A Book24 listája a legjobb vicces könyvekről

Talán nincs is jobb alkalom a humoros könyvek olvasásánál, mint ez az időszak. Amellett, hogy beköszöntött a tél és hamar sötétségbe burkolóznak a nappalok, még a vírushelyzettel is meg kell küzdenünk. Egy humoros könyv a segítségünkre lehet ezeken a napokon is, hiszen a nevetés boldogsághormonokat termel, rendkívül jó stresszoldó, sőt még az immunrendszert is erősíti. Egy vicces könyv az, amire mindig számíthatunk, ami átsegít minket a nehezebb időkön, kiszakít a mindennapokból, és egy olyan világba kalauzol el, ahol a szereplők humorral kezelik problémáikat. A humor életünk fontos tényezője, így az irodalomban is     közkedvelt eszköz      . Már az ókorban ismert műfaj volt a komédia és a vígjáték, amelyet évszázadokon át visznek tovább kedvenc költőink, íróink. Bejegyzésünkben olyan humoros, vicces könyveket mutatunk be, amelyek minden kedves olvasót felvidítanak a szürke hétköznapokon.


Miért érdemes vicces könyveket olvasni?

Ahogy bevezetőnkben már utaltunk rá, a vicces könyvek pozitív hatással vannak életünkre      . A nevetés nem     csak stresszoldó, de csökkenti a magas vérnyomást, sőt a fogyást is elősegítheti, hiszen egy 10-15 perces nevetés során akár 40 kalóriát is elégethetünk. A vicces könyvek írói is tisztában lehetnek a nevetés jótékony hatásával, többek között talán ezért születnek ilyen remek alkotások. A mai magyar kortárs írók közül érdemes kiemelni Cserna-Szabó Andrást, Garaczi Lászlót, Karafiáth Orsolyát, de meg kell említeni Ficsku Pál nevét is. A szépirodalmi regények, novellák, esszék mellett a költészetben is olyan humoros műveket találhatunk, amelyek nem     csak a felnőtteket, de a gyermekeket is megnevettetik. A költők közül, akinek a nevét még sokáig emlegetni fogjuk, Varró Dániel verseskötetei tele vannak humoros sorokkal, de Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye is megnevetteti olvasóit.

A vicces könyvekben közös, hogy sokszor korunk problémáit feszegetik egy olyan szemszögből, amely feloldja a komolyságot, humorral leplezi a valós szituációkat. Ezekben a kötetekben a szerzők az irónia eszközével élnek, kiparodizálják az aktuális helyzetet. Éppen ezért, az olvasók könnyen azonosulni tudnak a mű szereplőivel, bele tudják képzelni magukat a karakterek életébe. A vicces könyvek között találhatunk nőknek, férfiaknak és gyerekeknek szólót is, de a repertoárban sorakoznak motivációs, pszichológiai jellegű vidító művek      is. Ha jól választunk, garantáltan fogni fogjuk a hasunkat a nevetéstől.

 

Vicces könyvek

 

A legjobb humoros E-könyvek - a Book24 ajánlásával

V. Kulcsár Ildikó: Ne félj, mesélj! Újra

V. Kulcsár Ildikó e-könyve egy különleges alkotás, amelyben valós élethelyzeteket olvashatunk, valós emberektől. V. Kulcsár Ildikó rovatát évek óta megtalálhatjuk a Nők Lapja hasábjain, ahol olvasók leveleire ad őszinte választ. Az írónővel levelezni olyan, mint egy baráttal leülni egy finom kávé mellett a parkban, kiönteni a lelkünket, megbeszélni aktuális problémáinkat, kitárgyalni élethelyzetünket. A szerzőnő nem törekszik arra, hogy minél bölcsebb és magasztosabb választ nyújtson, annál inkább sugárzik belőle a derű és az optimizmus. Rovata sok nőnek és férfinak nyújt segítséget a mindennapok során, akiknek nincs kivel megbeszélniük, ami a lelküket nyomja, vagy csak egy kívülálló, objektív véleményt szeretnének meghallgatni. A szerző szinte azonnal barátként kezeli a levélírót, így közvetlen hangnemben, a jó szándék által vezérelve osztja meg gondolatait. A Ne félj, mesélj! könyv folytatásaként jelent meg a Ne félj, mesélj! Újra, amelyben az előző négy év leveleit olvashatjuk.

