Nincs engedélyezve a javascript.

A boldog párkapcsolat titka

blogcikk_kep_600x400.jpg

Az ember társas lény. Létezésünk fő elemei közé tartozik a szerelem, a szexualitás, na meg persze a (sokszor nem egyszerű) párkeresés. Az ismerkedési és párkapcsolati trendek folyamatosan változnak, de a témában íródott könyvek igyekeznek lépést tartani a rohanó világgal.

Érdemes felfedezni a Book24 könyv kínálatát és kideríteni, hogy mi is a sikeres, kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolat titka!

Sokféle párkapcsolat létezik, talán annyi, ahányféle ember, hiszen személyiségünk nagyban befolyásolja a társas formákban való viselkedésünket, kapcsolatunkat a másik személlyel. Számos esetben nem is feltétlenül a romantika az első szó, ami eszünkbe jut a témakörről. Egy párkapcsolat lehet boldog, lehet éppen kezdődő, lehet már kifutó, és lehet viszályokkal teli. Lehet szó házasságról, de papírok nélküli mindent elsöprő szerelemről is, sőt, akár házasságon kívüli viszonyról is. Emiatt a párkapcsolati könyveink is minden színt érintenek, és nagyon változatos témákban keresgélhet az olvasó. Ha éppen megerősítésre van szükségünk, vagy kiutat keresünk egy már nem működő kapcsolatból, netán sérültünk az ex által, és szeretnénk visszaállítani önbizalmunkat, vagy ha most teljesen másként akarjuk felépíteni a bimbózó románcot, netán keressük a szerelem definícióját, és a csillagok befolyására is kíváncsiak vagyunk, a BOOK24 kínálatában számos remek olvasmányra bukkanhatunk!

Mit tehetünk a párkapcsolatunkért?

Amikor egy új párkapcsolat kezdetekor úgy érezzük, hogy elborít mindent az a bizonyos rózsaszín köd és a felhők felett járunk, nem igazán foglalkozunk azzal, hogy hogyan érdemes megőrizni a harmóniát párunkkal. Sokan akkor kezdenek fűhöz-fához kapkodni, amikor már tönkrement a házasságuk, de ekkor gyakorta szembesül azzal az ember, hogy már túl késő változtatni. Sajnos az iskolában senki sem tanítja meg nekünk, hogyan tudjuk megőrizni a párkapcsolatunkban a harmóniát, a szenvedélyt és a boldogságot. A romantikus filmek és regények is ott végződnek, hogy a szerelmesek hosszú küzdelem után végre egymásra találnak, majd feltételezzük, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Pedig a boldog párkapcsolat fenntartásának titkait már évtizedek óta kutatják, komoly szakirodalma van. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miként őrizhetjük meg a harmóniát párunkkal.

1. Légy tudatos és gondozd a párkapcsolatodat!

Sokan ismerik a hasonlatot, miszerint a jó párkapcsolat olyan, mint egy kert: folyamatosan gondozni kell, hogy élvezhessük a munkánk gyümölcsét. Ha nem így teszünk és elhanyagoljuk azt, sok gaz burjánzik el benne. Egyesek azt gondolják, hogy elég csupán megtalálni a megfelelő embert ahhoz, hogy életünk végéig boldogan éljünk. Ez valóban fontos, de olyan soha sincs, hogy egy párkapcsolat örökre ugyanolyan marad. Folyamatosan változunk, módosulnak az életkörülményeink, gyerekeink születnek, soha többé nem leszünk ugyanolyanok, mint a megismerkedésünk pillanatában. Egy kapcsolat vagy fejlődik, mert tudatosan gondozzák, vagy hanyatlik, mert a pár elveszik a hétköznapok küzdelmeiben, és már se idejük, se energiájuk nincs a kapcsolat ápolására. Olyan nincs, hogy egy kapcsolat stagnál – mindig egy lejtőn mozog: lefelé vagy felfelé. Csak rajtunk múlik, hogy fektetünk-e energiát abba, hogy felfelé mozdítsuk.

A párkapcsolat tudatos fejlesztésének, fenntartásának a legfontosabb eleme, hogy bármennyi dolgunk is van, időt szánunk arra, hogy beszélgessünk, és minőségi időt töltsünk el egymással. A tévénézés, sorozatok bámulása nem számít minőségi időnek! De annak számít egy közös hobbi, játék, kirándulás, vacsorafőzés, éttermi ebéd, amikor egymásra figyelve – gyerekek nélkül! – tudunk eltölteni egy kis időt.

2. Kritika helyett pozitív megerősítés

A boldog házasságban élők megtalálják az egészséges egyensúlyt az egymás iránti pozitív és negatív érzelmek között. Ez a mágikus arány az 5:1. Vagyis amíg legalább ötször annyi pozitív érzelem és interakció jelenik meg a férj és feleség között, mint negatív, addig a párkapcsolat nagy valószínűséggel stabil marad. Ez jó hír a lobbanékony, sokat veszekedő pároknak, ha képesek a hangos veszekedéseiket rengeteg szeretettel, dicsérettel, szenvedéllyel ellensúlyozni.

Hogyan lehet pozitivitást vinni egy párkapcsolatba?

Mutass érdeklődést a másik iránt! Kérdezd meg, hogy telt a napja – és figyelj is rá! Légy szeretetteljes! Fogd meg a kezét, öleld át, simogasd meg! Néha nem kell semmit se mondani, egy érintés mindent elmond.

Mutasd meg, hogy törődsz a másikkal! Apró figyelmességekkel: megcsinálod a kedvenc ételét, viszel neki virágot, apró meglepetést.

