Nincs engedélyezve a javascript.

Blake Crouch: Hamis emlékek könyvajánló

hamis.png

Nehéz írni erről a könyvről. Nem azért, mert bármi gond lenne vele, épp ellenkezőleg: zseniális. Pontosan ettől olyan nehéz szavakba öntenem azokat a gondolatokat, amik bennem kavarognak.

Na, de azért megpróbálom…

Borzasztóan szeretem az olyan történeteket, amik az időutazással, az emberi aggyal és annak működésével foglalkoznak. Elképesztően megdöbbentő és iszonyatosan érdekes dolog ez. Az emlékek, az álmok, az agy felépítése… Engem elvarázsol ez a téma! Így konkrétan alig tudtam letenni ezt a könyvet. Milliószor esett le az állam olvasás közben.

Pörgős, de ugyanakkor nyomasztó. Félelmetes, mégis lenyűgöző! Arról nem beszélve, hogy az időutazással kapcsolatos könyvekben és filmekben én mindig keresem az anomáliákat. Blake Crouch Hamis emlékek című könyvében, azonban nem találtam. Tökéletesen megírt történet az emlékekről, azok leképezéséről, a mozgatott idősíkokról, a hamis és szürke életekről. De kezdjük az elején!

A fejezeteket az író naplószerűen mutatta be, követhetően, élvezetesen. A két szemszögnek köszönhetően nem vált zavarossá, nem voltak keveredések. A kivitelezés lenyűgöző. Maga a történet is olyan, amire az olvasó odafigyel, élvezi minden pillanatát, és elmerül a számtalan „mi történt volna, ha” kérdésben.

Barry Sutton New York-i rendőr egy különös öngyilkossági ügyben kezd nyomozni. A jelenséget, amely felütötte a fejét, hamisemlék-szindrómának nevezik. Az áldozatok olyan életre emlékeznek vissza, amit sosem éltek meg. A jelenlegi áldozat egy nő, aki leugrott egy hídról. A halála előtt elmondja, hogy emlékszik egy másik életre. Egy férjre. Egy gyermekre. Amint felütik a fejüket az emlékek, megkeresi a férjet, akit sosem ismert. Elmegy a házához és rákérdez a dologra. Látja, hogy a férj felismeri, de tagad mindent. A nő ezt nem bírja feldolgozni… A hamis emlékek a házasságáról, a gyermeke megszületéséről, a közös életükről, kicsinálják. Ezért ugrik le a hídról.

Barry, a rendőr a saját szakállára kezd el nyomozni, puszta kíváncsiságból – valójában nem ő kapta az ügyet. Barry elmegy a férjhez és rákérdez a dologra, a nő ugyanis váltig állította, hogy az első feleség halott és ő a második. A férj persze mindent tagad. Később azonban mégis felhívja Barryt és elmeséli a történetét. Elmondja, hogy hazudott korábban, mert emlékezett a nőre, aki öngyilkos lett. Ő volt a második felesége egy másik idősíkban, amelyben az első levetette magát ugyanarról a hídról. Elmondja, hogy lehetőséget kapott visszamenni a múltba és megváltoztatni; megmenteni az első feleségét. És ő élt vele. A második felesége így soha nem ismerte meg a férfit. Emlékezni sem emlékezett rá egy bizonyos ideig… Viszont, amikor elérkezik az a nap, amikor a férj beült abba a bizonyos székbe egy másik idősíkban, hogy visszamenjen a múltba, a második felesége emlékezni kezd. Végül a férj elküldi a rendőrt egy hotelba, ahol az egész élete megváltozott. Barry odamegy és bedrogozzák, amikor magához tér egy férfit lát maga előtt, ő pedig egy székben ül. Elmondja neki, hogy kap most tőle egy ajándékot és ő dönti el, hogy él-e a lehetőséggel. A szék, amely visszarepíti a múltba az embereket. Helena Smith neurológus műve, aki az édesanyján akart segíteni a találmánnyal. Az anyukája Alzheimer-kórban szenvedett, Helena pedig így akart neki segíteni emlékezni. Nem gondolta volna, hogy azzal, amit jó szándékból hozott létre, embereket fog megölni.

A Hamis emlékek a krimi, a sci-fi és a thriller ötvözete. Így olyanoknak ajánlom, akiket bámelyik említett zsáner érdekel, de azoknak is, akik még nem olvastak ezekben a műfajokban, mert olyan történetet kapnak, ami letehetetlen, pörgős, fordulatokkal teli és többszörös csattanóval zárul. Mindemellett Blake Croush az aggyal kapcsolatos, tudományos tényeket olyan alaposan és emberi nyelven közli, amelyet mindenki megért. Nem száraz fogalmakkal dobálózik, hanem könnyen feldolgozható magyarázatokat ad.

 

Írta: Anarchia könyvblog