Mark Langthorne, Matt Richards: Bohém rapszódia könyvajánló

Freddie Mercury és a Queen igazi legenda a zenei világban, és azon kívül is. Nem számít, hogy tíz, húsz vagy száz évvel leszünk az énekes halála után, öröksége tovább él azoknak a szívében, akiknek a zene igazi kincs.

A Bohém rapszódia több szálon is fut. A Queen felállása, Freddie élete, neveltetése és gyerekkora, majd későbbi sikerei mellett a szerzőpáros utánament az AIDS, a HIV vírus eredetének is, bemutatja, hol és miként ütötte fel a fejét, majd hosszú darabig követhetjük azt, ahogyan eljut a híres énekeshez. Így nem csupán egy különleges személyről szóló életrajzot olvashatunk, hanem a maga módján didaktikus töltettel is bír a könyv.

A fiatal Farrokh Bulsara sorsát már teljes életének megvilágításában látjuk. Identitásának magyarázatát a szerzőpáros visszavezeti a bentlakásos iskola falai között történt atrocitásokra és az énekes szigorú neveltetésére. Alapos részletességgel ismerhetjük meg a zenei ikon fiatalkorát és a Queenhez vezető rögös ösvényt. Freddie egyetemi évei nagyban meghatározták az életét, hiszen ez idő alatt kezdte megvalósítani az álmait, aminek a végpontja a hírnév és az elismerés volt. A könyv érdekesen és izgalmasan mutatja be ezt az időszakot, mesteri részletességgel számol be ezekről, a Queen felállásához vezető együttesekről. A történetmesélés közepette többször is kiszól az olvasóhoz a regény, így mi is azt érezhetjük, hogy jelen voltunk a rögös ösvény minden pillanatában. És akkor is, amikor John Deacon csatlakozásával egy utánozhatatlan négyes született a zenei iparban.

"Freddie úgy gondolta, a rock show-műsor is lehet, hogy olyan élménnyel gazdagíthat, ami minden szempontból elvarázsol."

Több csúcspontja is van a regénynek. Az egyik legnagyobb természetesen a banda megszületése, de csak ezután kezd igazán izgalmassá válni a történet. A kíváncsiságunk egyre hajt előre, hiszen a Queen megalakulása még csupán a kezdet, az igazi sikerek csak ezután következnek. A '70-es években már nem egy daluk került fel a TOP10-es listába, de a valódi áttörést egy bizonyos 6 perces, három különböző részből álló, operabetétes szám jelentette 1975-ben, amely a Queent és Freddie Mercury nevét lemoshatatlan tintával véste bele a legendák nagykönyvébe. Ez pedig nem más, mint a Bohemian Rhapsody. A Queen jött, látott és győzött. Az egész világ visszhangozta a nevüket, és nem volt olyan ember, aki ne tudott volna legalább egy sort ebből a fülbemászó dalból. A Bohém rapszódiát még megannyi szupersláger követte, ugyanakkor a bandát a sikerek mellett kudarcok is érték.

Nagyon tetszett, hogy a szerzőpáros nem csupán a Queent mint jelenséget mutatta be, hanem valósággal elkalauzolt bennünket a 20. század második felének néhány évtizedébe, és a zeneiparon kívül az akkori világ eleven atmoszféráját is megismerteti az olvasóval. Az életfeltételeket, az emberekre jellemző általános gondolkodást, a kor divatját, valamint feltűnnek a regényben a bandatagokon kívül további hírességek is. Mindezt úgy tárta elénk Richards és Langthorne, hogy ha valamivel nem voltunk tisztában, vagy soha nem hallottunk még róla, akkor sem érezhetjük magunkat kirekesztve, hiszen nem sajnálták a szavakat, bekezdéseket ezeknek az egyes kitérőknek. Imádtam, hogy a központi témán kívül ilyen pontos korrajzzal találkozhattam a könyvben!

„Sosem kérte, hogy sajnálják – mesélte May. – Nagyon erős személyiség volt, szerette ő irányítani a saját sorsát.”


A 20. század második felét egy igazi legenda fénye világította be. Freddie Mercury tagadhatatlanul a zeneipar egyik legragyogóbb csillaga, fantáziájával különböző stílusok elemeit rakta úgy össze, hogy azok mégis egy elegyet alkossanak.  A Queen egy örökzöld zenekar, amit évtizedekkel a frontember halála után is elismerően emlegetnek. Egyediségével nemcsak saját korát, de az utókort is meghódította, a legnagyobb stadionokat töltötte meg zenekedvelő emberekkel és felejthetetlen élményt okozott a hallgatóságának minden alkalommal.

A Bohém rapszódia egy valóságos történet az álmokról, a hírnévről, egy vírusról, amely emberéleteket követel és a zenéről minden mennyiségben.

Azoknak ajánlom, akik szeretnék végigkövetni egy igazi legenda életét, megismerni a fiatalkorát és vele együtt átélni a sikereket, de a hányattatásokat is. Ugyanúgy a zene szerelmeseinek, akik meg akarják ismerni az utánozhatatlan Queent, a történelem egyik legfényesebben ragyogó zenei csillagát.

"(...) akkor is van valami csodálatos, amit nem moshatnak el az évek, ami örökké megmarad."

 

Írta: Barbi