Nincs engedélyezve a javascript.

30 könyv, amit el kell olvasnod

Az olvasás amellett, hogy hobbi és szórakozás, számos testi-lelki változással is járhat. Olvasás közben javul a szókincsünk, a memóriánk, fejlődik a képzelőerőnk, növekszik az érzelmi intelligenciánk, és nem utolsó sorban, ez a tevékenység rendkívüli stresszoldó képességekkel bír. Egy jó könyv elrepíthet egy egészen más világba, ahol menedékre lelhetünk a szürke mindennapok elöl. Egy magával ragadó olvasmány valósággal odabilincsel minket a kedvenc fotelünkhöz, és olyan történeteket mutat be nekünk, amelyekben a főhős minden tettéből tanulhatunk valamit, vagy azonosulhatunk a szereplőkkel. A legjobb könyvekben megtaláljuk az élet problémáira a választ, minden elolvasott könyv után nagyobb tudásra tehetünk szert, amit senki nem vehet el tőlünk. Bejegyzésünkben harminc olyan könyvet mutatunk be olvasóinknak, melyeket mindenképpen érdemes elolvasni.

George Orwell: 1984

George Orwell 1948-49-ben egy olyan világot teremtett 1984 című regényében, amely akár igaz is lehetne. Az 1984 disztópikus regény, 420 oldalban írja le Orwell kiábrándult, borzongató realitását, ami rabul ejt minden olvasót. Aki további könyveket olvasna a szerzőtől, annak az Állatfarm és a Légszomj című regények szintén kihagyhatatlan alkotások lehetnek.

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Mihail Bulgakov az orosz irodalom egyik legnagyobb szatirikus alkotója. A Mester és Margarita című regényén 12 éven át dolgozott, a mű a szerző halála után jelent meg. Az abszurd, groteszk regény három szálon fut: betekintést nyerünk a Sátán életébe, megismerjük Pilátus-Jézus történetét, valamint a Mester és szerelme, Margarita kalandjait is.

Paulo Coelho: Az alkimista

Az alkimista minden idők legnagyobb sikere az író hazájában, Brazíliában. A kritikusok Antoine de Saint-Exupéry A kishercegéhez szokták hasonlítani, irodalmi értéke világszerte elismert. Coelho 1988-ban kiadott regénye 176 oldalon keresztül tanít minket arra, hogy merjünk hinni az álmainkban, vegyük kezünkbe sorsunk irányítását és hallgassunk a szívünkre.

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

John Ronald Reuel Tolkien az egyetemes irodalomtörténet egyik legolvasottabb, legelismertebb alakja. Leghíresebb műve A Gyűrűk Ura, egy egységes egészet alkotó, hat könyvből álló, mintegy 1800 oldalas regény. Ezek a kötetek egy olyan képzelt világban játszódnak, ahol a jót és a gonoszt ember előtti lények képviselték.

Biblia

Frédéric Boyer, és Serge Bloch négy évig dolgoztak az ötszáz oldalas, mintegy kétezer rajzot tartalmazó nagyméretű Biblia köteten, amely az Ótestamentum jól ismert történeteit mutatja be. Boyer harmincöt történetet mesél el modern, szórakoztató stílusban, miközben Bloch érzékeny módon eleveníti meg az ismert jeleneteket.

Alan Alexander Milne: Micimackó

A. A. Milne Micimackójának első kiadása 1926-ban jelent meg az Egyesült Királyságban. A mesét Karinthy Frigyes fordításában ismerhette meg a magyar közönség, ő kalauzolt el bennünket a Százholdas Pagonyba, ahol mindennap történt valami mulatságos vagy izgalmas esemény.

William Golding: A Legyek Ura

William Golding első regényében, A Legyek Urában a második világháborúban szerzett tapasztalatait felhasználva az ősi ösztönökre ráébredő, az atomháború árnyékában élő emberek félelmeit jeleníti meg. A mű főhősei tíz-tizenkét éves angol fiúk. Golding-ot a Beavatás című regényéért Booker-díjjal is kitüntették, valamint egy irodalmi Nobel-díj büszke tulajdonosa.

