Nincs engedélyezve a javascript.

Kerekítő a mondókázó mindennapokért, a népi mondókák jövőjéért!

Tizenöt éves a Kerekítő

Tizenöt éves a Kerekítő

15 év telt el azóta, hogy a Kerekítő manó beköltözött az első Kerekítő népi mondókás könyvbe, majd elkezdett megjelenni a gyerekszobák polcain és a baba-mama foglalkozásokon is felbukkant. 

„Az ölbeli játékok nemzedékről nemzedékre szálltak – változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak, mosolyt csaltak a babák arcára, mely átköltözött mindjárt szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha." (Fábián Éva népzenepedagógus sorai a könyvsorozatról)

A Kerekítő közösségben hazai és határon túli családok és pedagógusok is vannak. A hangsúly a könyvsorozatban megbújó népi ölbeli játékok elsajátításán van, mind a foglakozásokon, mind a Kerekítő Mondókázón, Manó Tornán vagy Tippentőn. Ráadásul mindez szeretetteli hangulatban és családias légkörben. Ezek a játékok szemtől szembe, szívből szívbe és lélektől lélekig érnek, így segítenek egymáshoz kapcsolódni.

A Kerekítő világának van egy másik alappillére is, mégpedig egy húsz kötetből álló könyvcsalád. A mondókás népi alapsorozat mellett olvashatunk meséket is, a Kerekítő manó kalandjairól vagy játszhatunk repülőset és liftezhetünk Lackfi János Százérintő kötete segítségével, továbbá az ünnepre hangolódásban a Kerekítő Évkerék és Kerekítő manó adventi mondókatára segít.A kötetek hanganyagát pedig bárki könnyedén elérheti a Kerekítő YouTube csatornáján és a zenemegosztó oldalakon egyaránt.

A Kerekítő által 7 országban összesen 270 helyszínen érhető el heti rendszerességgel 3 féle baba-mama foglalkozás; amiben összesen 80 foglalkozásvezető vesz részt. A Móra Könyvkiadónál 20 fajta könyv található meg; 3 féle módszertani képzést sajátíthatnak el a pedagógusok; a bölcsődékben, óvodákban és minta intézményekben is találhatóak Kerekítő mintacsoportok; a közösségi oldalakon és a honlapon többezer szülő és pedagógus követő van jelen.

J. Kovács Judit, a program megálmodója 2023-ban Janikovszky Éva-díjban részesült. A néprajzkutató, Sándor Ildikó a díjátadó ünnepségen “univerzumként” említette a Kerekítőt. Továbbá kifejtette, hogy: „Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.”  A Kerekítő mára már nem csak egy egyszerű baba-mama foglalkozáshálózat, hanem egy pedagógusképző és széles körű élménypedagógiai foglalkozáshálózattá nőtte ki magát, melyből az óvodák és bölcsődék egyaránt örömmel merítenek, a Kerekítő manó pedig számos helyen jelen van a kicsik életében, mint csoportbáb. 

Két új kötet is megjelenik az idei kerek évforduló alkalmából, az óvodások részére készül a Kerekítő manó és a hullócsillagok című kötet, továbbá az újdonsült szülők részére egy különleges, mondókás babanapló, amelyben a babamasszázs fontosságáról olvashatnak. 

Vándorkiállítás is indul Kerekítő manó világa címmel, mely a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban nyílik meg, 2024. március 2-án 10:30-kor, ezek után pedig az ország több könyvtárában is ellátogat.

Születik egy Kerekítő mondóka tanya is Sződön, melyet családdal vagy óvodai-kisiskolai csoporttal érdemes lesz felkeresni. 

Az [email protected] e-mail-címen a pedagógusok és az intézmények térítésmentesen kérhetnek egy száz-oldalas ötlettárat, a Facebookon pedig a „Kerekítő módszertan” csoportban  férhetnek hozzá játékötletekhez.

A Kerekítő könyvcsalád tagjai:

A Kerekítő 1-5. sorozatban hagyományos népi mondókákat, ölbeli játékokat találunk leírással, amely alapján a felnőtt játszhat a kisgyermekkel. 

A Százérintő Lackfi János ölbeli játékait tartalmazza, J. Kovács Judit játékleírásaival, hagyományos népi játékok egyik típusának a mintájára, de a mai világ elemeivel.

A Kerekítő Évkerék és a Kerekítő manó adventi mondókatára című kötetben jelesnapokhoz köthető érdekességek és az ünnepekhez kapcsolódó népi mondókák, dalok, évszak szerinti játékötletek találhatók.

A Kerekítő állatos játéktár kötetből népi játékok, állatos hangutánzók és hozzájuk kapcsolódó mondókák, játékötletek, dalok tanulhatók.

Mesekönyvek:

A Kerekítő manó utazásai, illetve a Kerekítő manó és az évszakok című mesék óvodásoknak, Kerekítő manó mini meséi pedig a legkisebbeknek szólnak a manóról, és Kacska macskáról.

Lapozók:

A Kerekítő Kacagtató sorozatának részeiben (Naphívogató, Jönnek az égi halászok) J. Kovács Judit Weöres Sándor, Kányádi Sándor és más költők versrészleteiből varázsolt olyan ölbeli játékokat, melyeket már a legkisebbekkel is el lehet játszani.

A Kerekítő manó vigasztalói, a Kerekítő manó altatói, a Kerekítő manó - A tanyán, a Kerekítő manó – Számolóka című lapozó népi mondókákat tartalmaz. A Kerekítő manó - A part alatt a közismert dalt rejti.