Nincs engedélyezve a javascript.

Drámák – az ősz az elmélyülés időszaka

Beköszöntött az ősz, ilyenkor egy új időszak kezdődik a természetben és ezáltal az emberek életében is. Van, aki nehezen viseli ezt a változást, ám az új évszak tökéletes alkalmat ad arra, hogy elmerüljünk a gondolatainkban és érzéseinkben. Ehhez remek társ lehet egy jó olvasnivaló. A dráma könyvek témája, illetve stílusa nagyon szerteágazó, közös bennük, hogy középpontjukban mindig az emberi lélek és viselkedés áll, amiből aztán a bonyodalmak, harcok, viták, tépelődés származik. Ezek között a kötetek között egytől-egyig komoly tartalmakat találsz, amelyek talán egy másik világba repítenek, és más emberek problémáival szembesítenek, de az is lehet, hogy pont önmagunkkal kell majd szembenéznünk az irodalmi művek által.

Az emberek rengeteg féle címkét viselnek életük során, attól függően, hogy éppen mit tesznek, hol tartózkodnak, dolgoznak vagy a családjukkal vannak. A címkék pedig megkövetelnek egyfajta viselkedésformákat: anya, apa, feleség, férj, szerető, özvegy, dolgozó nő. Házasság, megcsalás, intrika, barátságok, nagy utazások, menekülés önmagunktól, útkeresés, harc a világgal - csak pár szó, ami akár mindannyiunkra igaz lehet. A dráma könyvek elrepítenek minket az emberi természet mélyére, egy szívfacsaró krimi, vagy egy szórakoztató misztikus regény formájában végül feloldják a bennünk lévő feszültséget. Érdemes velünk drámázni!

Vannak, akik az elmúlással és a rossz hangulattal, netán a depresszióval azonosítják az őszi hónapokat. Rövidülnek a nappalok, hullanak a falevelek és egyre hűvösebb az idő… Ám ez az élet és a természet fantasztikus körforgása, amely számos csodát rejteget mindenki számára. Na de miért is varázslatos az ősz? Összegyűjtöttünk néhány választ a kérdésre!

Az őszi ruhák sokszínűsége

Fogjuk fel így: Végre itt a meleg kardigánok, a puha anyagú ruhadarabok és a kötött pulcsik időszaka. A nyári kánikulában szinte lehetetlen praktikusan öltözködni, a hőségben az ember legszívesebben nem venne magára semmit, de ez persze kivitelezhetetlen. A hűvösebb hónapokban viszont elővehetjük a sálakat, a kendőket, a kalapokat, a farmerkabátot, a ballonkabátot és a bőrdzsekit is! Bőrcipők, kiscsizmák, farmernadrágok – variáljuk a mintákat és a színeket, dobjuk fel bátran az öltözködésünket!

Utazás ősszel

Vége a kánikulának és a rettentő hőségnek, a tömegnyomornak és a dugóknak a Balaton felé vezető úton, ideje útnak indulni! Ebben az évszakban felfedezhetjük hazánk valódi kincseit, például a Mecsekben vagy a Mátrában! Gyönyörű helyszínek várnak, festői színekkel, látnivalókkal, erdőkkel, dombokkal, múzeumokkal és történelmi ereklyékkel! Ha pedig külföldi pihenést szervezünk, sokkal olcsóbb ajánlatokat kaphatunk, hiszen túl vagyunk a turista főszezonon. Megéri ősszel utazni!

A szezonális ételek őszre

Az ősz szezonális zöldségei és gyümölcsei közé tartozik a sütőtök, a cékla, a birsalma, a szőlő és a körte. Ezek nagyon finomak, valamint egészségesek és tökéletes alapanyagként szolgálnak az őszi ételek elkészítéséhez. Ilyenkor van itt a piték, a kelt tészták, az egytálételek időszaka, a felmelegítő, kényeztető ételek szezonja. Gazdag, tartalmas zöldséglevesekkel erősíthetjük immunrendszerünket a hűvös estéken és fahéjas süteményekkel kényeztethetjük érzékszerveinket pihenés közben.

Az őszi időjárás szépsége

Sokan nem bírják a nagy, júliusi hőséget és a csontig hatoló januári hideget sem. Ősszel az időjárás nekik kedvez, hisz gyakran kellemesen meleg az idő, de mégsem izzadunk, viszont komoly hidegre sem kell számítani. Ebben az időszakban jó döntés kimozdulni a házból, akár egy sétára, sportolásra vagy egy nagyobb kirándulásra.

