvasót, egy szövevényes összeesküvés kulisszái mögé. Nemzetközi határokon átívelő sorsokat mutat be, többek között megismerhetjük a Londonban élő magyar modellek és párizsi kémek életét. A főszereplők története Teherántól Budapesten át egészen a francia fővárosig terjed. Ajánlott olvasmány, azoknak, akik meg szeretnék ismerni Magyarország titkait egy bennfentes szemével. Frei Tamás több mint 100 országban forgatott riportfilmeket, műsorait több milliók látták, regényeinek főhőse, André Calvi pedig egy ország kedvence lett az elmúlt években. Az író Bábel című, nemrég megjelent krimije szintén hatalmas népszerűségnek örvend.

Stephen King: Rémálmok bazára

Stephen King amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, akinek könyvei több mint 400 millió példányban keltek már el világszerte. Több díjat is bezsebelt könyveivel. A Rémálmok bazára című krimi felkerült a Aranykönyv top 50-es listájára. A 2015-ben megjelent elbeszélés-gyűjtemény húsz, korábban nem közölt hátborzongató történetet tartalmaz. Stephen King minden egyes sztorihoz rövid bevezetőt írt, amelyben megfogalmazta az írások születésének körülményeit. A húsz történet között közös vonások, kapcsolatok fedezhetők fel, találunk bennük erkölcsi motívumokat, utóéletről szólót, bűntudatot. A novellák szereplői hol felidézik bűneiket, hol ráébrednek természetfeletti képességeikre, mindezt a megszokott Stephen King stílusban. A Rémségek bazára elbeszélés-gyűjteményben minden olvasó megtalálhatja kedvenc novelláját.

Nicholas Sparks: Engem láss!

Nicholas Sparks amerikai bestseller szerző, könyveiben legtöbbször az Istenben való hit, szerelem, tragédia és sors jelenik meg. Könyveit többször is filmvászonra vitték, a rajongók megnézhették a Szerencsecsillag című filmet Zac Efron főszereplésével vagy Az utolsó dal című filmet Miley Cyrus-szal. Engem láss! című romantikus regénye felkerült a Aranykönyv top 50-es listájára. A mű főszereplői Colin és Maria, akiknek útja egy éjjel, a szakadó esőben keresztezi egymást. A fiú és a lány, akárcsak a víz és a tűz, szöges ellentétei egymásnak. Colin számtalan rossz döntést hozott már életében, azonban keményen küzd, hogy a helyes úton maradjon, miközben Maria a megtestesült jóságot képviseli. Találkozásukkor rádöbbennek, hogy egész életükben nem vágytak másra, csak egymásra. Szerelmük szenvedélyes és elragadó, de megpróbáltatásokkal teli. Vajon képesek megőrizni egymás iránti, odaadó szerelmüket?  Nicholas Sparks érzelmekkel teli regényéből minden olvasó megtudhatja a választ.

Donna Tart: Az Aranypinty

Donna Tart Az Aranypinty című regényét még maga Stephen King is elismerte, aki egy remekműként, páratlan regényként említi a könyvet. A regény egy klasszikus történet veszteségről, megszállottságról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról. A történet főszereplője a tizenhárom éves Theo Decker, aki szerető édesanyjával nőtt fel. A fiú magára marad New York városában, teljesen egyedül, mígnem egy gazdag barát családja befogadja őt. Theo sehogy sem tud beilleszkedni a Park Avenue jómódú, távolságtartó világába. Sóvárog az anyja után, és ragaszkodik egy festményhez, amelyet tőle kapott. Az Aranypinty magával ragad minden olvasót, teljesen beszippant és elvarázsol. Donna Tart amerikai író regénye 2013-ban jelent meg, rá egy évvel Pulitzer-díjat nyert el és számos elismerésben részesült a kritikusoktól Az év könyve díjat is megkapta. A regényt a Warner Bros filmstúdió filmvászonra vitte a rajongók számára. Az írónő első regénye szintén elsöprő sikert aratott, több mint 5 millió példányban kelt el A titkos történet című szépirodalmi regény.

Alice Munro: Drága élet

Alice Munro kanadai írónő első novelláskötetének megjelenését a Vancouver Sun úgy kommentálta, mint „Egy háziasszony, akinek sikerült időt szakítania arra, hogy novellákat írjon”. Így indult az írónő karrierje, azonban azóta történeteivel belopta magát a szívekbe, számos elismerésben részesült, sőt 2013-ban az irodalmi Nobel-díjat is neki ítélték. A 2014-ben megjelent Drága élet című regényén keresztül elénk tárja egy élet lényegét. Az írónő képes rávilágítani a sorsfordító pillanatokra, amikor egy váratlan lépés következtében megváltozik minden. Novelláskötete négy olyan darabbal zárul, amelyek Alice Munro gyerekkorában játszódnak és felidézik azt a világot, ahonnan az írónő karrierje indult. A kötetben található tizennégy történet rávilágít arra, hogy milyen furcsa, ijesztő, kegyetlen és különleges tud lenni az élet, a minket körülvevő világ.

A kortárs írók varázsa

Az irodalom telis-tele van szebbnél szebb regényekkel, izgalmas történetekkel, amelyek egy másik világba repítik az olvasót. Nemcsak a régi idők nagy költői, írói voltak megáldva ezzel a tehetséggel, hanem napjaink kortárs szerzői is. A kortárs írók művei a jelenkor problémáival foglalkoznak, a közelmúlt eseményeit gyűjtik össze, történelmi, gazdasági, politikai szemléleteket mutatnak be saját szemszögükből. Az olvasók értékes tudásra tehetnek szert a kortárs szerzők műveit lapozgatva, ami miatt érdemes ezeket a köteteket kézbe venni. Bejegyzésünkben megismerkedhetnek kortárs magyar írókkal és külföldi szerzőkkel egyaránt. Azoknak különösen ajánljuk a felsorolt műveket, akik ritkábban olvasnak, hiszen a régi szófordulatokat, összetett, vaskos mondatokat a kortárs kötetekben felváltották a könnyedebb szerkezetű történetek.