Nincs engedélyezve a javascript.

Sienna Cole: A köd után könyvajánló

kod.png

Sienna Cole mindig levesz a lábamról. Regényeiben tabukat döntöget, nehezen emészthető témákat szólaltat meg, és ezeknek izgalmas krimi témájában ad hangot.  A köd után egy lélekjelenlétet igénylő, dinamikus történet. Az írónő már rögtön az első oldalakon elénk tárja a regény kulcsmomentumát, amely az olvasásakor bár empátiát ébreszt az olvasóban, sokáig nem tudjuk meghatározni a szerepét a történetben. Az állatkertben dolgozó Linda Cravent egyik este a munkából hazamenve megerőszakolja egy idegen férfi, és nem marad más utána, csak a sötétség. Erőteljes kezdése ez egy monumentális alkotásnak.

A tényleges történet azonban ezután majdnem egy évtizeddel játszódik. Az írónő egy korábbi kötetéből, az Elmejátékból ismert Mike Marshall áll a középpontjában, aki a San Franciscó-i rendőrség egyik kiemelkedő alkalmazottja. Egy fiatal lány megcsonkított holttestére találtak rá, és Mike kapja meg az ügyet, hogy a végére járjon annak, mégis ki bánik így egy nővel, és milyen indíttatásból fosztotta meg a holttestet női jellegétől. Rövid időn belül két hasonló gyilkosság kerül a rendőrség elé. Vajon sorozatgyilkosról van szó?

Mike-nak azonban nem egyedül kell a rejtély végére járnia, hanem az FBI is besegít az indíték feltárásában, Wade Nelson személyében. Kettejük közti dominancia párbaj színesebbé tette a regényt, ám hamar rá kell döbbenniük, hogy együttes erővel gyorsabban a rács mögé zárhatják az elkövetőt, mint külön utakon.

"Az élete során mindenki fel tud mutatni legalább egy olyan embert, aki végzetes, sorsfordító hatás gyakorol rá. Valakit, aki miatt letérünk az addig biztosnak hit ösvényről…"

A gyilkos, aki a köztudatba Ködember néven írta be magát, magára vállalja a vérontásokat és a fiatal lányok megcsonkítását, és a sajtón keresztül kerül kapcsolatba a rendőrséggel. Helyesírási hibákkal teli, provokatív leveleket fogalmaz meg, és bizarr játéknak tekinti az ellene folyó nyomozást. Felsőbbrendű lénynek tekinti magát, aki dönthet életről és halálról. Mit tettek az áldozatok, hogy kivívták a Ködember figyelmét?

Ugyanakkor a regény folyamán feltárul előttünk a múlt. Belép a regénybe egy bizonyos denveri lány, Marion Brooks eltűnéséről beszámoló szál, akit a családja mintapolgárként jelenít meg a hatóság és mielőttünk, olvasók előtt is. Évfolyamelsőként végzett, kriminálpszichológiára szakosodott hallgató volt, aki a mesterképzést levelezőn végezte miközben börtönpszichológusként dolgozott távol az otthonától. Mi vezet arra egy fiatal lányt, hogy négy órákat ingázzon egy állás kedvéért? A világunkra vall, hogy a jó emberekkel történnek a rossz dolgok. Marion Brookst hivatalosan is halottnak nyilvánították.

Imádtam minden sorát ennek a regénynek, felejthetetlen élményt nyújtott, félrevezetett és meghökkentett, de egyszerűen nem bírtam letenni. Eleven, valóságos történet, ami akár ma vagy holnap is megtörténhetne. Az írónő nem finomkodik, őszintén a valóságot tárja elénk, ám mindezt egyedien, művészien megfogalmazva.

Sienna Cole zsenialitása abban rejlik, hogy nemcsak egy fordulatos krimivel ajándékozza meg az olvasóit, hanem a felvetett kérdéseket, meg is válaszolja. Rendkívül széleskörű ismeretet ad át a pszichopátiáról és az ezzel diagnosztizált beteg lelki világáról. Ezek az emberek sokszor átlagosnak adják ki magukat, beleolvadnak a hétköznapokba, a legveszélyesebb ragadozók mindközül.

"A bűbájos maszk mögött egy megveszekedett szörnyeteg lakik."

Nem unatkozhatunk az olvasása közben, egészen magával ragad, összetör és átjárja a lényedet. Míg olvasod, veled van, formál és tükröt tart eléd. Imádtam minden betűjét! Eleinte félrevezet, megkavar, teljesen a nyomozás részévé válsz.

Felejthetetlen olvasmány, igazi mestermunka! Mindenkinek ajánlom, kivétel nélkül, hiszen ez egy olyan regény, amivel mindenkinek találkoznia kell közelebbről!

 

Írta: Barbi