Nincs engedélyezve a javascript.

Dennis Lehane: Titokzatos folyó könyvajánló

folyo.png

A Titokzatos folyó után minden olvasó egyet érthet ezzel a mondattal: Ezért megérte megtanulni olvasni!

Dennis Lehane nevéhez olyan nagysikerű történetek kapcsolódnak, mint a Viharsziget vagy éppen a Hideg nyomon, aki rákapott ennek az ízére, most sem fog csalódni. A regény végtelenül alapos karakter kidolgozást tartalmaz, a drámai cselekmény mélységekbe menően pulzál, a lassú szövevényes sztori és kapcsolatok kibontakozása pedig hihetetlenül izgalmassá teszi az elején kissé lassúnak tűnő történet lefolyását.

Három, bostoni fiú barátságával induló könyv egy rettenetes emberrablás kapcsán olyan ködössé és sötétté válik, mint maga Boston. A munkások lakta élet leírása és kegyetlen őszintesége már körülszövi a történetet egyfajta borúval. A három gyerek barátsága és élete azonban egy tragédia kapcsán gyökeresen megváltozik, ám nem örökre. A gyerekként szétvált barátok élete ugyanis felnőttkorukban egy tragédia kapcsán újra összefonódik, és az eltelt idő súlya hatalmas feszültségként telepszik a történetre, amit tovább bonyolít egy titokzatos gyilkosság. Egy roppant mód fájdalmas és rejtélyes gyilkosság.

Nem csak egyszerűen egy kiváló thriller darabkáit építgeti fel fejezetről fejezetre, hanem közben egy nagyon erős, súlyos lélektani drámát is feltár az olvasó előtt. Karakterei valóságos, esendő, emberi alakok, akik fejébe bebújva leírásra kerülnek azok a gondolatok is, amiktől libabőrös lesz az olvasó karja.

A történet drámai mélységet folyamatosan fokozza azon sok apróság, ami idővel kiderül, hogy milyen súlyos éket ver egy-egy emberi életbe, a tehetetlenség érzése, a meggondolatlanság és a gyilkosság minden titka. A nyomozás azon túl, hogy nagyon jól ütemezett, izgalmakat rejtve beszippantja az olvasót, hiszen olyan részletek is megkérdezésre kerülnek, ami nem jut eszünkbe, amire nem is gondoltunk oldalakon keresztül, mindezeken kívül elénk tárja a fájdalom kegyetlen jelenlétét is. Egy ember elvesztését. Egy ember titokzatos halálát. Egy maga mögött hagyott család fájdalmát.

Dennis Lehane a modern krimi és noir egyik legismertebb szerzője, ígérem senki nem bánja meg, ha leemeli a polcról a könyvét!

 

Írta: Szofi