Nincs engedélyezve a javascript.

Magukkal ragadó könyvek, amiket nem lehet letenni

Korunk digitalizált világa ezer és ezer módon kínálja fel az ismereteket. Az internet minden emberi tudást néhány kattintásnyira helyezett tőlünk, mégis minden évben egyre több könyv íródik, és egyre több könyvet adnak el. Miért? Mert az olvasásnak olyan értékei vannak, melyeket semmilyen technológiai fejlesztés nem tud helyettesíteni.

Az olvasás lehetőséget ad rá, hogy utazzunk térben és időben egyaránt. Néhány óra olvasás alatt átélhetünk egy messze földön történt kalandot, visszautazhatunk a fáraók világába vagy olyan emberi érzelmeket tapasztalhatunk meg, melyek éppen nincsenek jelen életünkben.

A látszat ellenére a filmek és sorozatok ezt nem tudják helyettesíteni, ha valaki olvasott már egy könyvet, amit nem lehet letenni, tisztában van vele, hogy mennyire összehasonlíthatatlan az élmény. Ha nézünk valamit, csak passzív befogadók vagyunk, ellentétben az olvasással, ahol a könyv és az olvasó fantáziája együtt alakítják ki a világot, melyet beutaznak. Mindenki elrepülhet oda, ahová éppen szeretne, hiszen a választék szinte végtelen, így azok is, akik nem nagy hívei az olvasásnak, fognak olyat találni, ami tetszik nekik. A krimik, kaland és szerelmes regények a legnépszerűbb műfajok, hiszen ki ne akarná átélni az érzelmek és izgalmak hullámait, melyet megtapasztalhatunk általuk. Ha inspirációra vágyunk valaki más által, kinyithatunk egy jó könyvet, amelyből megismerhetjük híres szerzők életútját. Több műfaj áll rendelkezésre, mint amit meg tudnánk jegyezni, és több könyv létezik, mint amit valaha el tudnánk olvasni.

Mitől válik egy könyv magával ragadóvá?

Egy könyv rejthet magában hatalmas tudást, remek történetet és feledhetetlen karaktereket. A bestseller könyvnek egyszerre kell hatalmas értéket adnia az olvasónak, és letehetetlennek lennie. Mitől is lesz egy könyv magával ragadó?

A letehetetlen könyv egyik legfontosabb jellemzője az, hogy izgalmas. Leírhatatlan érzés, amikor annyira érdekel, hogy mi fog történni, hogy szinte átugrunk szavakat, annyira gyorsan olvasunk. Kétségbe esünk, amikor meglátjuk, hogy már csak 10 oldal maradt, és véget ér a könyv. Egy igazán izgalmas mű végén szinte gyászt érezhetünk, hiszen véget ért a világ, melyben elmerültünk. Ne lankadjunk, mert több jó könyv van, mint amit el tudunk olvasni! A kreatív írók mindig fognak új és fantasztikus karaktereket alkotni számunkra, akiknek végig követhetjük jellemfejlődését, és elkísérhetjük őket kalandjaik során.

Egy jó történet megalkotása nem könnyű feladat, hiszen a művészi intuíciónak és a mérnöki pontosságnak megfelelően együtt kell működnie. A jó karakterek mindennek az alapjai. Egy igazán utálható, rémisztő gonosz, akinek a szíve mélyén talán még lakozik egy kis emberség, ugyanúgy kell, mint egy főhős, akivel azonosulhat az olvasó, izgulhat érte és inspirációt meríthet tetteiből, amikor saját problémáival küszködik. Mindezeket az elemeket fordulatos cselekményszálakon keresztül kell az írónak beleszőnie az univerzumba, mely regényének világa. Az univerzum legyen akármilyen absztrakt is, mindig a mi világunk reprezentációja, mivel az írás művészet, és a művészet a valóság ábrázolása.

