Nincs engedélyezve a javascript.

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc könyvajánló

szuro.png

Szurovecz Kitti eddigi művei mind nagy hatással voltak rám, mégis mindközül leginkább ez a kötete, Az egyetlen ismerős arc érintett meg.

Dorina mindennapjai hét éve ugyanúgy telnek. Mióta minden alvással töltött ideje felér egy emlékezettörléssel, édesapja és nővére még a közeli parkba is alig engedik ki egyedül sétálni, nehogy ne találjon haza. A lány ezt a memóriazavart úgy próbálja kikerülni, hogy naplót vezet, amelybe a nap minden fontos eseményét leírja, hogy aztán az azt követő reggelen újraolvasva a jegyzeteit visszatérhessen a mindennapok forgatagába. Az orvosok nem láttak esélyt a gyógyulásra, de aztán hét év elteltével egy megrázó színdarab sármos színésze reményt ad a Révai családnak: Heltai Nolen az egyetlen ismerős arc másnap reggel Dorka emlékezetében.

Ám a színész nem éppen tökéletes barát-alapanyag, hiszen hivatalos barátnője mellett még számos nőt tart a háremében, legyen az férjes, eljegyzett vagy családanya. Nolen a mérgező életvitelében látszólag tökéletesen érzi magát, mindene megvan, amire valaha is vágyott: hírnév, hivatás és sok nő, akik akkor melegítik ágyát, amikor csak akarja. De az emberek nem nézik jó szemmel, hogy sportot űz a szeretőtartásból. Ennek köszönhetően kiteszik a szűrét egy színdarabból, ami az utolsó csepp a pohárban. A menedzsere választás elé állítja: vagy vége a karrierjének, vagy belemegy egy TV show forgatásába a memóriazavarban szenvedő Dorinával, akinek története Írisz és a sajtósok fülébe is eljutott. Hogyan lehetne jobban pozitív irányba mozdítani egy kicsapongó életet élő herceg imidzsét, mint azzal, hogy segít egy bajbajutott hercegnőn?

"Az az ember, akivel tiszta lapot kell nyitnod, te magad vagy. És merj érezni! Aki nemet mond a saját érzelmeire, csak fél életet él."

Majd egy forgatásból több lesz, egy igazi álomutazás a messzi Amerikába, három hét alatt pedig rengeteg minden történhet. Vajon mi rejtőzik Nolen nőcsábász álarca mögött? Egy érző szív? És az együtt töltött idő segít Dorkának, hogy visszakapja elveszett emlékeit?

A két fiatal életére rátelepszenek a múlt árnyai: az egyikük emlékezni szeretne, a másik pedig felejteni. Dorkának ki kell lépnie a komfortzónáján kívülre, Nolennek határokat kell szabnia az életében. Mindehhez egymásra van szükségük, mert nem csupán a sors, vagy a végzet köti össze őket, hanem egy egész élettörténet.

Szurovecz Kitti egy rendkívüli utazásra hívott el bennünket, egy igazi, mély, lélektani utazásra, amely egyenesen a szívünkhöz szól. Sokszor csal könnyeket a szemünkbe vagy éppen mosolyt az arcunkra. Olyan történet, amit egy vonatút alatt elolvas az ember, de örökké a gondolataiba férkőzik: hiszen a légies stílus mögött valódi mondanivalók rejlenek. A szerelemről, a ki nem mondott szavakról, a családi támogatás erejéről, az igazi bátorságról, ami a múlttal való szembenézéskor mutatkozik meg, és persze az emlékekről, amelyek egy részét legszívesebben kitörölnénk a memóriánkból, de amelyek nélkül nem lennénk azok, akik valójában vagyunk.

"Néha meg kell állni, és várni, hogy a lelked is utolérje a tested."

Az egyetlen ismerős arc maga a tündérmesébe csomagolt valóság. A magyar nevek, helyek azt az érzést keltik, hogy ez a történet bármikor és bárhol megtörténhet. Mindenhol vannak Dorinák és Nolenek, talán ismerünk is ilyen személyeket. Egy naiv lányt és egy önhitt fiút, akik legjobban egymásnak tudnak segíteni.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik vágynak mind egy érzelmi, mind egy valóságos kalandra, amely messzi helyekre is elrepít bennünket, amely megpendíti a szívünk húrjait és egy felejthetetlen élménnyel gazdagít.

 

Írta: Barbi