 

William J. Locke: Pujol Arisztid vidám kalandjai

William J. Locke egyik legolvasottabb regénye a Pujol Arisztid vidám kalandjai című műve. A főszereplő egy vidám, bohókás személy, aki Franciaországban éli át szórakoztató kalandjait. Pujol Arisztid méltán híres a női szívek meghódításáról, de van, hogy elhagyott gyermekek életét menti meg. Locke regénye könnyed, vidám és vicces, így minden olvasó felhőtlen kacagásban törhet ki. A művet számos nyelvre lefordították, sok ember könyvespolcának olyan kincse, amely bármikor szórakoztató perceket lop a napba.

 

William Shakespeare: Lear király

William Shakespeare egyik leghíresebb tragédiája, a Lear király története egészen a római kor előtti kelta vaskorig nyúlik vissza, hiszen a mű alapja a britonok királyának legendája. A tragédiában végigkísérhetjük a főszereplő, Lear király fokozatos megőrülését, amikor lemond lányai javára a koronáról és szétosztja közöttük országát. Legkisebb lányát, Cordéliát kitagadja örökségéből, akinek hozomány nélkül kell elhagynia az udvart, azonban másik két lánya, Goneril és Regan is hamar megtagadják apjukat. Shakespeare klasszikus műve kiválóan mutatja be az emberi szenvedés és az együttérzés párosát, olvasás közben elgondolkodtatja, de mégis megnevetteti olvasóit a világhírű      író.

 

Top 10 vicces könyv

Vicces könyvek tiniknek

Sok tini számára minden más izgalmasabb, mint az olvasás. Szívesebben játszanak számítógépes játékokkal, nyomkodják a telefont, vagy filmeket, sorozatokat néznek. Nem mellesleg, a kötelező olvasmányok sincsenek ínyükre, így nem csoda, hogy nincs kedvük foglalkozni az olvasással az iskolán kívül, otthon is. Éppen ezért, olyan vicces könyveket érdemes a kezükbe adni, amelyek lekötik őket és még meg is szerettetik az olvasást. Bemutatunk pár olyan kötetet, amellyel nem lőhetünk mellé.

 

Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Bálint Ágnes ifjúsági regénye, a Szeleburdi család 1968-ban jelent meg. Egy háromgyerekes család mókás hétköznapjait mutatja be, akik kissé zsúfolt lakásukban élnek, és örömmel fogadnak be minden új jövevényt. A regény valójában egy napló, amely a három gyerek közül, Laci tollából származik, aki igazán sokat tesz azért, hogy mozgalmas, vidám perceket okozzon családjának, így az olvasónak egyaránt. Bálint Ágnes könyve nem     csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is igen szórakoztató olvasmány, a kötet lapozgatása közben számtalan nosztalgikus emléket ébreszthet fel bennünk. Aki nem tud betelni a könyvvel     , az film formájában is megismerkedhet a Szeleburdi család életével.

 

Marni Bates: Segítség, Youtube-sztár lettem!

Marni Bates könyve tényleg egy olyan vicces könyv, amely olvasása közben potyognak a könnyek a nevetéstől. A Segítség, Youtube-sztár lettem regény főszereplője Mackenzie, aki egy igazi lúzernek tartja magát, amit még az is tetőz, hogy rajta nevet az egész iskola, sőt az egész világháló. Egy véletlen ügyetlenség folytán hátizsákjával fellök egy focistát, majd egy hisztirohammal párosított újraélesztéssel is megpróbálkozik a fél iskola előtt.  Ez a mutatványa felkerül a Youtube-ra, de egy híres rockbanda klipet készít a felvételből, így Mackenzie-ből egy csapásra sztár lesz.  Ezt a könyvet minden iskolás lánynak ajánljuk, akik szórakozni szeretnének egy ügyetlen sorstársuk életén.

