A boldog párkapcsolat titka

Az ember társas lény. Létezésünk fő elemei közé tartozik a szerelem, a szexualitás, na meg persze a (sokszor nem egyszerű) párkeresés. Az ismerkedési és párkapcsolati trendek folyamatosan változnak, de a témában íródott könyvek igyekeznek lépést tartani a rohanó világgal. Érdemes felfedezni a Book24 könyv kínálatát és kideríteni, hogy mi is a sikeres, kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolat titka!

Sokféle párkapcsolat létezik, talán annyi, ahányféle ember, hiszen személyiségünk nagyban befolyásolja a társas formákban való viselkedésünket, kapcsolatunkat a másik személlyel. Számos esetben nem is feltétlenül a romantika az első szó, ami eszünkbe jut a témakörről. Egy párkapcsolat lehet boldog, lehet éppen kezdődő, lehet már kifutó, és lehet viszályokkal teli. Lehet szó házasságról, de papírok nélküli mindent elsöprő szerelemről is, sőt, akár házasságon kívüli viszonyról is. Emiatt a párkapcsolati könyveink is minden színt érintenek, és nagyon változatos témákban keresgélhet az olvasó. Ha éppen megerősítésre van szükségünk, vagy kiutat keresünk egy már nem működő kapcsolatból, netán sérültünk az ex által, és szeretnénk visszaállítani önbizalmunkat, vagy ha most teljesen másként akarjuk felépíteni a bimbózó románcot, netán keressük a szerelem definícióját, és a csillagok befolyására is kíváncsiak vagyunk, a BOOK24 kínálatában számos remek olvasmányra bukkanhatunk!

Mit tehetünk a párkapcsolatunkért?

Amikor egy új párkapcsolat kezdetekor úgy érezzük, hogy elborít mindent az a bizonyos rózsaszín köd és a felhők felett járunk, nem igazán foglalkozunk azzal, hogy hogyan érdemes megőrizni a harmóniát párunkkal. Sokan akkor kezdenek fűhöz-fához kapkodni, amikor már tönkrement a házasságuk, de ekkor gyakorta szembesül azzal az ember, hogy már túl késő változtatni. Sajnos az iskolában senki sem tanítja meg nekünk, hogyan tudjuk megőrizni a párkapcsolatunkban a harmóniát, a szenvedélyt és a boldogságot. A romantikus filmek és regények is ott végződnek, hogy a szerelmesek hosszú küzdelem után végre egymásra találnak, majd feltételezzük, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Pedig a boldog párkapcsolat fenntartásának titkait már évtizedek óta kutatják, komoly szakirodalma van. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miként őrizhetjük meg a harmóniát párunkkal.


1. Légy tudatos és gondozd a párkapcsolatodat!

Sokan ismerik a hasonlatot, miszerint a jó párkapcsolat olyan, mint egy kert: folyamatosan gondozni kell, hogy élvezhessük a munkánk gyümölcsét. Ha nem így teszünk és elhanyagoljuk azt, sok gaz burjánzik el benne. Egyesek azt gondolják, hogy elég csupán megtalálni a megfelelő embert ahhoz, hogy életünk végéig boldogan éljünk. Ez valóban fontos, de olyan soha sincs, hogy egy párkapcsolat örökre ugyanolyan marad. Folyamatosan változunk, módosulnak az életkörülményeink, gyerekeink születnek, soha többé nem leszünk ugyanolyanok, mint a megismerkedésünk pillanatában. Egy kapcsolat vagy fejlődik, mert tudatosan gondozzák, vagy hanyatlik, mert a pár elveszik a hétköznapok küzdelmeiben, és már se idejük, se energiájuk nincs a kapcsolat ápolására. Olyan nincs, hogy egy kapcsolat stagnál – mindig egy lejtőn mozog: lefelé vagy felfelé. Csak rajtunk múlik, hogy fektetünk-e energiát abba, hogy felfelé mozdítsuk.

A párkapcsolat tudatos fejlesztésének, fenntartásának a legfontosabb eleme, hogy bármennyi dolgunk is van, időt szánunk arra, hogy beszélgessünk, és minőségi időt töltsünk el egymással. A tévénézés, sorozatok bámulása nem számít minőségi időnek! De annak számít egy közös hobbi, játék, kirándulás, vacsorafőzés, éttermi ebéd, amikor egymásra figyelve – gyerekek nélkül! – tudunk eltölteni egy kis időt.


2. Kritika helyett pozitív megerősítés

A boldog házasságban élők megtalálják az egészséges egyensúlyt az egymás iránti pozitív és negatív érzelmek között. Ez a mágikus arány az 5:1. Vagyis amíg legalább ötször annyi pozitív érzelem és interakció jelenik meg a férj és feleség között, mint negatív, addig a párkapcsolat nagy valószínűséggel stabil marad.

