Samantha Downing: Elbűvölő feleségem könyvajánló

Samantha Downing első könyvével, az Elbűvölő feleségemmel, már hatalmas sikereket ért el külföldön. Most megérkezett Magyarországra is és sanszos, hogy hamarosan a pszichológiai thriller kedvelőinek a kedvence lesz. Igazából nem is tudom, melyik könyvhöz tudnám hasonlítani, mert én még nem találkoztam ilyen történettel. Már az elején elég erősen megragadja az olvasó figyelmét és az egész könyv alatt megtartja ezt a szintet. Bár, egy idő után lehet sejteni a végkimenetelt, de az írónő leginkább a megoldásra fekteti a hangsúlyt, így abszolút nem vált unalmassá, sőt…..

Downing lenyűgözően használja a különböző idősíkokat, amely a jelent és múltat ábrázolja. Így apránként a könyv végére minden a helyére kerül, nem marad egyetlen elvarratlan szál sem. Magát a történetet egy olyan kisvárosi hely köré építette, amely bemutatja a gazdagok, újgazdagok életét, a szokásos és elmaradhatatlan megfelelni vágyás és az igazi pletykálkodás melegágyát. Unatkozó asszonyok, állandóan dolgozó férjek, amelyekből jó soha nem sülhet ki. Bepillantást nyerünk a férj és feleség összeismerkedésbe, Millicent gyerekkorába és abba, hogy milyen életük volt, amikor a gyerekeik még kicsik voltak. Vajon mikor kezdtek unatkozni? Mikor kezdték azt érezni, hogy a házasságukat csak az dobhatja fel, ha ölhetnek? Mire képes a szerelem? Vagy ez már más?

Millicent és férje középosztálybeliek, de mindent megtesznek azért, hogy mások ezt ne vegyék észre. A házuk nagyon jó helyen van, de csak ismerős által sikerült hozzájutniuk, az eredeti árra nem lett volna pénzük. A gyerekeik magániskolába járnak, ami szintén nem olcsó mulatság. Mindkettőjüknek saját autójuk van. Szóval a látszat mindenképpen megvan.

Millicent ingatlanügynök már sok éve és nagyon jó benne, azonban az élete már kezd unalmassá válni. A férje teniszoktató, akinek annakidején nagyratörő álmai voltak, de soha nem sikerült kitűnnie a tudásával, azonban azt sikerült elérnie, hogy egy elit klubban taníthasson másokat. Két gyermekük folyton veszekszik. Rory kamaszkorban van, éppen senkit sem szeret, és folyton nyaggatja húgát. Jenna pár évvel fiatalabb nála, még inkább gyermekkorban van, nem érdeklik a fiúk, inkább, ha csak teheti a barátnőivel chatel. Millicent szabályokat tartat be az egész családdal. A reggeli és a vacsora mindig együtt, nincs desszert és a telefon teljesen némítva kell, hogy legyen. Tv és internet csak és kizárólag leckeírás után. Ha valaki megszegi a szabályokat, akkor büntetés jár érte. Ezek alól a szabályok alól még a férje sem húzhatja ki magát és az ő büntetése keményebb, mint a gyerekeké.

Történetünk kezdetén Tobias megismerkedik Petrával a bárban. Petra olyan lánynak tűnik, aki éppen keresi az új pasiját, így Tobias nem tétlenkedik. A meglepetés azonban ezután jön. Tobias siket, aminek a lány szemmel láthatóan nem igazán örül. A férfi látja rajta, hogyan váltakozik a szánalom és a csalódás az arcán, de tudja, hogy nem fog neki nemet mondani. Az éjszaka alatt Tobias megpróbál kiosonni a lány lakásából, de mielőtt megtehetné, Petra megkérdezi tőle: - Tényleg siket vagy?

Nem, Tobias nem siket, és még csak nem is Tobias. Ő Millicent férje, aki éppen egy új lányra vadászik. Amint hazaér, közli feleségével, hogy nem ő lesz a megfelelő áldozat. Igen, Millicent és férje egy unatkozó házaspár, akiknek úgy sikerült feldobni a kapcsolatukat, hogy nőket rabolnak és gyilkolnak.

Normálisnak tűnő család, normális gyerekek, azonban ez mind csak a felszín. A rétegek alatt ott bújik a szörny, aki csak arra vár, hogy lecsaphasson. Ráadásul ketten vannak, és már nem elégednek meg a névtelenséggel. Új szintre emelik a „hobbijukat” és bevonnak egy harmadik személyt is. Azonban a dolgok kezdenek kicsúszni a kezeik közül és már nem tudják kontrollálni a helyzetet, úgy tűnik az álca, amelyet oly gondosan próbáltak megőrizni, kezd szétrepedni. A végkifejlet pedig maga lehet a katasztrófa.

Mit látsz, ha megnézed a szomszédjaid? Vagy a rokonaid? De, ha mélyebbre akarunk ásni, akkor mit látsz a családod körül? A közvetlen közeledben? „Nem minden arany, ami fénylik” szokták mondani. Nos, ez a történet pontosan ezt mutatja meg, olyan formában, hogy nem fogsz tőle szabadulni. Lebilincselő, feszültséggel teli történet egy kisvárosi családról, akiről mindenki azt hitte normálisak.


Írta: Anarchia könyvblog