Könyvek, amiket nem lehet letenni - a BOOK24 ajánlásával

Joanne Ramos: A Farm

Joanne Ramos a Fülöp-szigeteken született, majd az Egyesült Államokba költözött családjával hatéves korában. Egyetemi éveiben a Princetonon tanult, majd egy befektetési banknál dolgozott több éven keresztül, utána a The Economist magazinnál volt újságíró. Ma New Yorkban él férjével és három gyermekével. A Farm karaktereihez részben a Fülöp-szigeteki munkásosztály tagjaiból merített inspirációt, akikkel sokat érintkezett gyerekkorában, de nem voltak olyan jó lehetőségeik, mint neki. A Farm története egy megdöbbentő intézmény körül zajlik, ahol nők mások számára hoznak világra gyerekeket, hogy cserébe pénzt, kényelmet és  szabadságot kapjanak. A Farmszívszorító képet mutat az anyaságról, és sötét mélységekbe ereszkedik a pénz és értékrendek vizsgálatában. A kegyetlen valóságot feszegető történet letehetetlen olvasmánnyá teszi Joanne Ramos művét.

Blanka Lipinska: 365 nap

Blanka Lipinska írónő Lengyelországban született 1985-ben, Pulawy-ben. Gimnáziumi tanulmányai után kozmetikus végzettséget szerzett. Mielőtt elkezdte volna írói karrierjét, hipno-terapeutaként dolgozott. 2018-ban jelent meg első műve, a 365 nap, majd ugyanabban az évben megjelent a folytatása is, és 2019-ben a trilógia utolsó része. Az inspirációt a Szürke 50 árnyalatából és saját szicíliai útjából merítette, így nem is meglepő, hogy a regény Szicílián kezdődik, ahol két barátnő az álomvakációját tölti. Azonban sötét események veszik kezdetét, amikor egyiküket elrabolják. Egy ellenálhatatlan maffia vezér, szerelem és látomások kavalkádjában bontakozik ki a történet. Az írónő megragadó stílusa, a történet borzongató izgalma és a karakterek, melyek szinte kilépnek a könyvből, letehetetlenné és magával ragadóvá teszik a 365 napot.

Ken Folett: Egy új korszak hajnala

Ken Folett 1949-ben született Wales-ben, egy adószedő első gyermekeként. Gimnáziumi tanulmányai során az olvasáson kívül semmi sem érdekelte kifejezetten. Miután befejezte filozófia tanulmányait a Londoni Egyetemen, újságíróként dolgozott, majd egy könyvkiadónál lett igazgató. Hobbiból kezdett regényeket írni, hogy egy kis extra jövedelemhez jusson vele. Első sikeres kötetét, az Eye of the Needle című könyvet 1978-ban adta ki. Azóta számtalan best seller könyve jelent meg, és korunk egyik legsikeresebb írójának mondhatjuk. Az Egy új korszak hajnala az olvasót visszarepíti az 1000 körüli Angliába, ahol bemutatja az akkori kegyetlen és vad társadalmat. Megismerhetünk egy királyt, aki minden eszközzel megpróbál érvényt szerezni hatalmának, egy gátlástalan, álszent püspököt, egy fiatal lányt, aki mindenre készen áll a szerelméért, és még rengeteg izgalmas karaktert, akik a történet csavaros útjain keresztül párbajra hívják egymást és világukat.

Stephen King: Az intézet

Stephen King egy amerikai horror, science fiction és fantasy író. Több mint 350 millió példányt adtak el a 61 megjelent regényéből, melyek közül hetet Richard Bachman művésznéven publikált. Több könyvéből sikeres filmet és TV sorozatot készítettek, és szinte minden újonnan megjelent könyve felkerül a bestseller listára. Nehezen lehetne letagadni, hogy Stephen King korunk egyik, ha nem a legsikeresebb, és a kultúrára legnagyobb hatással bíró írója. Sokak szerint csak mindig jobbat és jobbat tud írni, amire Az intézet című regénye tökéletes példa. Egy elrabolt kisgyermek áll a történet középpontjában, akinek szüleit brutálisan meggyilkolják. Furcsa dolgok történnek az intézetben, a gyerekek nem átlagosak, különleges képességeikkel megpróbálnak kitörni börtönükből, de ebben a világban a jók nem mindig győznek.

