Nincs engedélyezve a javascript.

Karácsonyi ajándékötlet nagymamáknak

Mit kapjon idén karácsonyra a nagyi? Közelednek az ünnepek, ezzel együtt az ajándékvásárlási mizéria is. Sokakban felmerülhet a dilemma, hiszen a nagymamák azok, akik annyi mindent adnak nekünk életünk során, mégis oly keveset várnak viszonzásul. Egyértelmű, hogy szeretnénk nekik örömet okozni és kifejezni feléjük az őszinte hálánkat.

Valószínűleg a nagymamánk mindennek örül, amit tőlünk kap. Így van ez a nagyapákkal, az édesanyákkal és az édesapákkal is. Tökéletes választás lehet például valamilyen kézzel készített ajándék, egy rajz, egy festmény vagy egy tál. De a legidőtállóbb karácsonyi ajándék egy jó, tartalmas könyv. Ha a nagyink szeret a konyhában tevékenykedni, szuper ötlet egy szakácskönyvet beszerezni, ha érdekli az egészség, akkor az életmód témájú könyveket ajánljuk, de cikkünkben néhány igazán olvasmányos regényt hoztunk el, mely garantáltan tetszeni fog a nagymamádnak!

Ajánló

Fábián Janka - Az Anna-bál szerelmesei

Egy füredi domboldalon álló kúriában neveli félárva kislányát, Ilkát Györöky Kálmán, a különc földbirtokos. Ilka, akire az édesapja életvitele miatt a helybéliek kissé ferde szemmel néznek, ennek ellenére őszinte barátságot köt a dúsgazdag Szentgyörgyi-Horváthék egyetlen lányával, Krisztinával. A két fiatal lánynak, akik a reformkor mozgalmas, pezsgő légkörében nőnek fel, egy varázslatos füredi nyáron dől el a sorsa. Vajon megtalálhatják-e a boldogságot választottjuk oldalán?

Fábián Janka könyve azonban nemcsak két szerelmes fiatal lány, hanem a Balaton és Balatonfüred-fürdő regénye is. A tó dicsérete, a végtelennek tűnő víztüköré, a kéklő pirkadatoké és aranyló alkonyoké. Az olvasó találkozhat a XIX. század első évtizedeinek hírességeivel, a Füreden megforduló illusztris vendégekkel is: József nádorral és a családjával, Deák Ferenccel, Vörösmarty Mihállyal, Kisfaludy Sándorral, Wesselényi Miklóssal és másokkal is. A reformkor, amit Füred aranykorának mondanak, azonban nem volt egy szakadatlan diadalmenet: természeti katasztrófák, járvány és tűzvészek is sújtották a települést, amelyekből azonban minden alkalommal újjászületett, még szebben és elegánsabban, akár egy főnixmadár. A regény arra is választ keres, vajon valójában mikor is lehetett az a bizonyos legendás első Anna-bál...

Az Anna-bál szerelmesei
23.png

Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka
Libri Könyvkiadó, 2023.03.03.

Melody Carlson - Karácsonyi meglepetés

Mit tennél, ha az, akit édesapádnak gondoltál, egyszer csak elárulná, hogy születésedkor örökbe fogadtak, mindössze pár héttel azelőtt, hogy szülőanyád autóbalesetben meghalt? És ha megtudnád, hogy a valódi nagymamád ott él a közeledben? Christine Bradley, a tizenéves lány pontosan ebben a helyzetben találta magát, miután az édesanyjának gondolt nő elhunyt. Aztán néhány év elteltével úgy döntött, elindul feltárni valódi gyökereit. Arra azonban, amivel a múltjába vezető úton szembesülnie kellett, egyáltalán nem volt felkészülve. A vér szerinti családjával való, karácsonyra időzített találkozása számos meglepetéssel szolgált mindannyiuk számára, amelyek közül azonban nem mindegyik volt kellemes.

Vajon képes-e Christine – és persze „új” családja – megbékélni a múlttal, elfogadni a jelent és vágyni a jövőt?

Melody Carlson veszteségről, felépülésről és elfogadásról szóló legújabb regényében nemcsak erre, hanem a család legszebb karácsonyi ajándékára is fény derül.

Karácsonyi meglepetés
23.png

Karácsonyi meglepetés

Melody Carlson
Lazi Könyvkiadó, 2021.

Lily Ebert, Dov Forman - Lily fogadalma

„Káprázatosan megindító könyv a remény hatalmáról, és arról, hogy a szeretet a leghitványabb embereket is legyőzi.” – Piers Morgan

„Szívet tépően fájdalmas és igaz. De magában rejti a feloldozást. Feledhetetlen családtörténet, tanúságtétel az emberben élő, elpusztíthatatlan szellemről.” – Simon Sebag Montefiore Lily Ebert holokauszt-túlélő, aki a TikTokon beszél Auschwitzról, a haláltáborban szerzett élményeiről.

Amikor 1945-ben kiszabadult, egy amerikai zsidó katona adott neki egy bankót, amire azt írta: „Sok szerencsét és sok boldogságot”. Lily dédunokája, Dov a közösségi hálón akarta felkutatni a katonát és leszármazottait, és ezzel az immár kilencvenhat esztendős Lily egy csapásra a világsajtó szalagcímei között találta magát. Annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. És most elérkezett az ideje. Szívbe markoló, ahogy Magyarországról ír, boldog gyermekkoráról, aztán meg arról, hogy 1944-ben, amikor megérkeztek Auschwitzba, az édesanyja és két húga életét vesztette. Eltökélte, hogy a másik két húgára nagyon vigyázni fog. Érzékletesen írja le a tábor embertelen körülményeit, és azokat az apró győzelmeket, amelyek erőt adtak neki.

Lilyt rengeteg veszteség érte, de aztán sikerült új életet kezdenie. Nem volt könnyű, a gyász mindvégig ott maradt a szívében, de hallgatóságot talált, és beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.

Lily fogadalma

Lily fogadalma

(E-könyv)
Forman Dov Ebert Lily
21. Század, 2021.

Fedezd fel a Book24 toplistáját és szerezd be a legjobb könyveket karácsonyi ajándékként a szeretteidnek! Válassz egy igazán magával ragadó olvasmányt a nagymamádnak!