Ez jó hír a lobbanékony, sokat veszekedő pároknak, ha képesek a hangos veszekedéseiket rengeteg szeretettel, dicsérettel, szenvedéllyel ellensúlyozni. Hogyan lehet pozitivitást vinni egy párkapcsolatba?

Mutass érdeklődést a másik iránt! Kérdezd meg, hogy telt a napja – és figyelj is rá! Légy szeretetteljes! Fogd meg a kezét, öleld át, simogasd meg! Néha nem kell semmit se mondani, egy érintés mindent elmond. Mutasd meg, hogy törődsz a másikkal! Apró figyelmességekkel: megcsinálod a kedvenc ételét, viszel neki virágot, apró meglepetést. Értékeld a másikat! Mondd el neki, mit szeretsz, becsülsz, tisztelsz benne, miért vagy hálás! Légy együttérző – még akkor is, ha nem értesz egyet azzal, amit mond! (Ha panaszkodik a főnökére, kollégájára, nem kell egyetértened a pároddal, de attól még együttérezhetsz vele!) Ha tudatosan figyeltek arra, hogy egy-egy vitát, kritikát, beszólást öt pozitív megerősítés kövessen, nagyon jó úton jártok!


3. Közös célok és tervek

Sokan panaszkodnak arra, hogy a párkapcsolatuk a hosszú évek során ellaposodik, rutinszerűvé válik, valamint elalszik a szenvedély. Éppen ezért érdemes tudatosan keresni a közös célokat, melyek túlmutatnak a házasságon vagy a gyermeknevelésen. Persze, fontos közös cél, hogy a gyerekeiteket együtt felnevelitek, de a hétköznapok rutinja ettől még megöli a kapcsolatot.

Keressetek közös hobbikat, közös célokat, amelyek nem függnek össze a gyerekneveléssel! Valami olyasmit, ami egyformán lelkesít mindkettőtöket. Készítsetek egy közös bakancslistát olyan helyekről, ahová például kettesben el akartok látogatni! Támogassatok egy-egy alapítványt, ismerős családot, gyereket, vegyetek részt valamilyen közösségi munkában! A lehetőségek végtelenek, csak tőletek, az érdeklődési körötöktől függ, hogy mi lesz az a

közös cél, amit megvalósítotok!

Forrás:

https://mukodoparkapcsolat.hu/a-boldog-parkapcsolat-titka/

A képen kültéri, személy látható

Automatikusan generált leírás

 

Ajánló


A boldogságkeresés útjai és útvesztői - Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott párkapcsolatig

Kopp Mária
Skrabski Árpád

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

Hol a boldogság mostanában? - teszi fel az emberiség minduntalan a lét örök kérdését Petőfi Sándorral. Amióta világ a világ, nemzedékek sora fürkészi a választ, ám a kiegyensúlyozott párkapcsolatnál még senki nem tudott jobb feleletet adni. Napjaink közszelleme ugyanakkor a legkevésbé sem kedvez a hosszú távú, Uram bocsá', életre szóló elköteleződésnek.
Pedig, amint Kopp Mária és Skrabski Árpád munkássága is igazolja, a család nem csupán a boldogság kimeríthetetlen forrása, de minden másnál jobb egészség- és életvédő tényező. Rokonaik, ismerőseik, barátaik a megmondhatói: tudományos téziseikért a szerzőpáros tagjai párját ritkítóan örömteli házasságukkal álltak jót.
Látva a jelen kötet előzményét jelentő korábbi könyv sikerét, lányaik, Skrabski Luca és Fruzsina, valamint az azóta Kopp Mária nevét viselő családkutató szervezet, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kezdeményezték, hogy a mű lásson ismét napvilágot. Válasszák nászajándékként, jegyeskurzusok, etikaórák segédanyagként, avagy kapcsolatépítő olvasmányként, zöldfülű és veterán párok egyaránt fognak újat találni benne.

 

Paleo szex - Kőkorszaki randi a technoszexuális űrkorban

Meskó Norbert

 

 

A szépség eredete és a Szex és lélek című nagysikerű könyv szerzőjének újabb kötete, amely tudományos ismeretterjesztő jelleggel avatja be az olvasót abba, hogy a mai ember pszicho-biológiai szerkezete kőkorszaki körülmények között alakult ki és nem sokat változott napjainkra sem. Tehát most is azok a – részletesen tárgyalt – pszichológiai vonások alakítják párválasztásunkat, amelyek 1-2 millió éve növelték fajunk túlélési és szaporodási valószínűségét. A hosszú távú szerelmi partner megtalálása az emberi élet egyik legnagyobb kihívása, egyben a boldogság kulcsa. Ez ugyanis hatással lesz a közös gyermekek sikerességére és túlélésére is a szülői gondoskodáson és a tőlük öröklött tulajdonságokon keresztül. Így hatnak kőkorszaki génjeink – üzeni a könyv – mai párkapcsolatainkra is.