Meseország mindenkié

Meseország mindenkié az egyik legmodernebb mesekönyv, mely valaha íródott, mivel olyan kérdéseket és normákat vet fel és kérdőjelez meg, melyek alapvetően változtathatják meg gyermekeink nevelését. A 17 kortárs író - kiknek műveiből felépül a kötet - meséiben a hősök kisebbségi és hátrányos helyzetű karakterek. A királyfi nemcsak kékszemű szőke angyalka lehet, hanem egy egyszerű roma fiú is, egy lány is lehet óriásölő harcos, vagy esetleg két királyfi is eshet szerelembe. Ezek a mesék felnőttek számára rendkívül furcsák lehetnek, mivel nem ezekhez szokva nőttek fel. Azonban, ha a gyermekeknek olvasunk fel belőle, nyitottabbá és elfogadóbbá tehetjük őket a kissebségi rétegek felé, így azoknak nem kell azt a szenvedést átélniük, melyet ma sok esetben okoz számukra az indokolatlan gyűlölet.

Dr. Joe Dispenza: Válj természetfelettivé!

Dr. Joe Dispenza egy nemzetközi oktató, kutató, tanácsadó és író, akit már több mint 33 országba hívtak előadásokat tartani. Transzcendentális tanítóként az a hit vezeti, hogy mindannyiunknak van lehetősége végtelen képességek elérésére. Könnyen érthető és motiváló stílusával már több ezer embernek segített abban, hogy újraprogramozzák az agyukat és helyreállítsák a testüket. Válj természetfelettivé! című motivációs, önfejlesztő könyvében egy egyszerű és gyors módszert kínál arra, hogy ráhangolódhassunk az anyagi világon túli frekvenciákra, ami által meg tudjuk változtatni agyunk kémiáját, és a tudat transzcendens szintjeire emelkedve új jövőt teremthetünk.

Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger gyerekkorát Magyarországon töltötte, azonban 1944-ben őt és családját Auschwitzba deportálták. Edith csodával határos módon túlélte a haláltábor borzalmait, és férjével kiköltözött az Egyesült Államokba. Pszichológusként kezdte meg karrierjét, majd több könyvet is kiadott, melyekkel emberek ezreinek segített saját életük nehézségein túllépni. Új könyve, Az ajándék egy kézikönyv, mely szelíd bátorítással motiválja az olvasót arra, hogy nézzen szembe eltemetett gondolataival és érzéseivel, melyek megakadályozzák, hogy megvalósítsa azt a változást, amire valóban vágyik. A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, melyet Eva magának épített fel saját elméjében.

Dr. Joseph Mercola: Égesd a zsírt!

Dr. Joseph Mercola az alternatív gyógyászat egyik legjelentősebb alakja, oszteopátiás orvos és üzletember. 2013-ig vezette a „Dr.Mercola Natural Health Center”-t Amerikában. Több könyvet is kiadott, melyekben az alternatív gyógyászat különböző ágainak alkalmazását tanítja.  Weboldalán olvashatunk szakterületének egyes részeiről, például a homeopátiáról vagy a védőoltás ellenes mozgalomról. Dr. Mercolát fáradhatatlanul kritizálják a hagyományos orvostudomány hívei, és állami figyelmeztetést is kapott, mivel nem bizonyított gyógyászati módszereket reklámozott. Legújabb könyvében, az Égesd a zsírt!-ban Dr. Mercola megosztja velünk megdöbbentő felismerését, miszerint szinte valamennyi betegség kialakulásának hátterében a kisiklott anyagcsere folyamatok állnak. Az egészség visszaszerzése érdekében egy különleges, új étrendet ajánl, mely leginkább egy szénhidrátszegény és zsírban gazdag ketogén diétának felel meg, a természetgyógyász saját kutatásainak eredményeivel kiegészítve.

A könyvek csodálatos világa

A könyvek és az olvasás világa valóban határtalan, hiszen bármire vágyunk, itt megkaphatjuk, és akármilyen kérdésünk vagy problémánk van, találunk olyan jó könyvet, ami megadja a választ. Egy igazán jó olvasási élmény valóságos kincs, és elkísér minket, akárhová is megyünk. Így arra bátorítunk minden kedves olvasónkat, hogy vesse bele magát a könyvek csodás világába és találjon olyan műveket, amelyekből rengeteg örömöt, kellemesen eltöltött órát, és tudást szerezhet. Ha talál olyan könyveket, amiket nem lehet letenni, és amiről úgy érzi, hogy mindenkinek el kéne olvasnia a világon, ossza meg ismerőseivel és szeretteivel, hogy megadja nekik azt az élményt, amiben Önnek is része volt.