Nincs engedélyezve a javascript.

Négy elgondolkodtató könyv, ami nem hiányozhat a polcodról

Vannak olyan könyvek, amelyek képesek akkora hatással lenni ránk, hogy utána egy teljesen más világban érezzük magunkat. Magával ragadó, felejthetetlen élménnyel gazdagodhatunk minden egyes könyv elolvasása után, de különösen igaz ez az elgondolkodtató könyvekre, amelyek sokszor egy alternatív világba repítik az olvasót és megváltoztathatják addigi látásmódját. Az elgondolkodtató könyvek kifejezetten alkalmasak arra, hogy formálják jellemünket, gondolkodásmódunkat és megtanuljuk értékelni az érem két oldalát. Olvasás közben érdemes kilépni a komfortzónánkból annak érdekében, hogy tanuljunk, fejlődjünk és átgondoljuk azt, hogyan álljunk a világ egyes jelenségeihez.

Az elgondolkodtató könyvek gyakran filozófiai, spirituális vagy vallási témákat ölelnek fel, amelyektől nem szabad megriadni. Érdemes különböző ajánlásokat gyűjteni akár barátoktól, ismerősöktől, de az online fórumokon is értékes véleményeket olvashatunk. Több olyan internetes oldal is fellelhető, ahol megtalálható a legjobb spirituális könyvek vagy a legjobb önfejlesztő könyvek listája. Érdemes ismeretlen szerzőt választunk, akinek nem ismerjük munkásságát, gondolkodásmódját, így garantáltan egy új világ tárulhat elénk. Cikkünk célja bemutatni négy kiváló, elgondolkodtató könyvet.

Regények vagy non-fiction könyvek

Az elgondolkodtató olvasmányok köre igen széles, így ide tartozhatnak egyes tényirodalmi és fikciós kötetek is, amelyek különböző megközelítésből mutatják be nekünk az adott korban játszódó cselekményeket, a szerző által elképzelt világot. A fikciós könyvek jellemzői közé tartoznak a kitalált helyszínek képzeletbeli hősökkel, akiket gyakran párbeszédek formájában szólaltatnak meg a szerzők. Ebben a műfajban az elbeszélő jelleg dominál, szemben a non-fiction irodalommal, ahol leginkább az ismeretterjesztő leírások kapnak nagyobb hangsúlyt. A non-fiction jellemzői közé sorolható a konkrét helyszínen játszódó cselekmény, amelynek szereplői konkrét személyek. A non-fiction könyvek fejlesztik a gondolkodást, hiszen olvasásukkal számos új információra tehetünk szert. Ezeknek az információknak a valóságalapja segít abban, hogy tudatosabb döntéseket hozzunk az életünk egyes szakaszaiban.

Akár tényirodalmi, akár non-fiction regényekről van szó, azt bizton állíthatjuk, hogy mindegyik műfaj tartogat számunkra elgondolkodtató történeteket. Ezek a könyvek olyan új sztorikat osztanak meg, amelyekre magunktól sosem gondoltunk volna. Teljesen újszerű, ismeretlen szituációba helyeznek minket olvasás közben, amellyel kizökkentenek komfortzónánkból, és számos olyan kérdést feszegetnek, amelyekre talán sosem kapunk választ. Az elgondolkodtató regények legfőbb jellemzője, hogy ezekre a felvetésekre ritkán ad teljes megoldást a szerző, így saját magunknak kell utánajárnunk, a saját tapasztalataink és ismereteink szerint kell a legjobban megválaszolnunk őket. Ezen az úton kísérnek el minket ezek a kötetek, segítenek abban, hogy megtaláljuk az élet nagy kérdéseire a régóta keresett megoldásokat.

Olvasásra érdemes elgondolkodtató könyvek

Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Margaret Atwood, kanadai írónőt többen feminista írónak tartják, hiszen műveiben sokszor feszegeti a nemek közötti különbségek kérdését. 1985-ben megjelent regénye, A Szolgálólány meséje mára már igazi klasszikussá vált. Hazánkban a HBO keretin belül készült sorozat tette híressé a művet, amely azóta a legrangosabb díjakat söpörte be. A történet Gileád államban játszódik, ahol különös figyelmet fordítanak arra, hogy a szolgálólányok életének egyetlen célja és értelme a szülés legyen. Gileádban egy átnevelőközpontban készítik fel a termékeny nőket, hogy teherbe essenek a ház urától és gyermekáldásban részesítsék őket. A regény fő cselekményszála June, gileádi néven „Fredé” mindennapjait mutatja be, aki a Parancsnok házában igyekszik megfelelni a követelményeknek.

Margaret Atwood regényében képet kaphatunk egy olyan világról, melyben a nők terméketlensége miatt az állam egy teljesen új berendezkedésre kényszerül, ahol egy diktatórikus rendszer keretein belül használják ki a megmaradt nők termékenységét. A megrázó vízió szerint a nőknek az egyetlen szerepük, hogy parancsnokuk, a vallás és a szaporodás szolgálatába álljanak. A magával ragadó, szinte már hihetetlen történet olvasása közben előtörnek azok a feminista gondolatok, amelyek eddig még sosem fogalmazódtak meg bennünk. A regény egyben hátborzongató, de kellőképp elgondolkodtató mű, amely segítségével átértékelődik a nők szerepe, a demokrácia és a vallás fontossága.