 

Túléljük, szívem! - Útmutató a párkapcsolati válságok kezeléséhez

dr. Bujtor László
Nagy Zsóka

 

 

Nagy Zsóka első könyvének jelmondata: "Vagy igazam van, vagy boldog vagyok." A nagy sikerű könyv folytatása az időközben eltelt csaknem tíz esztendő mediációs tapasztalataiból táplálkozik. Az első könyvben (Megoldjuk, szívem) található történetek keletkezésekor még nem volt Facebook, #MeToo mozgalom, nem polarizálódott a magyar társadalom. Ebben a tíz évben más lett a bennünket körülvevő világ, melynek meghatározó eseményei és folyamatai a családon belül is lecsapódnak, nyomot hagynak. A történetekben ezek a társadalmi folyamatok is visszatükröződnek és visszaköszönnek: sötétebbek, kevesebb a happy end és jóval több a probléma, a megoldatlan (vagy megoldhatatlan) eset. Ám Nagy Zsóka vérbeli családi mediátor: számára a legfontosabb a család magvát, értelmét adó gyermek. Történeteiben az alapmotívumok mellett mindig ott van a gyermek, születése, cseperedése, neveltetése, majd felnőtté válása, és mindaz, amit magával visz abból a családból, ahová született, abba a családba, amit alapít. Ezekből a történetekből mindenki meríthet, tanulhat és okulhat. Mindezt annak érdekében, hogy ne kövesse el azokat a hibákat, amelyeket könyvünk hősei akarva-akaratlanul megtettek.

 

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Bagdy Emőke
Gutman Bea


A képen szöveg, rajztábla látható

Automatikusan generált leírás

 

Ez a válogatás azokból az írásaimból és előadásaimból született, amelyekben a pszichológia üzeneteit éppen ma, mostanában rendkívül fontosnak érzem. Olyannyira, hogy legszívesebben folyvást mondanám, tanítanám ezeket mindenkinek. Terjeszteném... Ezt a lehetőséget kínálja a könyv is. Lapjaiba, betűibe költöztetem a lelkem, és olvasótársaimmal együtt élem át: az ilyen tudásanyagban rejlik a lélektan igazi emberszolgálata! Segít nekünk örülni az életnek, tudatosítani, mit tehetünk önmagunk és szeretteink életminőségének jobbítása érdekében. Az elkötelezett odatartozás, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, a felelősségvállalás, az örülni tudás, a boldogító párkapcsolatok és szeretetkötelékek lélekápoló erői, a hála, a megköszönni tudás és a megbocsátás megannyi erő, amelyek által megújulhat az életérzésünk, javulhat az egészségünk. Ami ebbe a könyvbe belefért, csupán egy csepp talán az életbúsulás, a reménytelenség, a megkeseredés lelki kövültségeinek feloldására, de ha személyesen is utánagondolunk, vajon érvényesek-e az életünkben ezek a tanítások, akkor máris előbbre lépünk az önismeretben és kapcsolataink minőségének tökéletesítésében.

 

Bakancslista - Párban

Életre szóló kalandok szerelmeseknek, volt szerelmeseknek és leendő szerelmeseknek

Érsek-Obádovics Mercédesz

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

VÁRHATÓ MEGJELENÉS: 2021-11-18

 

Kalandra fel! A világ telis-tele van csodákkal! Nincs más dolgotok, csak élvezni az életet és minden alkalmat megragadni, hogy jól érezzétek magatokat édeskettesben. Az együtt töltött idő minden perce ajándék. Ez a könyv több száz ötletet rejt számotokra, hogyan tehetitek még szorosabbá és felejthetetlenné kapcsolatotokat. A közösen átélt élményekre egy életen át szeretettel gondoltok majd vissza, a közösen megélt pillanatok pedig örökké összekötnek titeket. Ezt a kis zsebkönyvet mindenhova magatokkal vihetitek, rengeteg vidámsággal, boldogsággal és szerelemmel fogja megtölteni életeteket. Jó szórakozást!

Kihagyhatatlan ötletek és életre szóló kalandok tára szerelmeseknek, volt szerelmeseknek és leendő szerelmeseknek, hogy minden egyes együtt töltött pillanat felejthetetlen legyen. Mit csináljatok, ha jó az idő, mit tegyetek, ha nincs kedvetek kimozdulni otthonról, mit, ha romantikára vagy épp izgalmakra vágytok – a szerelmetekkel átélt élmények meghatározzák kapcsolatotok jelenét és jövőjét.

Használjátok ki jól a lehetőségeiteket! Ebben nyújt segítséget e hasznos kis kalauz.

 

Fedezd fel a Book24 egyedülálló könyvkínálatát szerelem és párkapcsolat témában!

 


2021.09.30.