Értékeld a másikat! Mondd el neki, mit szeretsz, becsülsz, tisztelsz benne, miért vagy hálás!

Légy együttérző – még akkor is, ha nem értesz egyet azzal, amit mond! (Ha panaszkodik a főnökére, kollégájára, nem kell egyetértened a pároddal, de attól még együttérezhetsz vele!) Ha tudatosan figyeltek arra, hogy egy-egy vitát, kritikát, beszólást öt pozitív megerősítés kövessen, nagyon jó úton jártok!

3. Közös célok és tervek

Sokan panaszkodnak arra, hogy a párkapcsolatuk a hosszú évek során ellaposodik, rutinszerűvé válik, valamint elalszik a szenvedély. Éppen ezért érdemes tudatosan keresni a közös célokat, melyek túlmutatnak a házasságon vagy a gyermeknevelésen. Persze, fontos közös cél, hogy a gyerekeiteket együtt felnevelitek, de a hétköznapok rutinja ettől még megöli a kapcsolatot.

Keressetek közös hobbikat, közös célokat, amelyek nem függnek össze a gyerekneveléssel! Valami olyasmit, ami egyformán lelkesít mindkettőtöket. Készítsetek egy közös bakancslistát olyan helyekről, ahová például kettesben el akartok látogatni! Támogassatok egy-egy alapítványt, ismerős családot, gyereket, vegyetek részt valamilyen közösségi munkában! A lehetőségek végtelenek, csak tőletek, az érdeklődési körötöktől függ, hogy mi lesz az a közös cél, amit megvalósítotok!

Ajánló

Szerelem 50 felett
23.png

Szerelem 50 felett

Az újrakezdéstől a kiegyensúlyozott kapcsolatig

Francine Russo
HVG Könyvek, 2023.02.13.

A kutatások szerint 50 éves kor felett jobb önismeretünknek és tapasztalatainknak köszönhetően érettebben, könnyebben alakíthatunk ki tartós és kiegyensúlyozott párkapcsolatot. Nagyobb érzelmi stabilitást tudunk nyújtani, és jobban összpontosítunk a társunkra, hiszen jó eséllyel már nem a gyermekeink vagy a karrierünk áll a mindennapjaink középpontjában.

Pszichológusoktól származó esettanulmányok és kutatási eredmények alapján Francine Russo újságíró útmutatót kínál az előző kapcsolatok lezárásához, a gyászfeldolgozáshoz és a szülői minták felismeréséhez. Könyvében nemcsak az érett kapcsolatok mozgatórugóit tárja fel, hanem praktikus tanácsokkal lát el az online társkeresőkben való eligazodástól az első randin át a szexig.

Gyorstalpaló szakítás után
23.png

Gyorstalpaló szakítás után

Az összetört szív újraprogramozásának tudománya

Amy Chan
Bioenergetic Kiadó Kft., 2022.11.16.

Ez nem egy tipikus kapcsolatokról szóló könyv. És nem is randikalauz. Ez a könyv az életúton vezet, tanulási segédletet ad, szeretetkalauzként működik. A fejezetekből elsajátíthatod, hogyan élj jobb életet, miként tanulj meg minél többet, és hogyan szeresd önmagad, hogy a következő párkapcsolatodban jól boldogulj. Nem reménytelen a helyzeted, csak sebet kaptál. Nincs vége a világnak, csak alakot váltasz. Ez az alakváltás segít, hogy megváltoztasd az életed irányát. Te vagy a történeted szerzője, minden döntés, amit meghozol, az életed következő fejezetének első szavait adja. A fájdalmad a változás katalizátora. Közös kalandra indulunk, amelynek során elemezzük a múltat, hogy erőt sugárzó, inspiráló jövőt építhessünk. Készen állsz a megújulásra?

Úristen, házasodunk!
23.png

Úristen, házasodunk!

Tóth Mihály
Publio Kiadó, 2022.11.02.

Létezik-e tökéletes házasság? Mivel tökéletes ember nem létezik, és a házasság tökéletlen emberek életszövetsége, ezért minden bizonnyal olyan házasság sem létezik, amely minden szempontból tökéletes lenne. Azaz annak biztos tudatában készülhettek a házasságra, hogy az biztosan tele lesz hibákkal, konfliktusokkal és kihívásokkal. Ez azonban nem meggyöngíti, hanem épp megerősíti majd a kettőtök szövetségét. Megerősíti, ha valóban szent szövetség van köztetek. Erre a szövetségre tesztek majd esküt egymásnak, szabad elhatározásból. Azaz, a házasság alapja egy elhatározás, egy emberi döntés, és nem csupán egy érzés.

A boldogságkeresés útjai és útvesztői
23.png

A boldogságkeresés útjai és útvesztői

Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott párkapcsolatig

Kopp Mária, Skrabski Árpád
L'Harmattan Kiadó, 2020.

Hol a boldogság mostanában? Amióta világ a világ, nemzedékek sora fürkészi a választ, ám a kiegyensúlyozott párkapcsolatnál még senki nem tudott jobb feleletet adni. Napjaink közszelleme ugyanakkor a legkevésbé sem kedvez a hosszú távú, életre szóló elköteleződésnek.
Pedig, amint Kopp Mária és Skrabski Árpád munkássága is igazolja, a család nem csupán a boldogság kimeríthetetlen forrása, de minden másnál jobb egészség- és életvédő tényező. 
Válasszák nászajándékként, jegyeskurzusok, etikaórák segédanyagként, avagy kapcsolatépítő olvasmányként, zöldfülű és veterán párok egyaránt fognak újat találni benne.

Fedezd fel a Book24 egyedülálló könyvkínálatát szerelem és párkapcsolat témában!