Nincs engedélyezve a javascript.

A legszebb verseskötetek

A 21. században a költészet népszerűsége sajnos alábbhagyni látszik. Vannak, akik úgy vélik, hogy verseket manapság már senki sem olvas, mert az érzelmeik előhívására az emberek a filmekhez, a sorozatokhoz és a zenéhez fordulnak. Pedig az irodalmi líra sokkal többet tud adni, mint azt a legtöbben gondolnák. Akik rendszeresen olvasnak verseket, azok ezt jól tudják. Ha hajlandóak vagyunk időt szakítani egy verseskötet lapozgatására és a művek értelmezésére, kizökkenhetünk a megszokottságból és felfedezhetjük a műfaj valódi erejét.

Számos téves közhely kering a versekkel kapcsolatban. „Túl elvont”, „túl érzelgős”, „unalmas” és még sorolhatnánk… De valójában minden nézőpont kérdése. A költemények megértéséhez egy kis energiabefektetésre van szükségünk. Rajtunk áll, hogy a vers képi világát hogyan értelmezzük, ugyanis a megjelenő gondolatok nem tények, ezeket az aktuális érzelmi hangulatunk és a külső körülmények is befolyásolhatják. A versek segítenek abban, hogy meg tudjuk élni a legmélyebb érzéseinket is.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány igazán kivételes verseskötetet. Fedezd fel bátran a szépségüket!

Ajánló

Závada Péter - Gondoskodás

Templombelső, sportpálya, recepcióspult és "vállalkozózöld" kanapék. Ahogy az ember a hangulatok zegzugaiban létezik. Závada Péter új kötetében különös sétát tehetünk az urbánus közegekből és a tág bioszférából felépített költői világban, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg újra, és a történelem romjai, mint fenyegető allegóriák, magasodnak. Elénk kerülnek a hatalom emlékei, a bástyák és az erődök, de az olvasó részt vehet a nyárzáró banketten is. A természeti, építészeti és technikai objektumok furcsa sokfélesége rendre a "hol vagyunk" kérdését teszi fel; mitől vonzóbb itt, mint ott, mit jelent az "őszintébb pazarlás" eleganciája. Sajátos optikai utazást teszünk Grönlandon, vagy csak sodródunk a folyón a vidrákkal. Olykor pedig jó megállnunk bárhol, mert a fogalmak széttöredezve várakoznak. - Kerber Balázs

"Zajtapadás, hártyafény. A hiszékeny tájat
kirabolja a tekintet. A szemek önző rezervátuma,
mikor zsákmányul ejti azt, ami még az erdőből,
az elvágyódásból itt maradt."

Gondoskodás

Gondoskodás

Závada Péter
Jelenkor Kiadó, 2021.

Kertai Csenger - Hogy nekem jó legyen

Kertai Csenger második kötetének versei ott kezdődnek el, ahol az angolparkok sétányai véget érnek: a rózsakertek mögött halomba rakott, felgyújtásra váró gesztusok körül. Az imákba forduló monológok és beszélgetésbe forduló imák tájékán, egy kibogozhatatlan csomó sötétjében. Ráadásul mintha a szemünkbe nézve is mindig valaki máshoz beszélnének ezek a versek, egy ismeretlenhez, aki épp a hátunk mögött áll. Nem figyelni rájuk mégis lehetetlenség.

Kertai Csenger versei beszámolók, vagy még inkább: finom részletekkel teli nagyképek és miniatűrök és panorámák, arról a részről, ahol kint és bent súlyos színekkel mosódik egybe. Mondatokba óvatosan elrejtett, nem felejthető pillanatok. Mellékesen szimpatikusan élőek. Mellékesen lenyűgözően gazdagok. Mellékesen újra és újra felmutatnak valami fontosat.
Utazás ez a könyv, zarándoklat egy ismeretlen horizonthoz - minél többször olvassuk, annál jobban átírja a tájat. És közben csak figyelni lehet, csak csodálkozni tudunk. És ez mennyire jó. - Simon Márton

Hogy nekem jó legyen

Hogy nekem jó legyen

Kertai Csenger
Napkút Kiadó, 2021.

Kopriva Nikolett - Amire csak a fák emlékeznek

Hogy mennyi minden történhet egyetlen udvarban, a láthatárig tartó tájban vagy egy házban, azt akkor tudjuk meg, ha elolvassuk Kopriva Nikolett verseskönyvét. Ebbe a térbe még egy privát tenger is belefér, és még Walt Whitman is betéved. Csak a végtelen magány türemkedik ki belőle. Letisztult költészet ez, kevés ornamentikával, de fájdalmas érzelmi töltete letaglózó, gondolatisága pedig gyönyörködtető. Erre mondjuk, hogy szép.

Kopriva Nikolett 1996-ban született Kisvárdán, de a kárpátaljai Munkácson nevelkedett. A Debreceni Egyetem szabad bölcsészet szakán diplomázott, majd esztétikából szerzett mesterfokozatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2015 óta publikál, művei megjelentek A tökéletes zártság egyetlen pillanata című antológiában, valamint az Év versei 2020-as kiadásában. 2019-ben az Irodalmi Jelen debütdíjával tüntették ki, 2020-ban Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjban részesült. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója. Ez az első kötete.

Amire csak a fák emlékeznek

Amire csak a fák emlékeznek

Kopriva Nikolett
Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2020.

Fedezd fel a magával ragadó versesköteteket a Book24 kínálatában!