Karácsonyi ajándékötlet nagymamáknak

Mit kapjon idén karácsonyra a nagyi? Közelednek az ünnepek, ezzel együtt az ajándékvásárlási mizéria is. Sokakban felmerülhet a dilemma, hiszen a nagymamák azok, akik annyi mindent adnak nekünk életünk során, mégis oly keveset várnak viszonzásul. Egyértelmű, hogy szeretnénk nekik örömet okozni és kifejezni feléjük az őszinte hálánkat.Valószínűleg a nagymamánk mindennek örül, amit tőlünk kap. Így van ez a nagyapákkal, az édesanyákkal és az édesapákkal is. Tökéletes választás lehet például valamilyen kézzel készített ajándék, egy rajz, egy festmény vagy egy tál. De a legidőtállóbb karácsonyi ajándék egy jó, tartalmas könyv. Ha a nagyink szeret a konyhában tevékenykedni, szuper ötlet egy szakácskönyvet beszerezni, ha érdekli az egészség, akkor az életmód témájú könyveket ajánljuk, de cikkünkben néhány igazán olvasmányos regényt hoztunk el, mely garantáltan tetszeni fog a nagymamádnak!


Ajánló


Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka

 

A képen szöveg, szoknya látható

Automatikusan generált leírás

 

Egy füredi domboldalon álló kúriában neveli félárva kislányát, Ilkát Györöky Kálmán, a különc földbirtokos. Ilka, akire az édesapja életvitele miatt a helybéliek kissé ferde szemmel néznek, ennek ellenére őszinte barátságot köt a dúsgazdag Szentgyörgyi-Horváthék egyetlen lányával, Krisztinával. A két fiatal lánynak, akik a reformkor mozgalmas, pezsgő légkörében nőnek fel, egy varázslatos füredi nyáron dől el a sorsa. Vajon megtalálhatják-e a boldogságot választottjuk oldalán?

Fábián Janka könyve azonban nemcsak két szerelmes fiatal lány, hanem a Balaton és Balatonfüred-fürdő regénye is. A tó dicsérete, a végtelennek tűnő víztüköré, a kéklő pirkadatoké és aranyló alkonyoké. Az olvasó találkozhat a XIX. század első évtizedeinek hírességeivel, a Füreden megforduló illusztris vendégekkel is: József nádorral és a családjával, Deák Ferenccel, Vörösmarty Mihállyal, Kisfaludy Sándorral, Wesselényi Miklóssal és másokkal is. A reformkor, amit Füred aranykorának mondanak, azonban nem volt egy szakadatlan diadalmenet: természeti katasztrófák, járvány és tűzvészek is sújtották a települést, amelyekből azonban minden alkalommal újjászületett, még szebben és elegánsabban, akár egy főnixmadár. A regény arra is választ keres, vajon valójában mikor is lehetett az a bizonyos legendás első Anna-bál...


 

Karácsonyi meglepetés

Melody Carlson

 

A képen szöveg, úszás látható

Automatikusan generált leírás

 

Mit tennél, ha az, akit édesapádnak gondoltál, egyszer csak elárulná, hogy születésedkor örökbe fogadtak, mindössze pár héttel azelőtt, hogy szülőanyád autóbalesetben meghalt? És ha megtudnád, hogy a valódi nagymamád ott él a közeledben? Christine Bradley, a tizenéves lány pontosan ebben a helyzetben találta magát, miután az édesanyjának gondolt nő elhunyt. Aztán néhány év elteltével úgy döntött, elindul feltárni valódi gyökereit. Arra azonban, amivel a múltjába vezető úton szembesülnie kellett, egyáltalán nem volt felkészülve. A vér szerinti családjával való, karácsonyra időzített találkozása számos meglepetéssel szolgált mindannyiuk számára, amelyek közül azonban nem mindegyik volt kellemes.


Vajon képes-e Christine – és persze „új” családja – megbékélni a múlttal, elfogadni a jelent és vágyni a jövőt?


Melody Carlson veszteségről, felépülésről és elfogadásról szóló legújabb regényében nemcsak erre, hanem a család legszebb karácsonyi ajándékára is fény derül.Lily fogadalma - Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshez

Lily Ebert

Dov Forman

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

„Káprázatosan megindító könyv a remény hatalmáról, és arról, hogy a szeretet a leghitványabb embereket is legyőzi.” – Piers Morgan


„Szívet tépően fájdalmas és igaz. De magában rejti a feloldozást. Feledhetetlen családtörténet, tanúságtétel az emberben élő, elpusztíthatatlan szellemről.” – Simon Sebag Montefiore Lily Ebert holokauszt-túlélő, aki a TikTokon beszél Auschwitzról, a haláltáborban szerzett élményeiről.


Amikor 1945-ben kiszabadult, egy amerikai zsidó katona adott neki egy bankót, amire azt írta: „Sok szerencsét és sok boldogságot”. Lily dédunokája, Dov a közösségi hálón akarta felkutatni a katonát és leszármazottait, és ezzel az immár kilencvenhat esztendős Lily egy csapásra a világsajtó szalagcímei között találta magát. Annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. És most elérkezett az ideje. Szívbe markoló, ahogy Magyarországról ír, boldog gyermekkoráról, aztán meg arról, hogy 1944-ben, amikor megérkeztek Auschwitzba, az édesanyja és két húga életét vesztette. Eltökélte, hogy a másik két húgára nagyon vigyázni fog. Érzékletesen írja le a tábor embertelen körülményeit, és azokat az apró győzelmeket, amelyek erőt adtak neki.


Lilyt rengeteg veszteség érte, de aztán sikerült új életet kezdenie. Nem volt könnyű, a gyász mindvégig ott maradt a szívében, de hallgatóságot talált, és beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.

 


 

Fedezd fel a Book24 toplistáját és szerezd be a legjobb könyveket karácsonyi ajándékként a szeretteidnek! Válassz egy igazán magával ragadó olvasmányt a nagymamádnak!


2021.11.18.