Sharon Bolton: Halj meg kétszer! könyvajánló

Sharon Bolton előző könyve, Az egyikünk hazudik már sok emberrel megismertette az írónőt. Izgalmakkal és cselszövésekkel teli fordulatok, amelyek a Halj meg kétszer! című regényéből sem hiányoznak. Most megjelent könyve tökéletesen bemutatja, hogyan is verjük át az olvasót, nem egyszer, nem kétszer. Leesett állal figyeltem a cselekmények kibontakozását, amelyre egyszerűen nem lehetett számítani.

Több szálon futó, fokozatosan építkező történet, amely visszavezet bennünket a múltba, így ismerjük meg Izabella és Jessica életét. Megtudjuk, miért vonult zárdába olyan fiatalon Bella, testvére legnagyobb bánatára. Mi az, ami után Jessica olyan elszántan nyomoz, ami nem hagyja nyugodni? Gyerekkoruk mozzanataiba láthatunk betekintést: hogyan cseperedtek fel és változtak meg a körülmények az életükben.

A történet változatos. Erős kezdés, amivel az olvasót tényleg megfogja a történet, ezután számtalan miért-re kapunk választ a köteteben, aminek végére érve hatalmas megdöbbenéssel olvassuk az utolsó oldalakat. Bolton hagyja, hogy gondolkodj, töprengj a történet olvasása közben, de aztán már nem hagy időt semmire, nem kímél. Pszichológiai thriller és krimi keveréke, amellyel számomra ismét megmutatta, milyen bravúrosan képes az orromnál fogva vezetni.

Jessica és Izabella, a testvérpár egy hőlégballonos utazáson vesznek részt, amit Bella kapott a negyvenedik születésnapjára. Azonban a kaland egy rémtörténetté alakul. A 13 utas szemtanúja lesz, ahogy egy férfi vadászpuskával követ egy fiatal lányt, akit egy kővel ver agyon. A pilóta azonnal megpróbálkozik a gyors felszállásra, hogy eltűnjenek onnan, azonban a férfi már emeli is a puskát. A pilóta meghal, a ballon elszabadul. Embert próbáló küzdelem veszi kezdetét a még megmaradt 12 utas között, nem sokkal később pedig már csak egyikük marad életben.

A történet innen veszi igazán kezdetét, hisz a megmaradt egyedüli túlélőnek, Jessica Lane-nek menekülnie kell. Nem fordulhat senkihez. Sem a rendőrséghez, sem az orvosokhoz. Súlyos sérülései vannak, amely következtében hallucinációi támadnak és holtak kísérik útját. Miatta történt minden, legalábbis ő teljesen meg van erről győződve, és tudja, hogy a férfi a puskával követni fogja, nincs más megoldás, mint a menekülés.

„Mesélje el, hogy valaki meg akarta ölni, és újra próbálkozni fog, ha megtalálja? Mesélje el, hogy miatta zuhantak le?”

Patrick Faa, a gyilkos, akinek legnagyobb szerencsétlenségére „munkája” alatt, egy hőlégballon tűnik fel az égen, ahonnan több ember is mobillal fényképezi őt. Tudja, hogy nem maradhatnak életben, azok után, amit láttak, semmiképpen sem. Üldözőbe veszi a ballont. Miután megbizonyosodik afelől, hogy 12 halott van szétszóródva a parkban, elindul haza. Otthon nem veszik jó néven, hogy esetleg maradhatott egy túlélő, így Pat-nek el kell indulnia egy újabb vadászatra. Nem lesz egyszerű dolga. Miután kiderítette az egyetlen túlélő nevét, rájön, hogy egy rendőrrel van dolga.

„Patrick megtanulta, hogy udvariasan és óvatosan bánjon velük. Nem volt értelme megijeszteni őket, hogy ellenségesen viselkedjenek. Akkor csak keményebben küzdenének.”

Az ügyet Ajax Maldonado felügyelő kapja, aki mindent bevet, hogy kiderítse, mi történt ezen a kalandtúrán. Szinte alvás nélkül dolgozik. Azonban vannak helyzetek, amikkel ő sem tud mit kezdeni, eljön az a pont, ahol már végérvényesen menthetetlen a helyzet.


Ajánlom mindazoknak, akik szeretik: - a pszichológiai thriller és a krimi keverékét.

- Sharon Bolton első könyvét.

- ha egy történet több szálon építkezik.

- megjáratni az agyukat olvasás közben.


 

Írta: Anarchia könyvblog