Nincs engedélyezve a javascript.

Alexandra Bracken: Sötét elmék könyvajánló

Nemrég fedeztem fel, hogy ebből a könyvből film is készült, így előrébb vettem a listámon. Egyrészt, minden esetben először az adott könyvet akarom elolvasni és csak utána megnézni az abból készült filmadaptációt. Másrészt, azért ragadta meg a kíváncsiságom, mivel egy olyan disztópiához van szerencsém, ahol a fiatalok különleges képességekkel rendelkeznek. Nálam ez mindenképpen nyerő párosítás. Az, hogy mindennek tetejében még Young Adult is, az már csak hab a tortán. Nem csak úgy belecsöppenünk egy új és más világba, hanem annak kezdetét és folyamatát is nyomon követhetjük.

Egy vírus üti fel a fejét Amerikában, aminek a neve IAAN, azaz ismeretlen eredetű akut serdülőkori idegsorvadás. Azok a tinédzserek, akik nem halnak bele ebbe a betegségbe, azok különböző képességekre tesznek szert. A felnőttek, sőt még a gyerekek saját szülei is rettegnek a fiataloktól. Így jön képbe a Thurmond tábor. Összegyűjtik az összes fiatalt, majd erre a helyre szállítják és tartják fogva őket. Különböző képességek léteznek, amelyeket szín szerint kategorizálnak: Zöldek, akik sokkal intelligensebbek az átlagnál, Kékek, akik a saját gondolataikkal mozgatnak tárgyakat, Sárgák, akik képesek az elektromosságot kezelni, Narancsvörösek, akik gondolatátvitelre képesek és Vörösek, akik a tüzet uralják.

Ruby tíz évesen kerül ebbe a táborba, ahol már az első percekben szembe kellett néznie a halállal. A vizsgálatok során sikerül kijátszania a rendszert, így a saját narancssárga jelzése helyett a Zöldekhez sorolják be. Ruby próbál láthatatlan lenni, ha egy őr beleköt, inkább meghunyászkodik, mintsem kiálljon saját magáért, ellenben barátnőjével, aki mindig segíteni próbál a lánynak, viszont ez következményekkel jár. A büntetés pedig szörnyű. Ruby nem sokáig bírja látni, hogy barátnője ennyi szenvedésen megy keresztül miatta, így az egyik büntetés után belemászik a gondolataiba és teljesen kitörli saját magát és a barátságukat onnan.

"Még nem telt el egy nap, amikor a táborba vittek és már tudtam, hogy a gyűlölet és félelem együtt jár és egymást táplálják."

Évek telnek, közben a foglyokat megtanítják, hogyan termesszenek ennivalót maguknak. Szinte teljes önellátásra nevelik őket. Azonban soha nem lehetnek szabadok, hogy ezt a való világban is kamatoztatni tudják. Egy napon Ruby a gyengélkedőre kerül, ahol a doktornő segíteni próbál neki. Elárulja, hogy az őrség megtudta, hogy nem a Zöldek csoportjába tartozik, így másnap a halál vár rá. Az orvossal együtt, közös erővel sikerül megmenekülnie a táborból.

Az igazi kaland ezután kezdődik. Megismerkedik négy fiatallal, akiknek szintén különleges képességeik vannak. Együtt indulnak útnak, hogy végre találjanak egy helyet, ahol önmaguk lehetnek. Azonban, ahogy a mi világunkban is, Ruby világában is jelen vannak azok az emberek, akik a hasznot látják bennük és tárgyakként kezelik őket. Úgy tűnik, a táboron kívül sincsenek biztonságban. Azonban a veszély nem biztos, hogy kívülről fenyegeti őket.

" A tanító néni azt kérte, írjuk le egy darab papírra, mi a kedvenc állatunk, aztán körbe kellett járnunk a teremben, míg találtunk valakit, aki ugyanazt az állatot rajzolta. Mert barátot találni ilyen könnyű volt...."

A könyv előrehaladtával egyre jobban fejlődnek a karakterek. Azt gondolom, hogy alapjáraton a trilógia első része csak bevezető volt egy nagyobb és jobb történet felé. Bár sokan nincsenek megelégedve a szereplőkkel és a sorsukkal, mégis azt mondom, mindenképpen ajánlom, hogy várjuk ki a következő kötetet, hisz már ebben a részben is

rengeteg volt a jellemfejlődés, a történet kibontakozása. Azt gondolom, hogy a végkifejletnek is oka van, amely egy igazán ütős folytatást ad majd nekünk, olvasóknak.

Írta: Anarchia könyvblog

Vásárold meg kedvezményesen!

Sötét elmék - Filmes borítóval
23.png

Sötét elmék - Filmes borítóval

Alexandra Bracken
Maxim, 2018.
Dream válogatás