A szabadidős tevékenységek: filmnézés és olvasás ősszel

Te is szeretsz az őszi napokon egy bögre meleg itallal a takaró alatt olvasgatni, kötögetni, rejtvényt fejteni vagy tévézni? Ilyenkor jól esik a csend, a nyugalom és az elmélyülés is. Az olvasás szerelmesei jól tudják, hogy a forró nyári hőség után a hűvös, sejtelmes ősz igazi felüdülést tud nyújtani. Nincs is jobb, mint megfürdeni a nap utolsó sugaraiban egy bögre forró kávéval vagy teával a kézben, betakarózni egy puha pokróccal, bekuckózni a meleg lakásban, összebújni a párunkkal és elmélyülni egy szuper, tartalmas könyvben.

Ajánló

Kerry Fisher - Nem titok, amit ketten tudnak

„Briliáns szerző, csodás történet!" - Renita D'Silva bestsellerszerző

Senki nem tudja, mit tett, de mindenki érzi, hogy valami rossz történt...

Susie tisztában volt vele, hogy örökké bánni fogja a döntését, mégis megtette az elképzelhetetlent: örökbe adta a kisfiát, hogy hűtlenségét titokban tartsa családja előtt.
A terhességéről senki, a hosszú bevetésen lévő férje sem tudott, és a nő remélte, hogy ez így is marad. A család megszenvedte Susie ballépését. Az egyik lányával, Louise-szal túl keményen, míg a másikkal, Grace-szel túl engedékenyen bánt. Danny, a férj pedig hiába imádta az asszonyt, legbelül érezte, hogy valami nem stimmel a házasságukkal.

Amikor tragédia történik a családban, úgy tűnik, napvilágra kerül az igazság. A múlt súlyos titka a nővérek kapcsolatát is próbára teszi, hisz lehetetlen választás előtt állnak... Grace már tudja, hogy az anyjuk milyen terhet cipelt, de vajon megértheti tette okait?
Képes lesz a család szembenézni az igazsággal? El lehet felejteni a hazugságban telt éveket?

A USA Today bestsellerszerző, Kerry Fisher gyönyörű és letaglózó regénye a társadalmi szerepekről, a családi kapcsolatokról és az egymásba vetett bizalomról sok olvasó szívéhez ér majd el.

Nem titok, amit ketten tudnak
23.png

Nem titok, amit ketten tudnak

Kerry Fisher
Álomgyár Kiadó, 2021.

Havassy Réka - Zárójelek

A lényegtelennek hitt részletek a legfontosabbak. Esős úton végigosonó kóbor macskák. Szembejövő idegenek elkapott pillantása. (Ki nem tett pont a mondat végén.)
Nishihara Yoru, a fiatal japán lány a napfényes Spanyolországból írja leveleit öccsének, Genkinek, miközben éjjelente a sötét utcákat járja egy múltbeli árnyék lépteit követve. (Miért jár a férfi nyomában ilyen elszántan vajon? Miért akar mindenáron a közelébe jutni?)
Yoru életében minden pillanat színlelés: az egyetem, a külföldi ösztöndíj, az utazás. De a művészetben nincs helye tettetésnek. Amikor ecsetet ragad, nem hazudhat önmagának, különben a festménynek nem lesz valódi ereje.
Felszínes művet létrehozni könnyű, nem fáj, nem tesz tönkre. De igazi képet alkotni, a részleteket megfigyelve, a láthatatlant észrevéve: az hatalmat ad. Mert benne rejlik a megismerés ereje, a pusztító kiszolgáltatottság és a valódi kapcsolatok minden kegyetlen szépsége.

Zárójelek
23.png

Zárójelek

Havassy Réka
Tarandus Kiadó, 2021.

Térey János - A Nibelung-lakópark

Térey János nagy ívű verses drámatrilógiája, az életmű egyik mérföldköve, 2004-ben jelent meg, azóta emlékezetes színházi előadás és ennek nyomán film is készült belőle a Krétakör társulatával, Mundruczó Kornél rendezésében. A drámai költemény második kiadása tizenhét év után a szerző életműsorozatában lát napvilágot.

"Térey, akinek közvetett, ám roppant intenzív tapasztalatai vannak a XX. század kataklizmáiról, az ezredvég történéseinek pedig szemlélő tanúja, szintén mitikus területre, az EU szívébe (Rajna-Wormsba, mely tulajdonképp Majna-Frankfurt) vezeti el a magyar olvasót, és e mitikus tájban az úgynevezett "vállalkozói szféra" csúcsfigurái maguk is mítoszhősökké stilizálódnak fel. Ez a mítosz azonban a mi korszakunkról, a jelenkori hatalmi struktúrákról és döntéshozatali mechanizmusokról szól, a Lakópark és a Toronyház mítosza" - írta a kötetről Márton László.

