Nincs engedélyezve a javascript.

Neil Gaiman: Északi mitológia könyvajánló

mitologia.png

Aki olvasta már Larsson Tetovált lányát, vagy Alvtegen Árnyak című művét, az tudja, hogy a skandináv történetek fogyasztásánál kevés izgalmasabb dolog létezik az irodalomban.

Jóllehet, jelen könyv esetében egy sokkal régebbi és nagyobb horderejű műfajjal találjuk magunkat szemben.

Az irányzat koronázatlan királya, - aki múltbeli munkássága során többek közt a görög mitológiából is rengeteget merített - Neil Gaiman az Északi mitológia című művében a misztikum varázslatos erejét hívja segítségül, amelyről olyan hévvel és gyermeki átéléssel ír, hogy lehetetlen elhinni a történet mitikus mivoltát.

A lapokat forgatva különös hév ragadja magával az olvasót, aki legszívesebben azt kívánná, bár soha ne érne el a könyv utolsó oldaláig. A szerző saját bevallása szerint igyekszik a lehető leginkább akkurátusan újramesélni a mítoszt, ám ez a könyvön akkor is érezhető volna, ha nem tudnánk. Gaiman az előszóban világosan lefekteti gyermekkori mítosz-impulzusait, így megtudhatjuk, hogy a történet írójának kedvenc mitológiája a skandináv, mintegy biztosítékként közölve a mű autentikusságát, mélységét.  A könyv olvasása közben visszaköszön Neil Gaiman szenvedélye, életmunkája, lelkesedése. A skandináv mitológiáról való tudása keresztül ment elméje szitáján, az abban bent ragadt anyagot pedig az Északi mitológia című művében személyesen nekünk szórta el.

Világunkat elfeledtető kortörténet, a leghatalmasabb és legvénebb istenről, Odinról és fiáról, Thorról, valamint Thor vértestvéréről, Lokiról, gyermekekről, utazásról, házasságról, halhatatlanságról, halálról, kincsekről és a költészet söréről.

„A skandináv mítoszok egy dermesztő világ mítoszai, ahol nagyon hosszúak a téli éjszakák és végtelenek a nyári nappalok.” – Neil Gaiman, Északi mitológia, 2017.

Írta: Kovács Krsztián