 

Jeff Kinney: Egy ropi naplója

Az Egy ropi naplója egy 15 kötetes könyvsorozat, Jeff Kinney tollából, amely elnyerte a Nemzetközi Bestseller és a The New York Times Bestseller címet is. A főszereplő Greg Heffley, egy felső tagozatos diák, aki igazi nehézségként éli meg gyerekkorát egy csapat idióta között. Az iskolában vannak igazi gorillák, akiknek még borotválkozniuk is kell, de vannak olyan „nebáncsvirágok”, mint ő, akik nem lendültek növésbe. Az Egy ropi naplója egy igazi gyerekkönyv, telis-tele olyan humorral, amely minden gyereket megnevettet. A könyvek lapjai olyanok, mintha egy valódi naplót olvasnánk, így nem csak az olvasást, de a naplóírást is megszerettetheti az iskolásokkal.

 

Vicces könyvek nőknek

A nőknek szóló vicces könyvek között találhatunk humorral fűszerezett romantikus regényeket, párkapcsolatokról szóló alkotásokat vagy az élet tapasztalataiból merített műveket. A stresszes hétköznapokon mindenkinek szüksége van egy ilyen könyvre, mely segítségével egy kicsit kikapcsolódhatunk és elfelejthetjük mindennapi problémáinkat, vagy megoldást találhatunk rájuk az olvasott sorok között.

 

V. Kulcsár Ildikó: Figyeljetek, feleségek! -  Figyeljetek, férjek!

V. Kulcsár Ildikó, Ne félj, mesélj! Újra című e-book-ja után szeretnék bemutatni Figyeljetek, feleségek! – Figyeljetek, férjek!című könyvét. Csak úgy, mint korábbi köteteiben, az emberi kapcsolatokat vizsgálja a szerző. Ez a könyv egy különleges mű, hiszen a fele férfiaknak, a fele nőknek szól, de mindkét félnek érdemes elolvasni a két részt, hogy még több tapasztalattal gazdagodjon. Olyan párkapcsolati kérdéseket feszeget az író, hogy mit vár egymástól a férfi és a nő, vagy hogy meddig tart a szerelem. Próbálja kideríteni, hogy létezik-e hűség, vagy hogy lehet-e tartós a boldogság. A könyv sorain keresztül egy igazi érzelmi hullámvasútban részesülhetünk, amelyet még inkább tetéz a szerző humoros megfogalmazása.

 

Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi

Nick Hornby szépirodalmi regénye, a Pop, csajok satöbbi egy több millió példányban eladott bestseller kötet, amely mára már a populáris irodalom klasszikusává vált. A főszereplő, Rob, azon tűnődik, hogy miért végződik minden kapcsolata szakítással. Pontosan tudja, hogy melyek voltak élete legfájdalmasabb elengedései, amelyek között legutóbbi barátnője, Laura nem szerepel. A cselekmény nagy része egy lemezboltban játszódik, ahol bakelitlemezek között bolyonghatnak a zene igazi szerelmesei. A regény egyben szórakoztató, nosztalgikus és tanulságos is, amelyet újra és újra el szeretnénk olvasni. A könyvből egy film is készült, John Cusack főszereplésével      , amelyet szintén nem érdemes kihagyni.

 

Helen Fielding: Bridget Jones babát vár

A nagysikerű Bridget Jones naplója után, Bridget Jones visszatér, és nagy meglepetésre babát vár. A főszereplők között most is helyet kap a jóképű, de kissé merev Mark Darcy, és az ellenállhatatlan Daniel Cleaver is, azonban mindkét férfi megtalálta párját, egyedül Bridget teng-leng szingliként. Úgy érzi, hogy már a klimax jelei mutatkoznak, de egészen más kaland vár rá. Vajon ki az apuka? Helen Fielding, mint mindig, most is fantasztikus humorral fűszerezte sorait, így ebben a könyvben sem csalódhatunk. Bridget Jones életébe minden nő bele tudja magát képzelni egy kicsit, ezért izgulva követjük végig sorsát a könyvet lapozva.

