Nincs engedélyezve a javascript.

Angela Marsons: Egy élet ára könyvajánló

blogcikk_mockupok-1.png

Főszereplőnket, Kim Stone-t behívatja a főnöke, és egy olyan ügyet bíz rá, ami minden emberi képzeletet felülmúl. Elrabolnak két kislányt, a szülők közül az egyik anya ismeri a felügyelőt és kifejezetten őt kéri, hogy segítsen nekik megtalálni a kilenc éves kislányokat. A csapat beköltözik Karenék házába, az egyik elrabolt kislány szüleihez és ott állítják fel a bázisukat. Egyelőre nem sokat tehetnek, szinte semmi kiindulópont nincs, hogy ki lehet a tettes, így várnak. Aztán jön egy sms a két anya telefonjára, miszerint a játék holnap indul.

" Kim a közvetlen környezetet nézte, hátha valaki figyeli a lányokat. Aztán furcsa érzése támadt: a szeme előtt talán a két gyerek életének utolsó percei peregtek le."

A tét pedig nem más, mint a két kislány élete. A szülök feladata, hogy mindannyian küldjenek SMS-t: egy-egy ajánlattal. Akié a magasabb összeg, annak a lánya szabadon távozhat - a másik meghal. Kim nem hagyja ennyibe, ő mindkét kislányt megakarja menteni és ezért bármire képes. A szülők egyre feszültebbek, hiába voltak a legjobb barátok - már az ellenséget látják egymásban. Érthető, hisz mindenkinek a saját gyermeke a legfontosabb. Kim előkutatja azt az aktát, amiben ugyanúgy két kislányt raboltak el, és csak egyikük tért haza. Az ügy tele van hibákkal és foltokkal, így a nőnek el kell kezdenie nyomozni a családok után és kideríteni mi történt akkor. A csapaton kívül kapnak három külsős embert is. Alisont, a viselkedés szakértőt, Mattet, a túsztárgyalót és Helent, a családi összekötőt. Kimnek nem egyszerű kijönnie velük, így a csapaton belül is egyre nagyobb a konfrontáció és egyre kevesebb az idejük, hogy megtalálják a két kislányt.

" Jenny remélte, legalább azt megértik majd, hogy ő nem valami elől, hanem valami felé menekült. A szívében korábban lakozó remény immár teljesen elapadt. "

A tettesek fejébe is beleláthatunk, és azt kell mondanom, hogy ilyen brutális, kegyetlen emberekkel sosem szeretnék találkozni. Amíg Will, az úgymond csendes pszichopata, a terv kitalálója, addig Symes a nehézfiú, aki régen katona volt, és a háború után az egyetlen örömét a kínzásban a gyilkolásban találja meg. Nem számít, hogy nő, vagy férfi az illető, vagy akár két 9 éves kislány.

Kim karakterét azért is szerettem, mert abszolút nem egy szokványos jellem. Betekintést kapunk a történet során hányattatott gyermekkoráról, ahol nevelőszülőktől nevelőszülőkig adták, így megtanulta, hogy a kötődés nála nem kifizetendő. Antiszociális személyiség, aki fegyelmet vár el mindenkitől, de ő nem feltétlen tartja magát a szabályokhoz. Szarkasztikus humorát pedig nem lehet nem szeretni. Kegyetlen és lelkileg megtépázó történet ez, amiben egyszerűen képtelenség kitalálni a végkifejletet - vagy a tetteseket. Szépen adagolja az írónő a feszültséget, fél percre sem hagyja leülepedni azt. Egy újabb kedvenc lett a polcomon.

 

Írta: Anarchia könyvblog