Nincs engedélyezve a javascript.

Büszkeség és balítélet: A szerelem útvesztője a 18. századi Angliában

prejudice_600.jpg

Az 18. századi Anglia a romantikus irodalom és társadalom egyik legizgalmasabb időszaka volt. Egy idő, amikor az emberek élete és kapcsolataik bonyolult táncot jártak a társadalmi normák, a hagyományok és az egyéni vágyak között. Jane Austen regényei, különösen az ikonikus "Büszkeség és Balítélet", tökéletesen megörökítik ezt az időszakot és az embereknek a szerelem keresése során tapasztalt kihívásokat. 

Az 1700-as évek Angliája hierarchikus társadalmi rendszerrel rendelkezett, ahol a társadalmi státusz és a vagyon rendkívül fontos szerepet játszott a kapcsolatok kialakítása során. Az arisztokrácia és a polgárság közötti szakadék mély volt, ami erősen meghatározta az emberek közötti interakciókat és kapcsolatokat is.

A szerelem keresése az 1700-as évek Angliájában nem csupán az egyéni vonzalomról szólt, hanem a társadalmi elvárások és gazdasági megfontolások is nagy szerepet játszottak benne. Az emberek gyakran kényszerültek olyan házasságokba, amelyeket a családjuk vagy a társadalom várt tőlük, még akkor is, ha ez nem egyezett meg az egyéni érdekeikkel vagy vágyaikkal.

Jane Austen regényeiben, köztük a "Büszkeség és Balítélet"-ben, az írónő finoman lefesti az 18. századi Anglia társadalmi kihívásait és a szerelem keresésének bonyolultságát. A főszereplők, Elizabeth Bennet és Mr. Darcy küzdelmes utat járnak be a társadalmi elvárások, a büszkeség és a balítélet fátylai alatt, hogy végül egymásra találjanak.

Jane Austin - Büszkeség és balítélet

Mint Austen többi művét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá. A regény szűk társadalmi körben mozog, de pompásan jellemzett alakok széles skáláját vonultatja fel. A jómódú Mr. Bennetnek falusi földbirtoka, buta és fecsegő felesége, valamint öt lánya van. Jane, a legidősebb szép és kedves, bele is szeret Mr. Bingley, a szomszéd birtok bérlője. De barátja, Mr. Darcy, aki gőgös, kellemetlen alak, nemcsak hogy kemény vitákba keveredik Elizabeth-tel, Jane briliáns eszű és éles nyelvű húgával, de barátját is lebeszéli a hozzá nem illő házasságról. Eliza rosszul ítéli meg Darcyt, s amikor az váratlanul megkéri a kezét, fejére olvassa gőgösségét és kikosarazza.

A regény végére mindkét főszereplő leküzdi hibáját: egyik a büszkeségét, másik az előítéleteket, s boldogan egymáséi lesznek, mire természetesen a másik pár boldogságának sincs többé akadálya.

Büszkeség és balítélet

Büszkeség és balítélet

Austen Jane
Lazi Könyvkiadó, 2022.