Erik Axl Sund: Bomlás könyvajánló

A szerzőpáros már a könyv elején egy brutális gyilkossággal indít - ezzel elérve, hogy a figyelmünk a kezdetektől éber legyen. A negyvenes éveiben járó Jeanette kapja az ügyet, aki jó nyomozó hírében áll. Egy fiatal fiú kegyetlenül megkínzott testére bukkannak, amely már mumifikálódott. Az áldozat prostituáltként dolgozott, nem találnak egyetlen hozzátartozót sem, és Jeanette főnöke is minél hamarabb szeretné lezárni az ügyet. Csakhogy újabb holttest kerül elő. Újabb fiú, újabb kínzások, újabb rejtélyek. Vajon ki képes erre? Ki tud annyira embertelen lenni, hogy így kínozzon meg egy embert? A nő minden erejével azon van, hogy kiderítse, mi történik Stockholmban.

Az életét azonban Ake, a férje is megnehezíti. Egy meg nem értett művész, aki házi apukaként él otthon. Több képe is van, de még soha nem adott el egyet sem. Kizárólag Jeanette fizetéséből és a nő édesapjának pénzéből tudják fenntartani magukat. Úgy tűnik, a házasságuk a szakadék szélén inog, és csak egy hajszál választja el őket attól, hogy lezuhanjanak, a fiuk pedig egyre távolodik tőle, hideg és tartózkodó lesz.

" Nem felelek meg, gondolta. Hasznavehetetlen és önző vagyok. "

Másik főszereplőnk Sofia Zetterlund, aki pszichoterapeutaként dolgozik. A gyilkossági ügy egyik gyanúsítottja hozzá kerül. Szakvéleményt kell felállítania arról, hogy az illető mennyire beszámítható - börtönben vagy pszichiátrián a helye. Sofia elméjébe egy régi páciens esete bukkan fel egyre gyakrabban. Victoria Bergman egy sokszorosan sérült és bántalmazott nő, akinek egész gyermekkora maga volt a rémálom. Sofia újra és újra előveszi a kazettákat, hogy meghallgassa és rájöjjön, mi volt az, ami elkerülte a figyelmét vele kapcsolatban. Miért nem tudott a nőnek segíteni? Úgy érzi, ha megtudná fejteni, akkor a mostani gyilkosságokhoz is közelebb kerülne.

" Egész gyermekkora a szótlan rettegés burkában telt. Ez a burok a legtisztább emléke, sokkal tisztább, mint bármelyik esemény. "

Jeanette és Sofia élete keresztezi egymást az ügyből kifolyólag. Jeanett mindent elmesél a pszichoterapeutának a férjéről, az életéről, a házasságáról. Igazi barátnőre lel benne és egy idő után már keresi az alkalmat, hogy újra találkozhassanak. Sofia, Jeanettel való barátságából jön rá arra, hogy milyen magányos is volt addig. Párja éppen most utazott el üzleti ügyben hosszabb időre, de Sofia már régóta érzi, hogy a férfi nem veszi őt komolyan. Egyre többször tekint vissza a múltba, amikor még csak Lasse létezett az életébe.

 

Összességében:

Sokkoló, megdöbbentő, kegyetlen. Három olyan szó, ami egy igazán jó thrillernél elengedhetetlen. Mindez megvan ebben a történetben. Fokozatos felépítés, a karakterábrázolás a könyv előrehaladtával egyre tökéletesebb. Minden információt a kellő időben kapunk meg, nincsenek felesleges elnyújtások. A fejezetek érdekfeszítőek és izgalmasak, amelyeket minden esetben kicsit nyitva hagy, hogy az olvasó emiatt se tudja letenni a könyvet. Minden thriller kedvelőnek ajánlom - garantált a lelki vívódás, az idegek felborzolása.

 

Írta: Anarchia könyvblog

 

Vásárold meg kedvezményesen!