Emily Brontë: Üvöltő szelek

Emily Brontë az angol romantika egyik kiemelkedő prózaírója. Halála előtt egy évvel, 1847-ben írta meg egyetlen regényét Üvöltő szelek címmel, amely egy romantikus lélek költői vallomása a szerelemről és a szenvedélyről.

Anthony Burgess: Gépnarancs

Anthony Burgess leghíresebb műve, a Gépnarancs 1962-ben látott napvilágot. Az antiutópista történetet egy fiatal bandavezér, Alex meséli el. A riasztó, pesszimista műből egy fantasztikus film is készült a rajongók számára.

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

Harper Lee Pulitzer-díjas regénye 1960-ban jelent meg. Az írónő saját életéből merített élményeket, személyes tapasztalatai több szempontból is támaszként szolgáltak számára. A Ne bántsátok a feketerigót! legfontosabb mondanivalója az emberi egyenjogúság mellett szól.

Kenneth Grahame: Békavári uraság és barátai

Kenneth Grahame Békavári uraság és barátai című gyerekkönyve 1908-ban jelent meg és vált az író leghíresebb alkotásává. Grahame hősei számos kalandot élnek át, megismerhetjük az öntelt Varangyot, a hűséges Vakondot, az érzékeny Vízi patkányt és a józan Borzot.

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Charles Dickens Karácsonyi ének című gyerekkönyve az egyik legelgondolkodtatóbb karácsonyi történet, amit valaha olvashattunk. A főhőst, a kapzsi Scrooge urat három szellem látogatja meg, akik felelevenítik fájó emlékeit, felnyitják szemét a körülötte lévő emberek nyomorúságára, és előre vetítik magányos halálát. Dickens 1843-ban írta rendkívül tanulságos, gyönyörű meséjét, amely nem csak a gyerekeknek szolgál nagy tanulságokkal.

Charles Dickens: Copperfield Dávid

Charles Dickens Copperfield Dávid című regénye 1850-ben jelent meg, melynek központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. A főhős szenvedésein keresztül ismerhetjük meg a társadalom gonosz, embertelen világát. Ne hagyja ki Charles Dickens-től Twist Olivér történetét sem!

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Jane Austen második regénye a Büszkeség és balítélet címmel jelent meg, a végleges változatot 1813-ban adták ki. A regény népszerűsége két évszázada töretlen. Főhősei vagyonos férjre vadászó lányos családok, vagyonos és vagyontalan fiatalemberek. Jane Austen könnyed iróniával ábrázolja szereplőit, humorosan írja le történetüket.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Charlotte Brontë Jane Eyre című regényét 1847-ben adták ki. Az írónő leghíresebb regénye életrajzi elemekből épül fel. A műben egy koldusszegény árva lány gyermekkorának keserves éveit ismerhetjük meg. A romantikus történet már első megjelenésekor belopta magát minden olvasó szívébe.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A Nyugaton a helyzet változatlan az egyik legsikeresebb I. világháborús regény. Az 1929-ben íródott történelmi könyv olyan problémákat feszeget, amelyek mai világunkra is érvényesek. Remarque könyve egy megrázóan igaz, őszinte történet, ami minden olvasót megérint.

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

Mark Haddon első felnőtteknek szóló, szépirodalmi könyve magyarul 2004-ben jelent meg, A kutya különös esete az éjszakában címmel. A főhős, Christopher egy tizenöt éves autista fiú, akinek racionális gondolkodásmódját, sajátos érzelemvilágát tökéletesen ábrázolja az író.

Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Az orosz kisregény főszereplője Ivan Gyenyiszovics Suhov, aki az utolsó sztálini évtized elején egy fogolytáborban él. Alekszandr Szolzsenyicin bemutatja a diktatúra embertelenségét, a büntetés végtelenségét. A kisregény egy korleíró dokumentum a szibériai lágerekről.

Philip Pullman: A borostyán látcső

Az Éjszaki fény trilógia utolsó kötete, A borostyán látcső 2000-ben látott napvilágot. Philip Pullman elhozza a nagy végjátékot 476 oldalban, ami a Teremtő és az emberiség között zajlik. A sorozatnak azonban koránt sincs vége, további izgalmak várnak az olvasókra.