A tompa moraj már az összeomlás
Előjele volt... Aztán jött a szélvész:
A végrobajlás légörvényt kavart;
Rengett a föld, acél, üveg csörömpölt,
A por mindent, de mindent elborított,
És aztán síri csönd lett.
Valahányan,
Akik csak ott álltak a közelemben,
Azt kérdezték: "Mi van itt? mi van itt?"
Mondtam nekik, hogy a pokol van itt.

A Nibelung-lakópark
23.png

A Nibelung-lakópark

Térey János
Jelenkor Kiadó, 2021.

Istók Anna - Éhes felhő a napot

Nóra életében hatalmas törés volt; otthagyta az egyetemet, és két évig Londonban dolgozott pincérnőként. Ám most az apja infarktusa miatt haza kell térnie, szembenézni a múlttal, és egy fájó szerelem emlékével.

De mi történt pontosan a testvére, Zsóka halála körül?

Miért bukkan fel újra, és újra Csongor, a vonzó sógor?

Ha mélyek a sebek, akkor is van bűnbocsánat?

Míg Nóra lépésről-lépésre halad a múlt megismerésében, lassan kialakul benne az elképzelés a saját jövőjét illetően is: szenvedélyévé válik a főzés.

A zamatos, pikáns ételek megálmodása közepette Nóra érzelmei egyre magasabb lángon forrnak.

Vajon sikerül-e élete fő művét kifőznie:

a saját boldogságát?

Lélektani kaland és ínycsiklandozó gasztroregény a nehéz szerelem ösvényein járóknak.

Éhes felhő a napot
23.png

Éhes felhő a napot

Istók Anna
Könyvmolyképző Kiadó, 2017.
Arany pöttyös könyvek

Szaszkó Gabriella - Engedj el

James Penningtonnak két kamaszfiát és önmagát is a felszínen kell tartania bántalmazó, alkoholista felesége mellett. James mindent megpróbál megtenni, hogy kikerüljön felesége karmai közül, és megvédje a fiait. Az őrület közepén úgy határoz, hogy naplóban rögzíti a múltat, elmeséli, hogyan is került számító felesége csapdájába. Visszarepül az időben a hetvenes évek New York Cityjébe, ahol az egyetemisták felhőtlen életét élve csak az apja általi elvárásokkal kell megküzdenie. Azonban egy bulizós este során megismerkedik egy gyönyörű tizenhét éves lánnyal, és az egyéjszakás kaland örökre összeköti a sorsukat. Maggie hamarosan visszatér James életébe, és közli, hogy gyereket vár. James úgy dönt, hogy felelősséget vállal, és miután apja kitagadja, az északi Glens Fallsba költözik, és teljesen új életet kezd tinédzser feleségével, ezzel örökre szakítva gazdag városi életével. Azzal csak később szembesül, hogy Maggie súlyos pszichés gondokkal küzd. Vajon Jamesnek hogyan sikerül az őrület közepette felnevelnie fiait, miközben a felesége egyre inkább csúszik le a lejtőn?

"A Pennington-sorozat emlékezetes volt számomra. Mély érzelmeket váltott ki belolem, a karakterei pedig a szívembe férkoztek. A most elinduló elozménysorozat elso kötetében közvetlen közelrol megismerhettem azt a poklot, amit Maggie teremtett a kisvárosi élet színfalai mögött. Az Engedj el a férj, James Pennington keseru vallomása a házasságukról, ami újra érzelmi hullámvasútra ülteti az olvasót, rohanva az elkerülhetetlen tragikus vég felé." Kelly - Kelly és Lupi olvas

"James Pennington könyve ugyanannyira magával ragadó, mint az eredeti trilógia, és nem kevésbé szívszaggató. Bepillantást enged a szülok életébe, megpróbáltatásaiba, gondolataiba, tökéletesen kiegészítve ezzel David, Chris és Amy történetét." Nancy Book Heaven

"Szaszkó Gabriella ismét különlegeset alkotott. Bár már nagyon vártam, hogy megismerjem James történetét, borzasztó nehéz olvasmánynak bizonyult, ismerve a végkifejletet. Ezzel együtt azt gondolom, hogy az Engedj el a Pennington-univerzum egyik létfontosságú darabja. Hiánypótló kiegészítése annak, amit az elso három könyvben David és Chris történetébol megtudtunk. A Pennington-rajongóknak kötelezo!" Ladányi Klári, Írásról és könyvekről blog

Engedj el
23.png

Engedj el

Szaszkó Gabriella
Maxim, 2021.
Dream válogatás

Fedezd fel a Book24 elgondolkodtató, őszi dráma könyveit és merülj el az érzelmek világában!