 

Ellen DeGeneres: Szórakozol velem?!

Ellen DeGeneres humorista, bestseller író nem okoz csalódást olvasóinak. Amerika egyik legnépszerűbb műsorvezetője, számos közönségdíj tulajdonosa abból a célból alkotta meg szórakoztató könyvét, hogy olvasóinak boldog és felejthetetlen perceket okozzon. A kötetben megosztja tapasztalatait, vicces és humoros történetekként meséli el mindazt, ami történt vele élete során. Legyen szó kelkáposztáról vagy divatbemutatóról, abszurd belső monológként adja elő sztorijait, amelyek mind csattanóval zárulnak. Ellen DeGeneres lelkesedése az utolsó oldalig sem lankad, könnyed és olvasmányos stílusban adja át szórakoztató történeteit Szórakozol velem?! című könyvében.

 

Vicces könyvek komolyabbaknak

A következő három könyvet olyan olvasóknak ajánljuk, akik a modern írások helyett szívesebben olvassák a klasszikus, komolyabb hangvételű műveket.

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány és más történetek

Rejtő Jenő neve ismerősen cseng minden magyarnak, hiszen a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselőjévé avanzsálták. Utánozhatatlan humora és könnyed stílusa miatt érdemelte ki ezt a címet, amelyet Piszkos Fred, a kapitány és más történetek című kötetében is megtapasztalhatunk. Fantasztikus módon, mesterien fűzi mondatait, így minden egyes története egytől egyig izgalmas, szórakoztató és felejthetetlen minden olvasó számára. A tündérmesék ihlették könyveit, ahol a koldus valójában egy koronaherceg, az alvilág figurái úriemberek, és még a szerelmesek is egymásra találnak a történetek végén.

 

Dave Itzkoff: Robin

Robin Williams, többek között a Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vitenam! és A halászkirály legendája című könyvek szereplőjeként robbant be a köztudatba, de számos más alkotásnak is részese volt. Oscar-díjat nyert a Good Will Haunting-béli alakításával, de többi filmjével is nagy sikerre tett szert. Úgy tartják számon, mint az egyik legkedveltebb és legtöbbször félreértett szórakoztatóművészt. Talán sokan nem is sejtik, hogy a vicces, vidám szerep mögött egy önbizalomhiánnyal küszködő, alkoholfüggőségtől és depressziótól szenvedő férfi lakozik. David Itzkoff, a New York Times kulturális újságírója vállalkozott arra, hogy leírja Robin Williams életét, összegyűjti a családtagokkal, barátokkal és kollégákkal készített interjúkat, valamint mélységes kutatómunka segítségével mutatja be az olvasónak a színész igazi arcát.

 

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

Bödőcs Tibor habár magyartanárnak tanult, humorista lett, 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz és a Rádiókabaréhoz. 2017-ben megjelent Addig se iszik című prózaparódiája. A kötetben klasszikus, de kortárs írók kiparodizált műveit olvashatjuk novellák formájában, így találkozhatunk Krúdyval, Örkénnyel, Máraival, de még Márquezzel is. A szerző a sorokban a humort vegyíti a szépirodalommal, így egy egészen különleges kötet született meg tollából. Olyan szokatlan képekkel és hasonlatokkal él Bödőcs, ami beleég az olvasó tudatába, és szinte már a zsenialitás határait feszegeti. Minden olyan olvasónak kötelező olvasmány, aki szereti az olyan novellagyűjteményeket, amelyeken még nevetni is lehet.

 

A humorral spékelt, vicces könyvek minden olyan olvasni szerető embernek ajánlottak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, és szeretnének kiszakadni a hétköznapi terhek alól. Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk olyan fantasztikus e-könyveket, klasszikus vicces könyveket nőknek, tiniknek és komolyabb olvasóknak is, amelyek feledhetetlen élményeket okoznak. Ezek a könyvek amellett, hogy szórakoztatnak, megoldást is nyújthatnak a szürke hétköznapok problémáira, erőt meríthetünk belőlük, és sok nehéz szituációt más szemszögből közelíthetünk meg.