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Heather Morris új-zélandi származású írónő egyik legismertebb regénye a híres Auschwitz-Birkenau tábort mutatja be egy számunkra eddig még nem ismert nézőpontból. Az auschwitzi tetováló című könyv egy igaz történetet mesél el Lale Sokolovról, aki a tábor tetoválója volt. Ő volt az, akinek az asztalánál sorakoztak a túlélésre kiválasztottak, hogy számsort tetováltassanak az alkarjukra. Sokolov olyan szerencsés volt, hogy viszonylag szabadon mozoghatott a tábor területén. A cigányok barakkjában lakott, ott dolgozott, ahol a szelekció zajlott és látta a gázkamrákat is. Több olyan könyvet foghattunk már kezünkben, amely összegyűjti a koncentrációs táborok borzalmait, azonban Heather Morris regénye nem erről szól. Az írónő egy gyönyörű történetet mesél el, amelyben Lale Sokolovra rátalált az igaz szerelem, Gita személyében.

A történet szenvedésről, túlélésről, az élettel való harcról, szerelemről és kitartásról szól. Megtapasztalhatjuk az igazi hit és a remény erejét, amelyeket egy igaz szerelem tart életben. A New York Times bestseller listájára került könyv egy olyan világot tár az olvasó elé, amelyet eddig ebből a nézőpontból nem ismerhettünk.

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Talán nincs is olyan olvasó, aki ne ismerné Ernest Hemingway, amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró nevét. Kiemelkedő kisregénye, Az öreg halász és a tenger1952-ben látott napvilágot. Ez a mű Hemingway leglíraibb alkotása, amelyben az öreg halásznak a tengerrel folytatott heroikus küzdelméről olvashatunk. Santiago, kubai halász már egy jó ideje nem járt szerencsével, amikor horgára végre ráakad egy nagy hal. Az öreg halász napjai ezután egy végtelen küzdelemnek tűnnek, amikor szerencsére a harmadik napon sikerül elejteni a zsákmányt. Santiago hazafelé tart, amikor megtámadják a cápák. Hősies küzdelmet vív a hallal, a cápákkal, a tengerrel és a természettel, így mire partra száll, már csak egy csontváz marad az elejtett zsákmányból. Hemingway a legismertebb művében, az első cápa legyőzése után fogalmazza meg az emberiségről alkotott végső gondolatát, miszerint „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni”.

Hemingway elgondolkodtató szavaiból tükröződik az emberekbe vetett hit, a hősies harc és a természet feletti hatalom.

Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Jonas Jonasson svéd újságíró hosszú időn át televíziós producerként, kommunikációs tanácsadóként dolgozott. A világhírű sikert A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regénye hozta meg számára. A mű folytatása egy évvel később játszódik, amikor Allan Karlsson egy hőlégballonnal az égbe száll, amely hatalmas kudarcba fullad. Allan és Julius kényszerleszállást hajtanak végre a tengeren, ahonnan egy észak-koreai hajó menti ki őket. A százegy éves Allan és barátja, Julius balesetükkel egy súlyos diplomáciai válság közepébe csöppennek, ahol a világ vezetőinek társasága gyűlik össze. Itt van mindenki, aki számít, Angela Merkelen át egészen Donald Trumpig.

Jonas Jonassonnak sikerült felülmúlnia a sorozat első részét A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik című alkotásával. A svéd író az európai szórakoztató irodalom egyik legviccesebb szerzője, így ezzel a fergeteges történettel nemcsak elgondolkodtatja az olvasót, de meg is nevetteti őt. A műben jobbnál jobb idővel kapcsolatos idézettel találkozhatunk a százegy éves Allan Karlsson példáján keresztül.

A legjobb elgondolkodtató könyvek

A bemutatott könyvek alapján kijelenthetjük, hogy minden elgondolkodtató könyvnek megvan a varázsa, hiszen olyan témákat ölelnek fel, olyan kérdéseket feszegetnek, amelyek a nem mindennapi beszélgetések során fel sem merülnek közöttünk. Az elgondolkodtató könyvek amellett, hogy fejlesztik az egyén gondolkodását, bővítik ismereteit, olyan problémákat vetnek fel, amelyek megoldásához iránymutatást is adnak. Ezek a könyvek segítenek kizökkenni a mindennapokból és kimozdulni a komfortzónából egy olyan párhuzamos világba, amelyet még nem ismertünk. Annak, aki már egy ideje szemezik ezzel a műfajjal, a felsorolt ritka könyvek listája egy jó kiinduló pont, illetve hazai berkekben a Márai Sándor könyvek remek alkotások a zsáner megismeréséhez.