A legszebb verseskötetek

A 21. században a költészet népszerűsége sajnos alábbhagyni látszik. Vannak, akik úgy vélik, hogy verseket manapság már senki sem olvas, mert az érzelmeik előhívására az emberek a filmekhez, a sorozatokhoz és a zenéhez fordulnak. Pedig az irodalmi líra sokkal többet tud adni, mint azt a legtöbben gondolnák. Akik rendszeresen olvasnak verseket, azok ezt jól tudják. Ha hajlandóak vagyunk időt szakítani egy verseskötet lapozgatására és a művek értelmezésére, kizökkenhetünk a megszokottságból és felfedezhetjük a műfaj valódi erejét.

Számos téves közhely kering a versekkel kapcsolatban. „Túl elvont”, „túl érzelgős”, „unalmas” és még sorolhatnánk… De valójában minden nézőpont kérdése. A költemények megértéséhez egy kis energiabefektetésre van szükségünk. Rajtunk áll, hogy a vers képi világát hogyan értelmezzük, ugyanis a megjelenő gondolatok nem tények, ezeket az aktuális érzelmi hangulatunk és a külső körülmények is befolyásolhatják. A versek segítenek abban, hogy meg tudjuk élni a legmélyebb érzéseinket is.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány igazán kivételes verseskötetet. Fedezd fel bátran a szépségüket!

 

Ajánló


Gondoskodás

Závada Péter

 

 

Templombelső, sportpálya, recepcióspult és "vállalkozózöld" kanapék. Ahogy az ember a hangulatok zegzugaiban létezik. Závada Péter új kötetében különös sétát tehetünk az urbánus közegekből és a tág bioszférából felépített költői világban, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg újra, és a történelem romjai, mint fenyegető allegóriák, magasodnak. Elénk kerülnek a hatalom emlékei, a bástyák és az erődök, de az olvasó részt vehet a nyárzáró banketten is. A természeti, építészeti és technikai objektumok furcsa sokfélesége rendre a "hol vagyunk" kérdését teszi fel; mitől vonzóbb itt, mint ott, mit jelent az "őszintébb pazarlás" eleganciája. Sajátos optikai utazást teszünk Grönlandon, vagy csak sodródunk a folyón a vidrákkal. Olykor pedig jó megállnunk bárhol, mert a fogalmak széttöredezve várakoznak. - Kerber Balázs

"Zajtapadás, hártyafény. A hiszékeny tájat
kirabolja a tekintet. A szemek önző rezervátuma,
mikor zsákmányul ejti azt, ami még az erdőből,
az elvágyódásból itt maradt."

 

Hogy nekem jó legyen

Kertai Csenger

 

 

Kertai Csenger második kötetének versei ott kezdődnek el, ahol az angolparkok sétányai véget érnek: a rózsakertek mögött halomba rakott, felgyújtásra váró gesztusok körül. Az imákba forduló monológok és beszélgetésbe forduló imák tájékán, egy kibogozhatatlan csomó sötétjében. Ráadásul mintha a szemünkbe nézve is mindig valaki máshoz beszélnének ezek a versek, egy ismeretlenhez, aki épp a hátunk mögött áll. Nem figyelni rájuk mégis lehetetlenség.


Kertai Csenger versei beszámolók, vagy még inkább: finom részletekkel teli nagyképek és miniatűrök és panorámák, arról a részről, ahol kint és bent súlyos színekkel mosódik egybe. Mondatokba óvatosan elrejtett, nem felejthető pillanatok. Mellékesen szimpatikusan élőek. Mellékesen lenyűgözően gazdagok. Mellékesen újra és újra felmutatnak valami fontosat.
Utazás ez a könyv, zarándoklat egy ismeretlen horizonthoz - minél többször olvassuk, annál jobban átírja a tájat. És közben csak figyelni lehet, csak csodálkozni tudunk. És ez mennyire jó. - Simon Márton

 

Amire csak a fák emlékeznek

Kopriva Nikolett

 

A képen szöveg, beltéri, mezőgazdasági gép, narancs látható

Automatikusan generált leírás

 

Hogy mennyi minden történhet egyetlen udvarban, a láthatárig tartó tájban vagy egy házban, azt akkor tudjuk meg, ha elolvassuk Kopriva Nikolett verseskönyvét. Ebbe a térbe még egy privát tenger is belefér, és még Walt Whitman is betéved. Csak a végtelen magány türemkedik ki belőle. Letisztult költészet ez, kevés ornamentikával, de fájdalmas érzelmi töltete letaglózó, gondolatisága pedig gyönyörködtető. Erre mondjuk, hogy szép.

Kopriva Nikolett 1996-ban született Kisvárdán, de a kárpátaljai Munkácson nevelkedett. A Debreceni Egyetem szabad bölcsészet szakán diplomázott, majd esztétikából szerzett mesterfokozatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2015 óta publikál, művei megjelentek A tökéletes zártság egyetlen pillanata című antológiában, valamint az Év versei 2020-as kiadásában. 2019-ben az Irodalmi Jelen debütdíjával tüntették ki, 2020-ban Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjban részesült. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója. Ez az első kötete.


Fedezd fel a magával ragadó versesköteteket a Book24 kínálatában!


2021.10.06.