Philip Pullman: A titokzatos kés

A titokzatos kés Philip Pullmann, Az Úr Sötét Anyagai sorozatának második kötete. Az 1997-ben kiadott regény ott folytatódik, ahol az első véget ért, amikor Lyra átlép egy ismeretlen világba. Találkozik Willel, sorsuk összefonódik, feladatuk, hogy együtt megtalálják a titokzatos kést.

Sebastian Faulks: Madárdal

Sebastian Faulk 1993-as Madárdal című kötete hatalmas sikert aratott. Az első világháborús regény főhősének, Stephen Warysford életének állomásait ismerhetjük meg három idősíkon, 596 oldalon keresztül. Sebastien Faulks regényéből nagysikerű BBC-film is készült.

Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam

Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényét tizennyolc nap alatt írta meg 1971-ben. A nem éppen vidám történet Hrabal legviccesebb regénye, amelynek főszereplője Jan Dítĕ pikolófiú. A mű legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg, a benne megfogalmazott szellemi, politikai és erotikai szabadság miatt.

Vladimir Nabokov: Lolita

Nabokov 1955-ben megjelent Lolita című regénye egy igazi művészregény, amely azt mutatja meg, milyen az emberi én börtönében élni. Nabokov regényéből két film is készült, a kritikusok pedig minden mondatát elemezték már. A mű csodálatos képekkel tűzdelt, igazán sokkoló, nehéz olvasmány.

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Gabriel García Márquez 1985-ben megjelent romantikus könyvében két férfi harcol egy nő szerelméért. A Szerelem a kolera idején egy gondosan megfogalmazott történet, amely meghökkentő véget ér. A Nobel-díjas író kötete örökre az emlékezetünkbe vési történetét.

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regénye 1984-ben látott napvilágot. A mű egy filozófiai-történelempolitikai eszmefuttatás, ötvözve a szépirodalom műfajával. A világhírű regényben 408 oldalon keresztül választ kapunk a változás és hűség kérdéseire.

Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában

Ismael Beah Gyerekkatona voltam Afrikában című műve egy igaz történet, amely az író gyermekkorát mutatja be. Beah-t tizenhárom évesen sorozták be a Sierra Leone-i polgárháborúban. A regény egy lélekbemaró történetet mutat be, amit mindenkinek ajánlott lenne elolvasni.

Marc Trevidic: Szerelem a dzsihád idején

Marc Trevidic a párizsi bíróság terroristaellenes vizsgálóbírája, aki az iszlám csoportok működésének egyik legismertebb szakértője. Szerelem a dzsihád idején című szépirodalmi könyve bemutatja az iszlám radikalizmus terjedését, amikor egymásnak feszül a művészet szépsége és a vallási fanatizmus.

 

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című pszichológiai könyvében végigvezeti az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton. 290 oldalon keresztül olvashatunk arról, hogy miképp hozzuk helyre a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye több, mint egy évig szerepelt a New York Times bestseller listáján. A mű főszereplője Kya Clark, elszigeteltségben élő fiatal lány, aki szerelmes lesz a közeli kisvárosban élő Tate-be. A krimiben találkozhatunk szerelemmel, fejlődéssel és a természettel is.

Stephen King: Emelkedés

Emelkedés című regényét a már megszokott stílusban, izgalmakkal tűzdelve tárja elénk Stephen King. A történet egy különleges mese a megértésről, elfogadásról és segítségnyújtásról. A főhős Scott Carey rejtélyes szenvedését ismerhetjük meg Castle Rock városából.

Olvasni jó!

Reméljük, bejegyzésünkkel sikerült minden olyan olvasónkat meggyőzni az olvasás jótékony hatásairól, aki ritkán vesz a kezébe könyvet. Először nehéz belevágni az olvasásba, a kulcs az igazán jó könyv megtalálásában rejlik. Mindenképpen olyan könyvet válasszunk, amelynek témája leköt minket, illetve közel áll hozzánk az író stílusa is. Annak, aki ritkán olvas, érdemes rövidebb könyvekkel kezdeni, hogy meglegyenek az első sikerélmények, és utána nagyobb fába tudja vágni a fejszét. Cikkünkben bemutattunk 30 könyvet, amit el kell olvasni életünkben legalább egyszer. Mindenki válogasson kedvére a hozzá stílusban passzoló könyvek közül!